Νικηφόρος Παμπακάς: Ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός για τα σκάφη αναψυχής η Κύπρος

Στην διαπίστωση ότι η Κύπρος γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός για τα σκάφη αναψυχής προβαίνει ο γενικός διευθυντής της μαρίνας Λεμεσού, Νικηφόρος Παμπακάς, υποδεικνύοντας πως η χώρα μας έχει καθιερωθεί ως ο πιο περιζήτητος προορισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επισκέψεις των σκαφών αναψυχής.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», ο κ. Παμπακάς εκφράζει την εκτίμηση ότι ο τομέας του yachting θα συνεχίσει τη θετική του ανάπτυξη το 2024, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.

Όπως εξηγεί, με την αύξηση της χωρητικότητας των θέσεων ελλιμενισμού και κατά συνέπεια του αριθμού των σκαφών που φιλοξενούνται στην Κύπρο, ο τομέας θα συνεχίσει να ενισχύεται και η σημασία του για την οικονομία θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των ακινήτων, ο γενικός διευθυντής της μαρίνας Λεμεσού εκφράζει τη βεβαιότητα πως θα συνεχίσει να σημειώνει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για την κυπριακή οικονομία.

Όπως προβλέπει, η ζήτηση θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, λόγω των εταιρειών από το εξωτερικό που επιλέγουν για έδρα τους την Κύπρο, ειδικά αυτές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, αλλά και από την πρόβλεψη για ενδεχόμενη μείωση των δανειστικών επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενος στη μαρίνα Λεμεσού, η οποία τον προσεχή Ιούνιο συμπληρώνει δέκα χρόνια από την ημέρα που άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό, ο Νικηφόρος Παμπακάς σημειώνει πως ένας από τους βασικούς στόχους για τη νέα χρονιά είναι να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, παραμένοντας ένας μοναδικός προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Παρόλο που οι γενικές προβλέψεις για το νέο έτος φαίνονται θετικές, οι προκλήσεις για το οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου θα συνεχίσουν να υπάρχουν και το 2024. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, καθώς στη γύρω περιοχή υπάρχουν ενεργά πολεμικά μέτωπα, πράγμα που αυξάνει την αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τον κλάδο των μαρίνων, πράγματι, προβλέπουμε ότι η ζήτηση για τις θέσεις ελλιμενισμού θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, και παρόλο που οι επισκέψεις σκαφών από τις γειτονικές χώρες είναι μειωμένες λόγω της υφιστάμενης πολιτικής κατάστασης στη γύρω περιοχή, εξακολουθούμε να είμαστε θετικοί για την προσέλευση περισσότερου ποιοτικού τουρισμού λόγω του εξαιρετικού προϊόντος που διαθέτει η Μαρίνα Λεμεσού, καθώς και λόγω της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στη Μεσόγειο.

Σχετικά με τον κλάδο των ακινήτων, προβλέπουμε ότι η ζήτηση επίσης θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, λόγω των εταιρειών από το εξωτερικό που επιλέγουν για έδρα τους την Κύπρο, ειδικά αυτές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, αλλά και από την πρόβλεψη για ενδεχόμενη μείωση των δανειστικών επιτοκίων το επόμενο διάστημα που θα οδηγήσει σε αύξηση των αγορών σε ακίνητα και σε τοπικό επίπεδο.

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία;

Θα υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία σε διάφορα επίπεδα. Για παράδειγμα, η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, ειδικά λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και παγκόσμιων προκλήσεων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κυπριακή οικονομία σε διάφορους τομείς, όπως είναι η ανασφάλεια επενδύσεων, η διακυβερνητική αστάθεια και οι προκλήσεις στις διεθνείς εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με διάφορες χώρες.

Ενδέχεται, επίσης, να υπάρχουν ενεργειακές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, ειδικά όσον αφορά στην εξασφάλιση ενεργειακών πόρων. Συνεπώς, η ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων γίνεται ακόμη πιο ζωτικής σημασίας.

Παράλληλα, σε σχέση με τον τουρισμό, η εξάρτηση της Κύπρου από αυτόν αλλά και οι αναπόφευκτες διακυμάνσεις στο συγκεκριμένο τομέα, ειδικά σε περιόδους κρίσεων, ενδέχεται να αποτελούν μια σημαντική πρόκληση που θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας.

Θα λέγατε πως λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων αναβαθμίσεων, βρίσκεται πλέον για τα καλά σε αναπτυξιακή πορεία;

Ναι, παρόλες τις προκλήσεις και τις συνεχείς εξελίξεις εντός και εκτός της Κύπρου, θεωρώ ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, με διάφορους τομείς της να σημειώνουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

Σημαντικές, άλλωστε, είναι και οι αξιολογήσεις από διεθνής οίκους αξιολογήσεων που βελτιώνουν την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, και προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις και κεφάλαια ενισχύοντας την οικονομία μας.

Πόλος έλξης για τον τουρισμό η μαρίνα Λεμεσού

Ποια εκτιμάτε θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024;

Μέχρι στιγμής είμαστε αρκετά αισιόδοξοι, αφενός λόγω της κίνησης που ήδη έχουμε παρατηρήσει όπως έχω προαναφέρει, και αφετέρου από τα ενθαρρυντικά μηνύματα που λαμβάνουμε από τους υπόλοιπους τουριστικούς τομείς όπως τα αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά πρακτορεία.

Η Μαρίνα Λεμεσού αποτελεί αναμφίβολα πόλο έλξης για τον τουρισμό του νησιού.

Παράλληλα, όσον αφορά τον τομέα των ακινήτων, κοιτάζοντας πίσω στο 2023, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο τομέας των ακινήτων θα συνεχίσει να σημειώνει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για την οικονομία μας.

Ο τομέας του yachting φαίνεται, επίσης, να συνεχίζει τη θετική του ανάπτυξη το 2024, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Με την αύξηση της χωρητικότητας των θέσεων ελλιμενισμού και κατά συνέπεια του αριθμού των σκαφών που φιλοξενούνται στην Κύπρο, ο τομέας θα συνεχίσει να ενισχύεται και η σημασία του για την οικονομία θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός η Κύπρος

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις και αλλαγές του τομέα που αναμένετε το 2024;

Παρουσιάζοντας μια ταχύτατη ανάπτυξη, ο τομέας δραστηριοποίησης της Μαρίνας Λεμεσού αποτελεί ένα πεδίο μεγάλων προκλήσεων και εξαιρετικών ευκαιριών.

Την ανάπτυξη αυτή καλούμαστε να παρακολουθούμε, υιοθετώντας διεθνείς πρακτικές και αναβαθμίζοντας διαρκώς το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, ως η πρώτη και μεγαλύτερη superyacht μαρίνα της Κύπρου που συνδυάζει πολυτελής οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, στην καρδιά της πόλης.

Την ίδια στιγμή, ο τομέας των ακινήτων κινείται με γοργούς και ικανοποιητικούς ρυθμούς, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για την πώληση των ελάχιστων εναπομείναντων διαμερισμάτων και επαύλεων πάνω στη θάλασσα, στη Μαρίνα Λεμεσού.

Σχετικά με τον τομέα των σκαφών αναψυχής και τη λειτουργία περισσότερων μαρίνων στο νησί μας, η Κύπρος γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός για τα σκάφη αναψυχής. Ως μέλος της Ε.Ε., και δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει στη γύρω περιοχή, η Κύπρος έχει καθιερωθεί ως ο πιο περιζήτητος προορισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επισκέψεις των σκαφών αναψυχής στο νησί.

Δεδομένου ότι τα πληρώματα των σκαφών δαπανούν αρκετά χρήματα στην τοπική αγορά, η προσέλκυση μεγαλύτερων σκαφών στο νησί μας, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη διατήρηση της Κύπρου στoν παγκόσμιο ναυτικό χάρτη, δημιουργώντας παράλληλα και μια νέα ευκαιρία για το μετασχηματισμό του κλάδου, και σημειώνοντας σημαντικά και αυξανόμενα έσοδα στη χώρα.

Παράλληλα, νέα, μεγάλα σκάφη συνεχίζουν να παραδίδονται στους ιδιοκτήτες τους με γρήγορους ρυθμούς, και ο φιλόδοξος αναπτυξιακός σχεδιασμός βόρεια της Ερυθράς Θάλασσας φαίνεται να δημιουργεί νέους προορισμούς για τα σκάφη της Μεσογείου.

Με την τοποθεσία της Κύπρου στα ανοιχτά της Διώρυγας του Σουέζ να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για εμάς, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε υπηρεσίες και εγκαταστάσεις σε αυτόν τον αυξανόμενο αριθμό σκαφών αναψυχής που ταξιδεύουν προς το Νότο. Η μακροπρόθεσμη τάση θετικής ανάπτυξης στον παγκόσμιο τομέα του yachting, φαίνεται λοιπόν να συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς και το 2024.

Τα σημαντικότερα προβλήματα

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν τον τομέα σας και η επίλυση των οποίων κρίνεται από εσάς ως προτεραιότητα ενόψει της νέας χρονιάς;

Στην Κύπρο υπάρχει ανάγκη για μια διαρκή και συνεχή ανάπτυξη της υποδομής των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών που αφορούν το θαλάσσιο τουρισμό για την προσέλκυση της διεθνούς αγοράς.

Οφείλουμε να προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, και να ακολουθούμε τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές.

Η στρατηγική για το θαλάσσιο τουρισμό στην Κύπρο είναι απαραίτητη και χρειάζεται συνεχή αναβάθμιση και εξέλιξη με ανάπτυξη των εγκαταστάσεων και των υποδομών, ώστε να αναπτυχθεί μια εθνική βιομηχανία σκαφών και να παρέχονται βελτιωμένες υπηρεσίες υποστήριξης σκαφών σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχουν αρκετά μοντέλα και χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχημένων στρατηγικών που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να μελετηθούν σοβαρά.

Αναπόφευκτα, η πρόσφατη αστάθεια και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλούν ανησυχία σε όλα τα σκάφη που ταξιδεύουν μέσω αυτών των περιοχών. Αν και αυτό βρίσκεται εκτός των ορίων μας, παρουσιάζει στην Κύπρο μια ευκαιρία να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της ως ένας ασφαλές προορισμός της ΕΕ στην περιοχή.

Για να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία και τη συνεχιζόμενη δυνατότητα της Κύπρου να έχει κεντρικό ρόλο στη διεθνή βιομηχανία του yachting, όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες πρέπει να συντονιστούν για να δημιουργήσουν έναν φιλικό και ανταγωνιστικό προορισμό σε σχέση με άλλους εδραιωμένους προορισμούς στη Δυτική Μεσόγειο.

Η έλλειψη συντονισμένης υποστήριξης και ευθύνης εντός της κυβέρνησης για τον τομέα του yachting αποτελεί επί του παρόντος ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα.

Αν είχατε τη δυνατότητα να ζητήσετε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή διαμόρφωση πολιτικών για στήριξη/ενίσχυση του τομέα σας από την κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτά;

Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν ορισμένες ελκυστικές και αποτελεσματικές ρυθμιστικές και νομοθετικές τροποποιήσεις για τη συνεχή ανάπτυξη των υποδομών των εγκαταστάσεων που αφορούν το θαλάσσιο τουρισμό, και να παραχωρηθούν ορισμένα οικονομικά κίνητρα, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή συστήματος χρηματοδοτικής μίσθωσης σκαφών.

Είναι επίσης, ζωτικής σημασίας, η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τώρα τις απαραίτητες αναβαθμίσεις στους κανονισμούς και νομοθεσίες που διέπουν την κατασκευή και λειτουργία παρόμοιων έργων, έτσι ώστε να υποστηρίξει τη βιομηχανία σκαφών, διασφαλίζοντας ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένας «φιλικός» προορισμός για την προσέλκυση επισκεπτών, να αναβαθμιστεί ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, και παράλληλα να επενδύσει σε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο οι επαγγελματίες του κλάδου θα μπορούν να λειτουργήσουν με επαγγελματισμό.

Με την προβλεπόμενη ανάπτυξη του κλάδου και τον αυξανόμενο αριθμό σκαφών αναψυχής γύρω από τις ακτές της Κύπρου, πρέπει να είμαστε οργανωμένοι και έτοιμοι να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες όσον αφορά την ασφάλεια, τον περιβαλλοντικό έλεγχο, τις διοικητικές και νομικές διαδικασίες, συμβάλλοντας στη στρατηγική της κυβέρνησης για ενίσχυση της βιομηχανία του yachting στο νησί μας.

Σε κάθε περίπτωση για την επιτυχία της στρατηγικής απαιτείται συνδυαστική προσέγγιση, διαβούλευση, μελέτη και συντονισμός ανάμεσα στις μαρίνες, τους ναυτικούς πράκτορες σκαφών, τις εταιρείες διαχείρισης, των κυπριακών αρχών και της κυβέρνησης.

Δέκα χρόνια μαρίνα Λεμεσού

Ποια είναι τα πλάνα και η στρατηγική της Μαρίνας Λεμεσού για το 2024;

Με την ολοκλήρωση της Μαρίνας Λεμεσού το 2021, και έχοντας στο μυαλό μας ότι τον Ιούνιο του 2024 κλείνουμε δέκα χρόνια από την ημέρα που άνοιξε τις πόρτες της η Μαρίνα στο κοινό, ένας από τους βασικούς μας στόχους για τη νέα χρονιά είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, διατηρώντας έτσι τη Μαρίνα Λεμεσού ως έναν μοναδικό προορισμό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πελάτες μας, από τους ιδιοκτήτες σκαφών και τα πληρώματά τους, μέχρι τους κατοίκους των διαμερισμάτων και των επαύλεων, καθώς και τους επισκέπτες της εμπορικής περιοχής, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία πάνω στη θάλασσα.

Θα θέλαμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την εικόνα της Μαρίνας Λεμεσού στο εξωτερικό ταυτίζοντάς τη με την ποιότητα, την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις ιδανικότερες συνθήκες για ένα ευοίωνο μέλλον για όλους.

Στο πλαίσιο επίτευξης αυτών των στόχων, υπάρχουν ήδη αρκετές αναπτύξεις στο εμπορικό κομμάτι της Μαρίνας, καθώς νέοι χώροι εστίασης έχουν ήδη προστεθεί στις αρχές της χρονιάς, αυξάνοντας τις επιλογές που μπορεί να βρει κάποιος στη Μαρίνα Λεμεσού και ενισχύοντας το ποιοτικό προϊόν του Έργου μας.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες σκαφών, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υποδοχής, κορυφαίες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες concierge θα συνεχίσουν να παρέχονται στους πελάτες μας καθώς ο πήχης των προσδοκιών τους έχει τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες μας και για φέτος, λόγω της ποιότητας των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων που προσφέρουμε.

Γι’ αυτόν το λόγο αναβαθμιζόμαστε συνεχώς και η διαρκή μας εξέλιξη επισφραγίζει και τιμά την εμπιστοσύνη των επισκεπτών που μας επιλέγουν ως τον καλύτερο προορισμό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογικών λύσεων

Ο παράγοντας τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ποιο ρόλο διαδραματίζεται και ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τομέα σας;

Ο ρόλος της τεχνολογίας, και ειδικότερα της τεχνητής νοημοσύνης, στον τομέα μας είναι κρίσιμος για τη σύγχρονη προσέγγιση της διαχείρισης της Μαρίνας, αλλά και την ενίσχυση της εμπειρίας που προσφέρουμε στους πελάτες μας.

Η υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογικών λύσεων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας, να ενισχύσουμε την ασφάλεια της Μαρίνας, και να προσφέρουμε εξατομικευμένες υπηρεσίες στους πελάτες μας.

Αναμένουμε ότι η χρήση της τεχνολογίας θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων, την αντιμετώπιση προκλήσεων και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα μας.

Δειτε Επισης

Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)