Powered by

Αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Κύπρο

Αύξηση κατά 3,7% στην Κύπρο και μείωση κατά 7,1% στην Ε.Ε. σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο του 2023 οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την οικονομική δραστηριότητα, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες τριμηνιαίες εκτιμήσεις της Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά οικονομική δραστηριότητα.

Η αύξηση των εκπομπών στην Κύπρο ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη από τις τέσσερις μόλις χώρες όπου καταγράφηκε αύξηση (+3,7%).

Ειδικότερα, σε επίπεδο Ε.Ε. οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν από 847 εκατ. τόνους CO2-ισοδύναμων το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε 787 εκατομμύρια τόνους το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ στην Κύπρο την αντίστοιχη περίοδο καταγράφηκε αύξηση από 2,3 εκατ. τόνους σε 2,4 εκατ. τόνους.

Επίσης, ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε επίπεδο ΕΕ παρέμεινε σταθερό, σημειώνοντας μικρή μόνο μείωση (-0,2%) παράλληλα με τη μείωση των εκπομπών, η Κύπρος ήταν η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ (+2,5%) μεταξύ αυτών των οποίων είχαν αυξηθεί οι εκπομπές.

Σε επίπεδο Ε.Ε. κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονταν για τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (-23,7%), τα νοικοκυριά (-6,5%) και η μεταποίηση (-4,9%).

Για την Κύπρο δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ανά τομέα της οικονομίας.

Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε 23 κράτη μέλη
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν σε 23 από τα κράτη μέλη της ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022 ενώ αύξηση σημειώθηκε στη Μάλτα (+7,7%), την Κύπρο (+3,7%), τη Λετονία (+3,4%) και τη Σλοβακία (0,9%).

Τρεις από τις τέσσερις αυτές χώρες κατέγραψαν επίσης αύξηση στο ΑΕΠ τους: η Μάλτα (+7,1%), η Κύπρος (+2,5%) και η Σλοβακία (+1,1%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σημειώθηκαν σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις στην Εσθονία (-30,7%), τη Βουλγαρία (-18,6%) και τη Γερμανία (-12,2%).

Στα 11 από τα 23 μέλη της ΕΕ όπου καταγράφεται μείωση εκπομπών καταγράφηκε επίσης και μείωση του ΑΕΠ (Ιρλανδία, Εσθονία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Φινλανδία, Τσεχία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Δανία, Ουγγαρία). Η Ιταλία διατήρησε το ΑΕΠ της στα ίδια επίπεδα με το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τα υπόλοιπα 11 κράτη μέλη της ΕΕ (Ρουμανία, Κροατία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ισπανία, Σλοβενία, Πολωνία, Γαλλία, Λιθουανία) εκτιμάται ότι κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές τους αυξάνοντας παράλληλα το ΑΕΠ τους.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος η διαχείριση αστικών αποβλήτων
Άνοδο κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Βάρος στην ενίσχυση των επενδύσεων ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα-Όσα συζήτησαν Κεραυνός και Πιερρακάκης
Στην Ολλανδία για περαιτέρω ενίσχυση της αγροτικής συνεργασίας η Μαρία Παναγιώτου
Σε εξέλιξη οι έλεγχοι συμμόρφωσης για ΦΠΑ 5% στην πρώτη κατοικία-Η ανακοίνωση του Τμήματος Φορολογίας
Είδε Νίκο Παπαθανάση στην Αθήνα ο Μάκης Κεραυνός-Κοινές προτεραιότητες και ανάγκη για συμπόρευση
Άνοιξαν οι αιτήσεις για ενίσχυση γεωργών που πλήγηκαν από φυσικά φαινόμενα-Στα €12,3 εκατ. ο προϋπολογισμός
Μ. Παναγιώτου: Ο γεωργικός τομέας έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του στις κρίσεις-Πρέπει να προστατευθεί
Ν. Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός εταίρος για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό πανεπιστημιακό κέντρο το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Συνεχίζει την πτωτική πορεία η ανεργία στην Κύπρο-Τα δημογραφικά δεδομένα των ανέργων