ΕΚΤ: Καμπανάκι για τους δασμούς Τραμπ και τις συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου
InBusinessNews 14:12 - 30 Δεκεμβρίου 2024
Ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να εξάγει τον αποπληθωρισμό της Κίνας στην Ευρώπη προειδοποιεί ο Κλάας Κνοτ.
Η Κίνα μπορεί να αρχίσει να πουλά τα προϊόντα της στην Ευρώπη σε μειωμένες τιμές αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν εμπορικό πόλεμο επιβάλλοντας νέους δασμούς, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε μια τέτοια περίπτωση «υπάρχει πιθανότητα οι Κινέζοι να αρχίσουν να προσφέρουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη σε όλο και χαμηλότερες τιμές», δήλωσε ο Κνοτ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant τη Δευτέρα.
«Το βλέπουμε ήδη αυτό να συμβαίνει στην αγορά χάλυβα», είπε. «Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα εξάγει, τρόπον τινά, τον αποπληθωρισμό της σε εμάς».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις ΗΠΑ για πιθανές εμπορικές εισφορές όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ορκιστεί να επιβάλει δασμούς σε άλλες χώρες, με την Κίνα στην κορυφή της λίστας του.
O αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος δήλωσε ότι ένας εμπορικός πόλεμος που θα προκληθεί από νέους αμερικανικούς δασμούς θα επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη. «Εάν ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος, είναι εξαιρετικά αρνητικός για την παγκόσμια οικονομία, ιδίως για την ανάπτυξη, αλλά και για τον πληθωρισμό», δήλωσε.
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει δυνητικά επιζήμιους κραδασμούς για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό εάν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόσει ένα ισχυρό πλέγμα δασμών όπως απείλησε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του πριν τις αμερικανικές κάλπες σημείωσε ο ντε Γκίντος.
Η οικονομική παραγωγή θα γίνει πιο αδύναμη, οι πιέσεις στις τιμές θα μετατραπούν σε ακόμη ισχυρότερες και οι παγιωμένες εμπορικές σχέσεις θα διαταραχθούν, όπως επεσήμανε ο ντε Γκίντος. Η ΕΚΤ θα ενσωματώσει στις προοπτικές της όποιες πολιτικές θα ανακοινώσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση και στη συνέχεια θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει, διεμήνυσε.
«Εάν μια χώρα τόσο σημαντική όσο οι ΗΠΑ επιβάλει δασμούς 60% σε οποιαδήποτε άλλο σημαντικό κράτος – ας μιλήσουμε για παράδειγμα την Κίνα – μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι άμεσες και οι έμμεσες επιπτώσεις και οι συνέπειες που απειλούν την εμπορική αλυσίδα είναι τεράστιες», προειδοποίησε χαρακτηριστικά.
Προειδοποίηση για τις συνέπειες της επιβολής αμερικανικών δασμών επισήμανε και ο Αυστριακός Κεντρικός Τραπεζίτης. «Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι οι δασμοί του Τραμπ οδηγούν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης συνολικά, αλλά δημιουργούν επίσης πληθωριστική πίεση», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν.
«Το πόσο ισχυρό θα είναι το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν και σε ποιο βαθμό το δολάριο ανατιμάται και το ευρώ αποδυναμώνεται», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδεχομένως να χρειαστεί να περιμένει περισσότερο πριν προχωρήσει στην επόμενη μείωση των επιτοκίων, εάν επαληθευτούν οι κίνδυνοι πληθωρισμού από τις τιμές της ενέργειας ή υπάρξει ισχυρότερη υποτίμηση του ευρώ, σύμφωνα με τον Χόλτσμαν. «Μπορεί να χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να μειώσουμε ξανά τα επιτόκια». «Είναι αλήθεια, ορισμένες τιμές ενέργειας έχουν και πάλι ανοδική τάση. Υπάρχουν όμως και άλλα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να επιστρέψει ο πληθωρισμός, όπως μια ισχυρότερη υποτίμηση του ευρώ», δήλωσε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για την προοπτική επιστροφής των αυξήσεων επιτοκίων, ο Χόλτσμαν, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πιο επιθετικά μέλη της επιτροπής που καθορίζει τις πολιτικές της ΕΚΤ, είπε: «Δεν βλέπω αυξήσεις επιτοκίων αυτή τη στιγμή».
Η ΕΚΤ έχει υπονοήσει την πιθανότητα περισσότερων μειώσεων επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός φαίνεται να πλησιάζει τον στόχο του 2% ενώ η οικονομία της ζώνης του ευρώ δυσκολεύεται να αποκτήσει δυναμική.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν επίσης τον αντίκτυπο μιας πιο επιθετικής εμπορικής πολιτικής από τις ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου τον Ιανουάριο.