Πιθανή στρέβλωση ανταγωνισμού από κινεζική εταιρεία σε Βουλγαρία ερευνά η Κομισιόν

Την έναρξη εις βάθος έρευνας για το ενδεχόμενο στρέβλωσης της ελεύθερης αγοράς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εταιρεία που επιδοτείται από τρίτη χώρα, ανακοίνωσε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τη συμμετοχή κινεζικής κρατικής εταιρείας κατασκευής τραίνων σε δημόσιο διαγωνισμό στη Βουλγαρία.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κανονισμού για τις Ξένες Επιδοτήσεις που τέθηκε σε ισχύ από τις 12 Ιουλίου του 2023, και σύμφωνα με την Κομισιόν έχει ως στόχο την διαφύλαξη της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς από το προβάδισμα που μπορούν να έχουν οι εταιρείες - αποδέκτες ξένων επιδοτήσεων στους διαγωνισμούς για δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ, εις βάρος του θεμιτού ανταγωνισμού.

Η έρευνα έρχεται μετά την κοινοποίηση που υποβλήθηκε στην Επιτροπή από την CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd., θυγατρική της CRRC Corporation, κινεζικής κρατικής εταιρείας κατασκευής τρένων, για τη συμμετοχή της σε δημόσιο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας για προμήθεια ηλεκτρικών συρμών "push-pull", καθώς και τις σχετικές υπηρεσίες συντήρησης για 15 χρόνια και την εκπαίδευση του προσωπικού. Το κόστος της σύμβασης εκτιμάται στα 1,2 δισεκατομμύρια λέβα (610 εκατομμύρια ευρώ).

Η προσφορά κοινοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου, και η Κομισιόν πρέπει να λάβει οριστική απόφαση εντός 110 εργάσιμων ημερών από την κατάθεσή της.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς στην ΕΕ οφείλουν να κοινοποιούν τις προσφορές τους στην Κομισιόν όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ και όταν η εταιρεία έχει λάβει τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ σε ξένες χρηματοδοτικές συνεισφορές από τουλάχιστον μία τρίτη χώρα κατά τα τρία έτη πριν από την κοινοποίηση.

Από την προκαταρκτική εξέταση στην οποία προχώρησε η Επιτροπή, κρίθηκε πως δικαιολογείται η διενέργεια εις βάθος έρευνας. Για να προχωρήσει σε έρευνα, η Επιτροπή πρέπει να διαπιστώσει πως η ξένη χρηματοδότηση συνιστά επιδότηση που παρέχει άμεσο ή έμμεσο πλεονέκτημα στην εταιρεία, το οποίο της επιτρέπει να υποβάλει αδικαιολόγητα συμφέρουσα προσφορά.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις, μετά το πέρας της εμπεριστατωμένης έρευνας, η Επιτροπή μπορεί είτε να αποδεχθεί τυχόν δεσμεύσεις που θα προτείνει η εταιρία εφόσον κρίνει πως αποκαθιστούν την στρέβλωση, είτε να απαγορεύσει τη σύναψη της σύμβασης, είτε να ανακοινώσει πως δεν διαφωνεί με την κατακύρωση της προσφοράς.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών