Powered by

Οι σοφοί της γερμανικής οικονομίας ζητούν χαλάρωση του φρένου του χρέους

Οι «σοφοί της οικονομίας» - η ομάδα οικονομολόγων που συμβουλεύει τη γερμανική Κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική - θεωρούν ότι το κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα «φρένο του χρέους» είναι υπερβολικά αυστηρό και τάσσονται υπέρ της χαλάρωσής του, αναφέρει ρεπορτάζ του Spiegel.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επικεφαλής τους, Mόνικα Σνίτσερ, σε διαφορετική περίπτωση το ποσοστό του χρέους τις επόμενες δεκαετίες θα μειωθεί περισσότερο από όσο χρειάζεται, μειώνοντας υπερβολικά τα δημοσιονομικά περιθώρια για πραγματοποίηση δαπανών προσανατολισμένων στο μέλλον.

«Το φρένο του χρέους, όπως είναι τώρα, είναι υπερβολικά άκαμπτο. Θέλουμε να αυξήσουμε την ευελιξία και να δημιουργήσουμε περιθώρια, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν δημόσιες δαπάνες προσανατολισμένες προς το μέλλον, χωρίς να υπονομευτεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών», δήλωσε η Mόνικα Σνίτσερ.

Το συμβούλιο των σοφών της γερμανικής οικονομίας προτείνει, μάλιστα, τρεις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, ώστε το φρένο του χρέους να είναι πιο ευέλικτο: πρώτον, να θεσπιστεί ένας μεταβατικός κανόνας που να επιτρέπει τη σταδιακή -και όχι απότομη- μείωση του νέου δανεισμού μετά από μια έκτακτη κατάσταση, κατά την οποία η χώρα έχει προχωρήσει σε υψηλό δανεισμό, δεύτερον, να μεταρρυθμιστεί ο κανόνας που αφορά τον νέο δανεισμό, ώστε να είναι κλιμακούμενο το επιτρεπόμενο όριο του ελλείμματος, ανάλογα και με το ύψους του δημοσίου χρέους, και, τρίτον,  το ύψος του επιτρεπόμενου χρέους να αποτελεί συνάρτηση και της κατάστασης της οικονομίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί