Powered by

Αισθητά επιβραδυνόμενος ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης ΣΠΟΔ τον Ιανουάριο

Η επιβράδυνση στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2024. Ο ΣΠΟΔ κατέγραψε ετήσια αύξηση 0,9% τον Ιανουάριο, μετά από τις ετήσιες αυξήσεις 1,7% και 2,1% τους μήνες Δεκέμβριο και Νοέμβριο του 2023, αντίστοιχα σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα. Ο Δείκτης κατασκευάστηκε και εκτιμάται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΚΟΕ, οι διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις – οι εκτυλισσόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ο συνεχιζόμενος Ρώσο-Ουκρανικός πόλεμος, και η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως, στην ευρωζώνη, αναπόφευκτα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον ΣΠΟΔ Ιανουαρίου.

Αναλυτικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ζώνη του ευρώ κατέγραψε αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης και τον Ιανουάριο του 2024, ενώ σημαντική επιβράδυνση παρατηρείται και στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΔΟΚ στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης που καταγράφουν τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων και οι αφίξεις τουριστών συμβάλλουν στην επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Ιανουάριο. Στον αντίποδα, ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Ιανουάριο μπορεί να αποδοθεί στην ελαφριά υποχώρηση της διεθνής τιμής πετρελαίου Brent Crude και στην μεγέθυνση διαφόρων εγχώριων τομέων, συμπεριλαμβανομένων του λιανικού εμπορίου και της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Εν κατακλείδι, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ σημείωσε σημαντική επιβράδυνση τον Ιανουάριο του 2024. Η αξιοσημείωτη επιβράδυνση στον ΣΠΟΔ Ιανουαρίου υπογραμμίζει τις αυξανόμενες επιπτώσεις του διεθνούς γεωπολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος στις προοπτικές μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας.

Ο Δείκτης ΣΠΟΔ έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων, δηλαδή, τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας. Ο Δείκτης αυτός αποτελείται από αριθμό προπορευόμενων μεταβλητών οικονομικής δραστηριότητας των οποίων οι μεταβολές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες αξιολογούνται σε τακτική βάση.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις πολιτικής για υγεία, ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα των ωκεανών
Μελέτη ILO: Οικονομικά βιώσιμο μέχρι το 2032 το Ταμείο του ΓεΣΥ-Σταθερά θετικό το αποθεματικό
Γ. Παναγιώτου: Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ζητούμενα στην αγορά εργασίας-«Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα»
Άνοιξε δίαυλος στο πεδίο των επενδύσεων με την Συρία-Πιθανή επίσκεψη επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην χώρα
Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Και €12 εκατ. για παραγωγούς με απώλειες άνω του 30% πέραν της έκτακτης βοήθειας €3,5 εκατ. από Ε.Ε.
Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών-Διαφωνούν με το περιεχόμενο
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει το νέο πλαίσιο ξένο εργατικό προσωπικό-Διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων
Ο φόβος της επιβολής δασμών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και οι πικρές αλήθειες του Μάριο Ντράγκι...Μια βαρυσήμαντη παρέμβαση
Με απώλειες έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ