Πώς βλέπει τις προοπτικές των τουρκικών τραπεζών για το 2025 ο Fitch-«Ουδέτερες» από «βελτιωμένες»
InBusinessNews 14:42 - 08 Δεκεμβρίου 2024
Σε «ουδέτερες», από «βελτιωμένες», αναθεώρησε τις προοπτικές των τουρκικών τραπεζών για το 2025, ο Fitch Ratings.
Σε έκθεση του για τον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι αυτή η κίνηση του εξισορροπεί τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού των τουρκικών τραπεζών, οι οποίες προκύπτουν από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια της τουρκικής λίρας, την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις μετά τις βελτιωμένες συνθήκες λειτουργίας τους, λόγω της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής.
«Αναμένουμε ότι τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών θα βελτιωθούν καθώς τα επιτόκια της λίρας θα μειωθούν το 2025, δεδομένης της βραχυπρόθεσμης φύσης των καταθέσεων σε λίρες», υπογραμμίζει.
Ο Fitch αναμένει μια μέτρια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του κόστους απομείωσης δανείων, που θα προέλθει από τα δάνεια λιανικής τραπεζικής που δεν έχουν εξασφαλίσεις, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα εμπορικά δάνεια, λόγω της επιβράδυνσης της αύξησης του ΑΕΠ και του ακόμη υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων.
«Αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αξιοποιούν τις εξωτερικές αγορές το 2025, αλλά πιο ευκαιριακά», μετά τις ισχυρές εκδόσεις ομολόγων στις οποίες προχώρησαν στην εξωτερική αγορά το 2024, σημειώνει.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, τόσο η κερδοφορία όσο και η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών της Τουρκίας παραμένουν ευαίσθητες στο μακροοικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών αλλαγών, της πιθανής υποτίμησης της λίρας και της έκθεσης σε πιο επικίνδυνους τομείς.
«Η βασική μας υπόθεση είναι ότι το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί, αν και μια αντιστροφή της πολιτικής θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις και τους κινδύνους μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», καταλήγει ο Fitch.