Η έκτακτη φορολογία στις τράπεζες, το παράγγελμα του Διοικητή, o Μητσοτάκης και...το ΑΚΕΛ που ξέρει «καλύτερα»
Γιώργος Πλουτάρχου 06:35 - 05 Δεκεμβρίου 2024
Μιλώντας την περασμένη Δευτέρα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Πατσαλίδης έστειλε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα μηνύματα σε ό,τι αφορά την αναπτυσσόμενη προσπάθεια από πλευράς ΑΚΕΛ για φορολόγηση των «υπερκερδών» των τραπεζών.
Ο κ. Πατσαλίδης, καταθέτοντας ουσιαστικά εκ νέου την διαφωνία του έναντι μιας τέτοιας εξέλιξης, σκιαγράφησε ευκρινώς το περιβάλλον και υποδεικνύοντας πως η υπερβολική κερδοφορία των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι συγκυριακή, διαμήνυσε με σαφείς αποδέκτες ότι ακόμα και μια προσωρινή φορολόγηση, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως όταν υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο δεν είναι προβλέψιμο και υπάρχουν απρόβλεπτες φορολογίες, αυτό είναι κάτι που δεν ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις στην Κύπρο, ενώ ειδικότερα αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα-επεξηγώντας τους λόγους- εξέφρασε την εκτίμηση πως η κερδοφορία των τραπεζών θα συνεχιστεί, χωρίς να είναι όμως η υπερβολική, όπως την χαρακτήρισε, που έχουν σήμερα.
- Διαβάστε εδώ: Αντίθετος με την φορολόγηση των υπερκερδών τραπεζών ο Διοικητής-«Αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις»
Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα που ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης έκρουε στην κυπριακή Βουλή τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά μια ενδεχόμενη έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, τον δρόμο στην Κύπρο για το τι πρέπει, ή καλύτερα τι δεν πρέπει να γίνει, έδειχνε από το Λονδίνο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,
Μιλώντας σε επενδυτές στη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάριζε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει επιβολή έκτακτων φόρων στις τράπεζες και διαβεβαίωνε ότι ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες, πως έχει τρόπους να το δρομολογήσει και ότι η έκτακτη φορολόγηση των κερδών τους δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς τους τρόπους.
- Διαβάστε εδώ: Δείχνει στην Κύπρο τον δρόμο ο Μητσοτάκης-Εκτός κάδρου η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών
Εύλογα βάσει των πιο πάνω προκύπτει ένα αφελές ερώτημα. Κατά πόσο το κυπριακό κοινοβούλιο και δη το ΑΚΕΛ, κάτι περισσότερο γνωρίζουν από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ώστε να συντηρούν ζωντανή στο τραπέζι την επιλογή επιβολής προσωρινής φορολογίας στα υπερκέρδη των τραπεζών.
Ρητορικού χαρακτήρα η απορία, προφανής η απάντηση...
- Διαβάστε εδώ: Η αναπτυξιακή τροχιά του τραπεζικού τομέα και το αθεράπευτα αγκυλωμένο ΑΚΕΛ που θέλει να την ανακόψει
Γράφαμε μόλις προ ημερών για την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου, για το γεγονός ότι είναι πλέον σε θέση να προσελκύει διεθνούς εμβέλειας επενδυτές.
Και παραθέταμε την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο πλαίσιο της δεύτερης διακυβερνητικής συνόδου Κύπρου-Ελλάδας, πως «η μεγαλύτερη επένδυση στην Κύπρο έγινε πρόσφατα από την Ελλάδα, με πάνω από ένα δισ. ευρώ», φωτογραφίζοντας την επένδυση της Eurobank Α.Ε. στην Ελληνική Τράπεζα.
Κλείνει να μάτια και παραγνωρίζει ότι…
Θέλει δηλαδή το ΑΚΕΛ αυτή την επένδυση, για παράδειγμα, να φορολογήσει με το… καλημέρα, είναι τις επενδύσεις που γίνονται στα πλείστα τραπεζικά ιδρύματα, τις οποίες θέτει στο στόχαστρό του με την πρόταση νόμου που κατέθεσε και στην οποία επιμένει.
- Διαβάστε εδώ: Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
- Διαβάστε εδώ: Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
- Διαβάστε εδώ: Το…restart της Alpha Bank Κύπρου-Αναπτυξιακό πλάνο σε πλήρη εξέλιξη για να μεγαλώσει στην κυπριακή αγορά
Θέλει να φορολογήσει τα…υπερκέρδη των τραπεζών κλείνοντας τα μάτια στο γεγονός ότι οι τράπεζες στην Κύπρο ήδη καταβάλλουν ειδικό φόρο, της τάξης του 0,15% επί των καταθέσεών τους.
Παραγνωρίζοντας ότι καταβάλλουν τον εν λόγω φόρο εδώ και χρόνια και μάλιστα σε περιόδους χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων, κατά τις οποίες οι τράπεζες κατέγραφαν ζημιές ή ισχνή κερδοφορία, παραγνωρίζοντας ότι ο ειδικός φόρος καταβαλλόταν και συνεχίζει να καταβάλλεται ανεξαρτήτως συνθηκών στην οικονομία και στις τράπεζες.
Και παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι μέσω του ειδικού φόρου έχουν καταβληθεί προς το κράτος κατά τελευταία δέκα χρόνια πέραν των €500 εκατ. ευρώ, πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση με τον εταιρικό φόρο, ακριβώς διότι επιβάλλεται στην καταθετική βάση του τραπεζικού τομέα και όχι επί των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.
Θέλει να φορολογήσει τα…υπερκέρδη των τραπεζών κλείνοντας τα μάτια στο γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν σειρά εποπτικών στόχων που οφείλουν να διατηρούν ή να καλύψουν άμεσα (π.χ. κεφαλαιακή επάρκεια, προβλέψεις, διαθέσιμα ρευστά, MREL κ.α.), παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι εδώ και χρόνια στην Κύπρο το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, υψηλό κόστος λειτουργίας για τις τράπεζες και χαμηλή απόδοση προς τους μετόχους, οι οποίοι σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων ενίσχυσαν με δισεκατομμύρια τις τράπεζες της Κύπρου σε ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.
Θέλει να φορολογήσει τα…υπερκέρδη των τραπεζών το ΑΚΕΛ, «ξεχνώντας» πως για μια οικονομία όπως της Κύπρου, είναι εξόχως σημαντική η ύπαρξη σταθερότητας στο νομικό πλαίσιο και η διασφάλιση ενός φιλικού επιχειρηματικού-επενδυτικού περιβάλλοντος, ότι αποτελούν τα πιο πάνω στοιχεία που προσμετρώνται θετικά για τις αξιολογήσεις της χώρας και των τραπεζών, πως πρόκειται για απαραίτητα συστατικά για την δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων και για την απελευθέρωση των αναπτυξιακών προοπτικών.
Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ή για να είμαστε δίκαιοι δεν θέλει να αντιληφθεί, πως μια τέτοια κίνηση όπως αυτή που προωθεί το ΑΚΕΛ, το μόνο που θα πετύχει είναι να στείλει το πολύ λανθασμένο μήνυμα στους ξένους επενδυτές που έχουν ήδη επενδύσει στη χώρα μας ή που θα μπορούσαν να επενδύσουν, ότι το φορολογικό ή και το νομικό καθεστώς μπορεί να διαφοροποιείται τακτικά και αναλόγως πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Παραγνωρίζει το ΑΚΕΛ το γεγονός πως έχοντας για χρόνια περάσει από μια μεγάλη διαδικασία αναδιοργάνωσης, εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού, αποτέλεσαν οι τράπεζες σε δύσκολους καιρούς(σ.σ. βλέπε πανδημία) μαζί με την πολιτεία, τον κυριότερο και πιο καθοριστικό παράγοντα στήριξης της κοινωνίας και ενίσχυσης της οικονομίας, με την μεγαλύτερη αναστολή καταβολής δόσεων και ταυτόχρονη παροχή δανείων, δωρεάν υπηρεσιών σε όσους το είχαν ανάγκη και μεγάλη ευελιξία για μετάβαση σε ψηφιακές λύσεις.
Δεν θέλει να δει πως είναι άδικο μετά από χρόνια ζημιών και τεράστιων προσπαθειών για εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών να ναρκοθετείται το θετικό αποτέλεσμα, το οποίο προκύπτει μια δεκαετία μετά την κρίση του 2013.
Το κυριότερο, επιχειρεί το ΑΚΕΛ να επιβάλει φορολόγηση στα κέρδη των τραπεζών σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων, αλλά και σε μια περίοδο αναβαθμίσεων, που όπως οι ίδιοι οι οίκοι αξιολόγησης αναφέρουν, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, ανάμεσα σε άλλα, στην σταθερή πορεία του τραπεζικού τομέα.
Σε μια περίοδο δηλαδή εν τέλει, κατά την οποία το τελευταίο πράγμα που θα ήταν ωφέλιμο για την κυπριακή οικονομία θα ήταν η διατάραξη του τραπεζικού της συστήματος.
Όλα τα πιο πάνω βεβαίως, αποτελούν και είναι ψιλά γράμματα για το ΑΚΕΛ, πολύ απλά γιατί κάτι γνωρίζει περισσότερο, γιατί μάλλον κάτι θα ξέρει «καλύτερα». Ακόμη και από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ακόμη και από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας...