SSM: Η αβεβαιότητα επηρεάζει τις τράπεζες

Την ανάγκη τόσο οι τράπεζες όσο και οι επόπτες να προσαρμοστούν στην αβεβαιότητα και στις δομικές αλλαγές που βρίσκονται ενώπιον τους, επεσήμανε η νέα Πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (SSM), Κλαούντια Μπουχ.

Σε ομιλία χθες στις Βρυξέλλες, η κ. Μπουχ είπε πως οι αλλαγές αυτές αφορούν στους γεωπολιτικούς κινδύνους, στην κλιματική αλλαγή, στις δημογραφικές τάσεις και στην ψηφιοποίηση.

«Η αβεβαιότητα επηρεάζει τις τράπεζες», ανέφερε, σημειώνοντας ότι σε βραχυπρόθεσμο στάδιο τα υψηλότερα επιτόκια ενίσχυσαν την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες αντιμετώπισαν τις «πρόσφατες καταιγίδες» χάριν στην δική τους ανθεκτικότητα και τη σημαντική δημοσιονομική και νομισματική στήριξη, η οποία μετρίασε τον αντίκτυπο των πρόσφατων κλυδωνισμών.

«Ωστόσο, στο μακροπρόθεσμο, οι τράπεζες δεν θα είναι άτρωτες στους κινδύνους και σε απροσδόκητα γεγονότα. Το υφιστάμενο καλό επίπεδο κερδοφορίας παρέχει μια ευκαιρία για το κτίσιμο αποθεμάτων για αντιμετώπιση κλυδωνισμών», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρόεδρος του SSM,είπε πως η εποπτεία πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, σημειώνοντας ότι «οι αυξημένοι μακροοικονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι σε συνδυασμό με το ανταγωνιστικό περιβάλλον αφήνει τις τράπεζες εκτεθειμένες σε νέους κινδύνους».

«Αυτό απαιτεί προσοχή και είναι μία από τις εποπτικές προτεραιότητές μας», συνέχισε.

H κ. Μπουχ προειδοποίησε ότι η εκτίμηση μελλοντικών πιστωτικών κινδύνων θα είναι δύσκολη, αφού τα χαμηλά ποσοστά πτωχεύσεων εταιρειών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν χαμηλά, λόγω των κρατικών μέτρων στήριξης, τα οποία στο μέλλον μπορεί να είναι περιορισμένα. Επεσήμανε ακόμη ότι ενώ μέχρι το 2022 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρουσίαζαν συνεχόμενη μείωση, το 2023 τα κόκκινα δάνεια παρουσίασαν μικρή αύξηση, παραμένοντας, ωστόσο, σε χαμηλά επίπεδα.

Ανέφερε ακόμη ότι η ψηφιοποίηση και οι αλλαγές στο ανταγωνιστικό περιβάλλον αποτελούν μια νέα τάση, με τον αυξημένο ανταγωνισμό από μη τραπεζικούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ η ψηφιοποίηση μπορεί να αυξήσει την ευπάθεια των τραπεζών σε κινδύνους κυβερνοασφάλειας.

«Οι τράπεζες είναι αναπόσπαστο μέρος των οικονομιών μας και μπορεί να συνεισφέρουν σημαντικά στην ευημερία. Είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και πιο ανθεκτικές σε σύγκριση με την αρχή της τραπεζικής ένωσης δέκα χρόνια πριν. Αλλά δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Σε υψηλό σχεδόν δέκα ετών την Τρίτη το ΧΑΚ-Ενώπιον μεγάλων μηνιαίων κερδών της τάξης του 5%
Στο υψηλότερο επίπεδο πέραν των τελευταίων δύο ετών το Bitcoin-Έσπασε και το φράγμα των $57.000
Παίρνει σάρκα και οστά η ενιαία εποπτική αρχή-Η σύνθεση, πώς θα λειτουργεί και ο ρόλος της Κεφαλαιαγοράς
Μετά την αύξηση, μείωση για δάνεια και καταθέσεις-Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Το καρδιογράφημα της τιμής του ελαιόλαδου στην Κύπρο... Η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφηκε έως σήμερα
Ηθική δικαίωση για Giovani Developers η δικαστική απόφαση για το Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών
Λαγκάρντ: Αμετάβλητη η πολιτική για επιτόκια-Επικρίνουν οι ευρωβουλευτές
Εξετάζοντας τη σημασία του βιώσιμου μάρκετινγκ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)
Χρίστος Τσάνος: Η πορεία της Tsanos Group, η τουριστική ανάπτυξη στα ορεινά και οι επενδύσεις στις Πλάτρες
Μ. Ταννούσης: Το επενδυτικό τοπίο της Κύπρου και η σημασία των συναντήσεων με τους ξένους επενδυτές