Αυξήθηκαν τον Ιανουάριο οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ

Αύξηση κατέγραψαν τον Ιανουάριο οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, λόγω της ελαφρώς υψηλότερης ζήτησης, καθώς οι αγοραστές εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλότερα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων.

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3,1%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο αριθμό των 4,0 εκατομμυρίων κατοικιών, ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR).

Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός από τον Αύγουστο του 2023, καθώς υποχώρησαν ελαφρώς τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων στη διάρκεια του μήνα. Τα επιτόκια εκτινάχθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε σημαντικά το επιτόκιο δανεισμού για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Λόγω των υψηλότερων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ήταν απρόθυμοι να πουλήσουν, καθώς προηγουμένως είχαν κλειδώσει τα επιτόκια των δανείων τους σε χαμηλότερα επίπεδα - τροφοδοτώντας την έλλειψη αποθέματος στην αγορά ακινήτων.

"Ενώ οι πωλήσεις κατοικιών παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι πριν από δύο χρόνια, η μηνιαία αύξηση του Ιανουαρίου είναι η αρχή μιας μεγαλύτερης προσφοράς και ζήτησης", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της NAR Lawrence Yun.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023, οι πωλήσεις κατοικιών παρέμειναν τον Ιανουάριο του 2024 μειωμένες κατά 1,7%.

Η διάμεση τιμή των υφιστάμενων κατοικιών σημείωσε άλμα 5,1%, σε σχέση με ένα χρόνο προηγουμένως, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό για τον μήνα Ιανουάριο, στα 379.100 δολάρια.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες
Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία