powered by

Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που προοριζόταν για ξενοδοχείο γίνεται κέντρο αποκατάστασης υπερηλίκων

Προσθηκομετατροπές σε υφιστάμενη οικοδομή με σκοπό την ανάπτυξη κέντρου αποκατάστασης υπερηλίκων και γηροκομείου, καθώς και εγκατάσταση βιολογικού σταθμού επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, προγραμματίζει η Blenem Enterprises Ltd.

Το προτεινόμενο έργο, το οποίο εξασφάλισε την έγκριση της Περιβαλλοντικής Αρχής, βρίσκεται στον Δήμο Πέγειας της επαρχίας Πάφου.

Οι προσθηκομετατροπές θα εκτελεστούν σε υφιστάμενη αυθαίρετη οικοδομή, εγκαταλειμμένη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, που προοριζόταν για ξενοδοχειακή μονάδα, με σκοπό την ανάπτυξη κέντρου αποκατάστασης υπερηλίκων και γηροκομείου, και την εγκατάσταση βιολογικού σταθμού επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

pegeiaapokatastasis3

Τι θα περιλαμβάνει το έργο
Σύμφωνα με την γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος, η προτεινόμενη ανάπτυξη θα αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο και δύο υπέργειους ορόφους. Τα εμβαδά κάλυψης και δόμησης που προτείνονται είναι 694,56 τ.μ. και 1612,81 τ.μ., αντίστοιχα.

pegeiaapokatastasis2

Την ίδια ώρα, οι ακάλυπτοι χώροι (π.χ. κήποι, χώροι στάθμευσης, δρόμοι και τοπιοτέχνηση) θα καταλαμβάνουν περίπου 10.080 τ.μ., εκ των οποίων περίπου 7.000 τ.μ. αφορούν τοπιοτεχνημένους χώρους, από τα οποία τα 1.078 τ.μ. αποτελούσαν δημόσιο χώρο πρασίνου που είχε παραχωρηθεί από την υφιστάμενη οικοδομή και αναμένεται να παραμείνει ως έχει.

Επιπρόσθετα, το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή υπόγειου βιολογικού σταθμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας με ημερήσια δυναμικότητα 20 κ.μ. και μία δεξαμενή αποθήκευσης του επεξεργασμένου νερού με χωρητικότητα 200 κ.μ.

Ο βιολογικός σταθμός αναμένεται να καλύπτει τις ανάγκες της προτεινόμενης ανάπτυξης και να επεξεργάζεται όλα τα υγρά απόβλητα που θα παράγονται κατά τη λειτουργία της.

pegeiaapokatastasis

Με βάση την περιβαλλοντική μελέτη, η οποία είχε κατατεθεί το 2023, το εκτιμώμενο κόστος του έργου φτάνει τα €2 εκατ., ενώ οι εργασίες αναμένεται να εκτελεστούν εντός δύο ετών μετά τη λήψη των απαραίτητων αδειών.

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται σε τεμάχια, στην ενορία Βατούδια του Δήμου Πέγειας. Το συνολικό εμβαδόν των υπό ανάπτυξη τεμαχίων ανέρχεται στα 10.777 τ.μ.

Ο χώρος ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από διάφορα είδη χρήσης γης και αναπτύξεων της περιοχής. Στο νότιο τμήμα του εφάπτεται με οικιστική ανάπτυξη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του χώρου ανάπτυξης εντοπίζονται κυρίως τουριστικές / παραθεριστικές αναπτύξεις και μεικτές χρήσεις (εμπορική χρήση και χώροι εστίασης).

Ο χώρος ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου εμπίπτει στην Πολεοδομική Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας (Π2). Η πρόσβαση στον χώρο ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου γίνεται μέσω της Οδού Βατουδιών, δυτικά των τεμαχίων.

pegeiaapokatastasis4

Σε απόσταση περίπου 100 μέτρων ανατολικά των υπό μελέτη τεμαχίων βρίσκεται το εγγεγραμμένο υδατόρεμα «Ξεροποταμός».

Δειτε Επισης

Μάκης Κετώνης: Το ταξίδι στην αειφορία και το επόμενο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής επαγγελματικής διαδρομής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και ο δρόμος για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Οικιστικά οικόπεδα με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης στην Πάφο από την Altamira Real Estate
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος που δεσπόζει το ιστορικό εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό (photos)
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%