powered by

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας αρχαιολογικών χώρων εξασφάλισε το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης»

Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, ένα κορυφαίο ερευνητικό κέντρο στον τομέα του Διαστήματος και της Γεωπληροφορικής με έδρα τη Λεμεσό, ανακοινώνει το αξιοσημείωτο επίτευγμα της εξασφάλισης χρηματοδότησης για ένα νέο καινοτόμο έργο με την ονομασία REVITALISER, με προϋπολογισμό €1.5 εκ., λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία 15/15 (‘Αριστα). Αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα, συνάδει με τη δέσμευση του Κέντρου για επίτευξη αριστείας και καινοτομίας σε διάφορους τομείς και ειδικά στον τομέα της Παρατήρησης Γης, της Τηλεπισκόπησης, των Τεχνολογιών Διαστήματος, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω δορυφορικών δεδομένων.

Το έργο REVITALISER, με τίτλο «Προληπτική Προστασία Αρχαιολογικών Χώρων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική», έχει λάβει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02-01-Twinning Bottom-Up». Η καταπολέμηση των παράνομων ανασκαφών, η προστασία και η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν βασική αποστολή του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ και με αυτό το νέο Έργο θα υποστηριχθούν οι τοπικές αρχές στη διατήρηση και διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων.

Η νέα χρηματοδότηση θα οδηγήσει επίσης στην ανάδειξη της συνεργασίας και δικτύωσής με κορυφαίους διεθνείς εταίρους του Έργου, που είναι το Catalan Institute of Classical Archaeology, το Fondazione Bruno Kessler και το Maastricht University. Αυτές οι συνέργειες και συνεργασίες έχουν στόχο να ενισχύσουν τη διαχείριση της έρευνας, τις διοικητικές δεξιότητες και την τεχνική επάρκεια του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, επιτρέποντας την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το έργο REVITALISER θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο του 2024, με διάρκεια τρία χρόνια και συντονιστή τον Δρ Dante Abate, Επικεφαλής του τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης. Σκοπό έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της φήμης της Κύπρου, ως κόμβου έρευνας και καινοτομίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας στην επιστημονική κοινότητα στους τομείς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Υπόσχεται επίσης να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάπτυξη ικανοτήτων, διασφαλίζοντας μια παρακαταθήκη γνώσης και τεχνογνωσίας στην περιοχή και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές.

Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου εκφράζει ευχαριστίες στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ,) για τη στήριξη και καθοδήγηση στο στάδιο της σύνταξης της ερευνητικής πρότασης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του τελικού αποτελέσματος, με επίτευξη πλήρους βαθμολογίας 15/15.

Δειτε Επισης

Save the date: Ανακαλύψτε τη νέα εποχή στα ακίνητα στο 19ο Συνέδριο και Έκθεση Ανάπτυξης Γης
Πρώτη αιμοδοσία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) για το 2025
TBWA\Entelia: 30 χρόνια δημιουργικότητας και ανατρεπτικών ιδεών
Ακόμα μια Έδρα ERA για το Ινστιτούτο Κύπρου
Στις 745 οι σπουδαστικές αιτήσεις για δανειοδότηση από ΚΦΙΚΒ το 2024-Πόσες υποβλήθηκαν από την αρχή του 2025
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Ladies Circle 5 Πάφου και Tangent Club 5 Πάφου συνεχίζουν να στηρίζουν το Enavsma Foundation
Αυτή είναι και έτσι θα λειτουργεί η εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα-«Όραμα η σύντομη και αποτελεσματική ψηφιοποίηση»
ΣΕΛΚ: Στρατηγικός συνεργάτης στη δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2025»
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη