Powered by

Αύξηση δείκτη βιομηχανικής παραγωγής 3,8% το δεκάμηνο

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε αύξηση 3,8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στη συλλογή, επεξεργασία και παροχή νερού (22,9%), στην κατασκευή ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (12,8%), στα μεταλλεία και λατομεία (12%), στην κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (11%) και στην ανάκτηση υλικών (9,2%).

Οι σημαντικότερες δραστηριότητες στις οποίες παρατηρούνται μειώσεις στην παραγωγή συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 ήταν αυτές της κατασκευής χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεις (-11%) και της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (-4,1%).

Τον Οκτώβριο 2024 ο δείκτης έφθασε στις 112,5 μονάδες (βάση 2021=100), σημειώνοντας αύξηση 2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2023.

Στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 1,8%, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023. Αύξηση καταγράφηκε, επίσης, στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων (5,9%), της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών (5,7%) και της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (1,1%).

Στον μεταποιητικό τομέα, οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023 παρουσιάστηκαν στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (12,5%), στην κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (9,1%), στην κατασκευή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (7,7%) και στη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού (6,3%).

Οι σημαντικότερες αρνητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες κατασκευής χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεις (-17,9%) και παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (-11,5%).

Δειτε Επισης

Μιχάλης Αντωνίου: Τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα του 2025 και πώς θα τα προσεγγίσει η ΟΕΒ
Με ετήσια κέρδη 58% έκλεισε το 2024 το ΧΑΚ
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης της οικονομικής πολιτικής οι αναβαθμίσεις-Οφέλη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Μ. Αντωνίου: Να τελειώνουμε με τα αντιπαραγωγικά κατάλοιπα και να ξεμπερδεύουμε με τα αντιαναπτυξιακά βαρίδια
Οι σημαντικότερες οικονομικές εξελίξεις του 2024-Αναβαθμίσεις, ανάπτυξη, εργασιακή κρίση και ενεργειακά
Με οριακά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Στο 21% του ΑΕΠ οι κοινωνικές δαπάνες το 2022-Άγγιξαν σχεδόν τα 6 δις ευρώ
Αύξηση δείκτη βιομηχανικής παραγωγής 3,8% το δεκάμηνο
Γ. Δανός: Μεγάλο βήμα για να καταστεί η Κύπρος παγκόσμιος κόμβος στον τομέα διαστήματος-Τα μνημόνια με Invest Cyprus και Strategy
Στο 5,5% το δημόσιο επιτόκιο υπερημερίας-Στο 6% το δικαστικό επιτόκιο