Πετρέλαιο: Άλμα στις τιμές του αργού άνω του 2% ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+
InBusinessNews 08:00 - 04 Δεκεμβρίου 2024
Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο σχεδόν 3% την Τρίτη (3/12), καθώς οι επενδυτές βρέθηκαν εν αναμονή της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου μετά την αναβολή της περασμένης Κυριακής για να εκτιμήσουν την όποια απόφαση για την παραγωγή.
Οι τιμές για το Brent σημείωσαν άνοδο 1,79 δολάρια ή 2,49%, για να κλείσει στα 73,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ανέβηκε κατά 1,84 δολάρια ή 2,7%, για να κλείσει στα 69,94 δολάρια.
Ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό στη συνεδρίασή του την Πέμπτη (5/12) να παρατείνει τον τελευταίο γύρο περικοπών της παραγωγής πετρελαίου μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, δήλωσαν τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ στο Reuters, για να παράσχει πρόσθετη στήριξη στην αγορά πετρελαίου.
«Οι τιμές του αργού φαίνονται πραγματικά κολλημένες, με τους επενδυτές να μην επιθυμούν να εμπλακούν ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να καθορίσει την κατεύθυνση -αν υπάρχει- ενόψει του τέλους του έτους», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της Saxo Bank Ole Hansen.
Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, επιδιώκει να χαλαρώσει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής μέχρι το 2025.
Ωστόσο, η προοπτική ενός πλεονάσματος στην αγορά πετρελαίου έχει ασκήσει καθοδικές πιέσεις στις τιμές, με το Brent να διαπραγματεύεται σχεδόν 6% κάτω από το μέσο όρο του Δεκεμβρίου 2023.
«Δεδομένης της αύξησης της συμμόρφωσης με τις περικοπές της παραγωγής από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Ιράκ, του χαμηλότερου επιπέδου της τιμής του Brent και των ενδείξεων σε δημοσιεύματα του Τύπου, υποθέτουμε παράταση των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ μέχρι τον Απρίλιο», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμά τους.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αναβολή της», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια της αγοράς στη Phillip Nova, προσθέτοντας ότι η αυξανόμενη πίεση από τα συμμετέχοντα κράτη να αυξήσουν την παραγωγή θα μπορούσε να περιορίσει οποιαδήποτε παράταση σε μερικούς μήνες.
Οι προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου παραμένουν αδύναμες, με τις εισαγωγές αργού της Κίνας να είναι πιθανό να κορυφωθούν ήδη από το επόμενο έτος, καθώς η ζήτηση για καύσιμα μεταφορών αρχίζει να μειώνεται, δήλωσαν ερευνητές και αναλυτές.
Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο, αναμένεται να μειώσει τις τιμές του αργού για τους Ασιάτες αγοραστές στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τους εμπόρους.