Προειδοποιεί για τις δυνητικά πληθωριστικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης ο αντιπρόεδρος της Fed
InBusinessNews 21:07 - 22 Φεβρουαρίου 2024
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξακολουθεί να έχει στόχο να αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων "κάποια στιγμή φέτος", επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος της Fed, αλλά προειδοποίησε για τις δυνητικά πληθωριστικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης.
"Εάν η οικονομία εξελιχθεί, σε γενικές γραμμές, όπως αναμένεται, θα είναι πιθανότατα σκόπιμο να αρχίσουμε να μειώνουμε τη συγκράτηση της πολιτικής μας αργότερα φέτος", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fed Φίλιπ Τζέφερσον, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson (PIIE) που έγινε στην Ουάσινγκτον.
Ο νούμερο δύο άνθρωπος στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είπε ότι εξακολουθεί να αναμένει πως η αύξηση των δαπανών και της παραγωγής στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί το 2024.
"Ακόμα κι έτσι, χωρίς σαφή κατανόηση γιατί οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν τόσο ανθεκτικές, βλέπω τη συνεχιζόμενη δύναμη των δαπανών ως σημαντικό ανοδικό κίνδυνο για τις προβλέψεις μου", υπογράμμισε.
Τα αμερικανικά νοικοκυριά συνέχισαν να ξοδεύουν το 2023, παρά τη μειωμένη αγοραστική τους δύναμη λόγω του πληθωρισμού, αφενός, και των αυξημένων επιτοκίων, αφετέρου.
Ο κ. Τζέφερσον προειδοποίησε για τον αντίκτυπο της "κατανάλωσης με κοινωνικά κίνητρα - ή ‘συμβαδίζοντας με τους Joneses (αμερικανική κωμωδία/δραματική ταινία)’", η οποία, όπως είπε, "θα μπορούσε να κάνει τα άτομα να καταναλώνουν περισσότερο από ό,τι προβλέπουν τα μοντέλα που λαμβάνουν υπόψη μόνο τον πλούτο και το εισόδημα των νοικοκυριών".
Η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να επιβραδύνει τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Fed όσον αφορά τον πληθωρισμό, παρά την πρόσφατη αύξηση του.
Ένα μέτρο του πληθωρισμού των τιμών, γνωστό ως Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), στον οποίο αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις, ήταν υψηλότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, φθάνοντας σε ετήσιο ποσοστό 3,1%.
"Αυτή η απογοητευτική μέτρηση του ΔΤΚ υπογραμμίζει ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού είναι πιθανό να είναι ανώμαλη", είπε ο κ. Τζέφερσον.
Ανέφερε επίσης δύο άλλους κινδύνους: την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας και την προοπτική "αυξημένων" γεωπολιτικών κινδύνων.
"Μια διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο, και στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές", σημείωσε.
Έχοντας αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της μεταξύ 5,25% και 5,50%, η Fed εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.
Όμως οι αξιωματούχοι της Fed υιοθετούν μια προσεκτική προσέγγιση και θεωρούν απίθανο να ξεκινήσουν κατά την επόμενη συνεδρίαση, εντός Μαρτίου.