Powered by

Ανώμαλη προσγείωση στη Wall Street μετά τα ρεκόρ

Σε ανώμαλη προσγείωση υποχρεώθηκαν την Τρίτη οι δείκτες της Wall μετά τα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών, με τους δείκτες να κλείνουν στο βαθύ κόκκινο στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό, βάζοντας τέλος στις ελπίδες ότι πλησιάζει η ώρα που η Federal Reserve θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός, στο μεταξύ, επιβράδυνε στο 3,1% από 3,4% τον προηγούμενο μήνα.

Και οι δύο μετρήσεις έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ο δείκτης να σημειώσει μηνιαία αύξηση 0,2% και να επιβραδύνει περισσότερο στο 2,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ εκτινάχθηκε 13 μονάδες βάσης ξεπερνώντας το 4,3% μετά τα στοιχεία, ενώ και το δολάριο βρέθηκε να κερδίζει έδαφος με τον δείκτη δολαρίου – που αποτυπώνει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών ανταγωνιστών του – να ενισχύεται 0,6%. Την ίδια στιγμή ο δείκτης για τη μεταβλητότητα του Cboe, ο δείκτης VIX, σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο.

Η τελευταία μέτρηση επιβεβαιώνει τους φόβους ότι η επαναφορά του πληθωρισμού στον επίσημο στόχο του 2% θα είναι ένα δύσκολο έργο και θα χρειαστεί υπομονή, ενώ αναγκάζει τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων στα επιτόκια. Μετά τα στοιχεία, οι πιθανότητες στην αγορά για μια μείωση των επιτοκίων τον Μάιο κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης υποχώρησαν στο 36,1% από περίπου 58% που ήταν πριν τα στοιχεία, ενώ οι πιθανότητες για μια μείωση των Ιούνιο ήταν κοντά στο 74%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 524,63 μονάδες ή -1,35% και έκλεισε στις 38.272,75 μονάδες, Αυτή ήταν η χειρότερη μέρα για τον βιομηχανικό δείκτη από τον Μάρτιο του 2023.

Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 68,67 μονάδες ή -1,37% στις 4.953,17 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 286,95 μονάδες ή -1,80% και έκλεισε στις 16.655,60 μονάδες.

Στα χαμηλά της ημέρας ο βιομηχανικός Dow βρέθηκε να χάνει πάνω από 700 μονάδες, ενώ οι απώλειες για τους S&P 500 και Nasdaq ξεπέρασαν το 2%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο πέντε έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Walt Disney με κέρδη 1,17 δολ. ή 1,07% και κλείσιμο στα 110,46 δολ. και ακολούθησαν Travelers με άνοδο 0,59% στα 215,95 δολ. και Visa με κέρδη 0,27% στα 275,81 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Walgreens Boots Alliance (-4,77%), η Goldman Sachs Group (-3,54%) και η Dow (-2,94%).

Οι δείκτες είχαν σημειώσει ένα εντυπωσιακό ράλι εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Fed θα ξεκινήσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια της. Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή πάνω από το επίπεδο των 5.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορικά του, ενώ σημείωσε και νέο ρεκόρ τη Δευτέρα. Ο βιομηχανικός Dow Jones επίσης σημείωσε νέα υψηλά, ενώ ο Nasdaq πέρασε για λίγο τη Δευτέρα το προηγούμενο ιστορικό του υψηλό κλείσιμο από το Νοέμβριο του 2021.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Coca-Cola κατέγραψε αύξηση εσόδων το δ' τρίμηνο, με τον κολοσσό των αναψυκτικών να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν 7,4% στα 10,95 δισ. δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 10,68 δισ. δολ. ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 49 cents ανά μετοχή, ανάλογα των προβλέψεων.

Από την πλευρά της η Marriott International δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις των αναλυτών της αγοράς για τα έσοδα της, παρά την αύξηση του δ' τριμήνου. Ειδικότερα, τα έσοδα του δ' τριμήνου ενισχύθηκαν στα 6,1 δισ. δολ. από 5,9 δισ. δολ. αλλά έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 6,2 δισ. δολ.

Πτώση εσόδων ανακοίνωσε για το τελευταίο τρίμηνο η Hasbro, με την εταιρεία παιχνιδιών να χάνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις, η Tripadvisor ανακοίνωσε ότι έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή για να εξετάσει πιθανές προτάσεις για μια συμφωνία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποια εγγυημένη συναλλαγή και η επιτροπή δεν έχει πάρει κάποια απόφαση σε αυτό το στάδιο. Ο τίτλος της εταιρείας σημείωσε άλμα άνω του 13% στον απόηχο της απόφασης.

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο