powered by

Στρατηγικό σχέδιο για βελτίωση και αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο

Το Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση και αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, δηλώνοντας ότι η ανώτερη εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει σημαντικό άξονα ανάπτυξης και ποιοτικής εκπαίδευσης για την Κύπρο.

Όπως ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου σε δηλώσεις της, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα, μετά από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση και αναβάθμιση της ανώτερης ακπαίδευσης στην Κύπρο, «το οποίο εμπίπτει στο πλαίσιο των δράσεων που προωθούνται με βάση το πρόγραμμα διακυβέρνησης για την ποιοτική αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης».

Σημείωσε ότι το στρατηγικό σχέδιο καταρτίστηκε και τέθηκε σε στοχευμένη διαβούλευση και στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να ολοκληρωθεί σε τελικό κείμενο ενώ οι βασικές του παράμετροι παρουσιάστηκαν επίσης και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού.

«Ο σκοπός του Στρατηγικού Σχεδίου για βελτίωση και αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης είναι η διαμόρφωση ενός ποιοτικού και σύγχρονου συστήματος ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο που θα συμβάλει αφενός στην διάπλαση εγγράμματων πολιτών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ικανών να συμβάλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος και αφετέρου στην καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού ακαδημαϊκού και ερευνητικού κέντρου, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας», είπε η Υπουργός.

Το κείμενο του Στρατηγικού Σχεδιασμού, πρόσθεσε, ενισχύεται από το σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων στρατηγικών επιδιώξεων, οι οποίες συγκεκριμένα αφορούν στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου, στη διασύνδεση της με την αγορά εργασίας, στην καθιέρωση της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου ανώτερης εκπαίδευσης και διοργανώνονται κάτω από τέσσερις άξονες: την αναβάθμιση της ποιότητας, την αριστεία, τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, τη διεθνοποίηση και την προσφορά κινήτρων σε ξένους φοιτητές και φοιτήτριες.

«Οι πιο πάνω στοχευμένες στρατηγικές επιδιώξεις και οι βασικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδιασμού δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής, επιστημονικά τεκμηριωμένο, που θα καταστήσει το Στρατηγικό Σχέδιο, βιώσιμο και αποτελεσματικό», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, για τη διεθνοποίηση ειδικά της ανώτερης εκπαίδευσης, περιλαμβάνονται και τα νομοσχέδια που συζητούνται στη Βουλή, όπως αυτό της πρόνοιας που θα επιτρέψει στα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου να προσφέρουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, αλλά και η λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστήμιων.

«Όλα τα πιο πάνω διέπονται από αυστηρά κριτήρια ελέγχου της ποιότητας που είναι το ζητούμενο μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες», είπε.

Καταλήγοντας, η Υπουργός είπε ότι «η ανώτερη εκπαίδευση στον τόπο μας πρέπει να αποτελέσει σημαντικό άξονα ανάπτυξης και ποιοτικής εκπαίδευσης για την Κύπρο».

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Αύξηση των ξένων επενδύσεων, σε αξιοσημείωτη οικονομική πορεία η Κύπρος
Εκτόξευση για τις δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας τους πρώτους εννέα μήνες
Το Andrey & Julia Dashin’s Foundation τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
Γιόρτασε την συμπλήρωση 55 χρόνων παρουσίας και δράσης στο νησί μας η ΟΠΑΠ Κύπρου (pics)
Ανησυχία ναυτικών πρακτόρων για ιδιώτες στο λιμάνι Λάρνακας-«Απόφαση που δεν εξυπηρετεί…»
Ιδανικός τόπος για να ζει και να εργάζεται κανείς η Κύπρος...Η ισορροπία για τους non-doms και τις οικογένειές τους
Στρατηγικό σχέδιο για βελτίωση και αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο
Διεθνές επιχειρηματικό κέντρο με ελκυστικό περιβάλλον για εταιρείες και ξένες επενδύσεις η Κύπρος
Η νηνεμία μετά την θύελλα και ο απολογισμός Παναγιώτου...Ομαλότητα στο σκυρόδεμα, σταθερότητα στα ξενοδοχεία
Γιώργος Παντελή: Αναβαθμίσεις για την κυπριακή οικονομία και ευκαιρίες για διεθνείς επενδυτές