Powered by

Στο 206% του ΑΕΠ το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2023

Στο 206% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το ιδιωτικό χρέος (χρέος νοικοκυριών και μη χρηματοοικονομικών εταιρειών) στην Κύπρο στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους χρηματοοικονομικούς λογαριασμός που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 στα 57 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 57% αφορά μετρητά, καταθέσεις και δάνεια, 2% αφορά χρεόγραφα, 22% μετοχές και 19% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. 

Το χρέος τους ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 στα 19,9 δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 68% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), παρουσιάζοντας οριακή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. 

Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης  χρέους των νοικοκυριών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 48%.

Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 66,5 δισ. ευρώ με αναλογία 19% σε μετρητά και καταθέσεις, 4% σε δάνεια, 0,5% σε χρεόγραφα, 46% σε μετοχές και 31% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Το χρέος του τομέα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 ανήλθε στα 40,2 δισ. ευρώ με το δείκτη χρέους να βρίσκεται  στο 138% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης  χρέους των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 73%.

Εξάλλου, το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών, όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στα 4,8 δισ. ευρώ και είναι κατανεμημένο ως εξής: 8% σε μετρητά και καταθέσεις, 2% σε δάνεια, 28% σε χρεόγραφα, 43% σε μετοχές και 18% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα 6,0 δισ. ευρώ επενδυμένο 5% σε μετρητά και καταθέσεις, 16% σε δάνεια και χρεόγραφα, 76% σε μετοχές και 3% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα 4,1 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 18%, 15% σε δάνεια, 7% σε χρεόγραφα, 50%  σε μετοχές και 10% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Δειτε Επισης

Με μικρή άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Παράταση αδειοδότησης βιομηχανικών εκπομπών χωρίς πολεοδομικές άδειες έως το τέλος του 2029
Ετήσια υποχώρηση 9,5% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιούνιο
Αρνητικός ο πληθωρισμός για δεύτερο συνεχόμενο μήνα-Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Επενδύει €2,8 δισ. σε 94 έργα η Κομισιόν, χρηματοδότηση και στην Κύπρο
Πράσινο φως από τη γενική συνέλευση της ΑΕΛ για συμμετοχή του Andrew Budzinski στο μετοχικό κεφάλαιο
ΚΕΒΕ και Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Ελλάδας αποχαιρέτησαν τον Έλληνα Πρέσβη
Μνημόνιο συνεργασίας για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό υπέγραψαν Κύπρος και Ελλάδα-Πού αποσκοπεί
Δυναμική επιστροφή για την αγορά ακινήτων υψηλής αξίας-Πού και ποια η ακριβότερη πώληση
Μια... Anassa γεμάτη αναζωογόνηση και ένα τριήμερο με την όμορφη θέα του Kόλπου της Χρυσοχούς (pics)