powered by

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας αρχαιολογικών χώρων εξασφάλισε το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης»

Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, ένα κορυφαίο ερευνητικό κέντρο στον τομέα του Διαστήματος και της Γεωπληροφορικής με έδρα τη Λεμεσό, ανακοινώνει το αξιοσημείωτο επίτευγμα της εξασφάλισης χρηματοδότησης για ένα νέο καινοτόμο έργο με την ονομασία REVITALISER, με προϋπολογισμό €1.5 εκ., λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία 15/15 (‘Αριστα). Αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα, συνάδει με τη δέσμευση του Κέντρου για επίτευξη αριστείας και καινοτομίας σε διάφορους τομείς και ειδικά στον τομέα της Παρατήρησης Γης, της Τηλεπισκόπησης, των Τεχνολογιών Διαστήματος, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω δορυφορικών δεδομένων.

Το έργο REVITALISER, με τίτλο «Προληπτική Προστασία Αρχαιολογικών Χώρων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική», έχει λάβει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02-01-Twinning Bottom-Up». Η καταπολέμηση των παράνομων ανασκαφών, η προστασία και η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν βασική αποστολή του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ και με αυτό το νέο Έργο θα υποστηριχθούν οι τοπικές αρχές στη διατήρηση και διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων.

Η νέα χρηματοδότηση θα οδηγήσει επίσης στην ανάδειξη της συνεργασίας και δικτύωσής με κορυφαίους διεθνείς εταίρους του Έργου, που είναι το Catalan Institute of Classical Archaeology, το Fondazione Bruno Kessler και το Maastricht University. Αυτές οι συνέργειες και συνεργασίες έχουν στόχο να ενισχύσουν τη διαχείριση της έρευνας, τις διοικητικές δεξιότητες και την τεχνική επάρκεια του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, επιτρέποντας την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το έργο REVITALISER θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο του 2024, με διάρκεια τρία χρόνια και συντονιστή τον Δρ Dante Abate, Επικεφαλής του τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης. Σκοπό έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της φήμης της Κύπρου, ως κόμβου έρευνας και καινοτομίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας στην επιστημονική κοινότητα στους τομείς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Υπόσχεται επίσης να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάπτυξη ικανοτήτων, διασφαλίζοντας μια παρακαταθήκη γνώσης και τεχνογνωσίας στην περιοχή και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές.

Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου εκφράζει ευχαριστίες στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ,) για τη στήριξη και καθοδήγηση στο στάδιο της σύνταξης της ερευνητικής πρότασης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του τελικού αποτελέσματος, με επίτευξη πλήρους βαθμολογίας 15/15.

Δειτε Επισης

Έργο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου άρχισε στο λιμάνι Λεμεσού-Oι σκοποί του έργου
Φιλανθρωπική φωτογραφική έκθεση «Λεμεσός Αγάπη Μου» από Totalserve και PGE&Co
Μωρά Θαύματα: Το όραμα που έγινε πραγματικότητα και οι επόμενοι στόχοι του Συνδέσμου
ΙδΕΚ: Δυναμική κυπριακή παρουσία στο φεστιβάλ καινοτομίας SLUSH 2024
Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
Συντηρούν το αδιέξοδο στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-«Μεγάλο το χάσμα, δύσκολη η προσέγγιση»
Μικτές επιδόσεις στις τιμές ακινήτων εν μέσω μειωμένης ζήτησης και υψηλών επιτοκίων
Tο ασημένιο γούρι «Δέντρο της Ζωής» του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Ημερίδα «20 χρόνια ανίχνευσης ακοής» από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
Έρχεται ο δέκατος εθνικός διαγωνισμός για ανάδειξη του καλύτερου οινοχόου της Κύπρου