Σύνδεση 5G με δορυφόρο ανακοίνωσαν ESA και Telesat-Νέο εφάλαιο στην κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας

Για πρώτη φορά έγινε απευθείας σύνδεση δικτύου 5G με δορυφόρο χαμηλής τροχιάς, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Η ESA και η εταιρεία Telesat συνέδεσαν επιτυχώς, για πρώτη φορά στην ιστορία, έναν δορυφόρο χαμηλής τροχιάς Low Earth Orbit (LEO) με το έδαφος χρησιμοποιώντας την τεχνολογία 5G μη επίγειου δικτύου (NTN) στην περιοχή συχνοτήτων Ka-band, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο βήμα προς τη δημιουργία διαστημικών συνδέσεων τόσο απλών όσο η χρήση κινητού τηλεφώνου.

Όπως αναφέρει η ESA, αυτό το επίτευγμα ανοίγει δυνατότητες που προηγουμένως ήταν απρόσιτες, καθώς οι δορυφόροι χαμηλών πτήσεων σε συνδυασμό με την τυποποιημένη τεχνολογία 5G μπορούν πλέον να υποστηρίξουν υπηρεσίες που απαιτούν διαδραστικές συνδέσεις σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό, προσθέτει, θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές και την υποστήριξη απομακρυσμένων βιομηχανικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

Δειτε Επισης

Ινστιτούτο Κύπρου: Πρώτη χαρτογράφηση δέντρων στην Κύπρο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης
To Samsung Wallet διαθέσιμο σε Ελλάδα και Κύπρο
Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και ΗΑΕ στην τεχνητή νοημοσύνη-«Δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες»
Επενδύσεις μέχρι 200 δις ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη επιδιώκει να κινητοποιήσει η Ε.Ε.
Samsung Electronics Co.: Παρουσιάζει την νεα σειρά τηλεοράσεων του 2025 για τα ξενοδοχεία
Στο Παρίσι για τη Διάσκεψη Κορυφής «AI Action Summit» ο Νικόδημος Δαμιανού
Samsung Electronics: Επίσημη διάθεση της σειράς Galaxy S25 σε Κύπρο και Ελλάδα
Οι πιο επικίνδυνες κυβερνοεπιθέσεις για τις επιχειρήσεις και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν
Samsung: Παρουσιάζει την Color E-Paper και νέες προτάσεις ψηφιακής σήμανσης με τεχνολογία AI στην ISE 2025
Σύντομα η διασύνδεση «Ψηφιακού Πολίτη» και Gov.gr Wallet-Σε κοινή πορεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό Κύπρος και Ελλάδα