Γιατί οι Big Tech ποντάρουν πολλά στην πυρηνική ενέργεια

Τα κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing ωθούν τη ζήτηση και την παραγωγή ενέργειας σε νέα όρια.

Η παγκόσμια χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 75% έως το 2050, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, με τις φιλοδοξίες τεχνητής νοημοσύνης της βιομηχανίας της τεχνολογίας να οδηγούν σε μεγάλο μέρος της αύξησης.

Τα κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing θα μπορούσαν σύντομα να μεγαλώσουν τόσο πολύ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ολόκληρες πόλεις.

Καθώς οι ηγέτες στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης πιέζουν για περαιτέρω τεχνολογικές προόδους και ανάπτυξη, πολλοί βρίσκουν τις ενεργειακές τους ανάγκες όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τους στόχους βιωσιμότητας τους.

«Ένα νέο κέντρο δεδομένων που χρειάζεται την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας όπως, ας πούμε, το Σικάγο, δεν μπορεί απλώς να ξεπεράσει το πρόβλημα αν δεν κατανοήσει τις ανάγκες του σε ενέργεια», δήλωσε στο CNBC ο Μαρκ Νέλσον, διευθύνων σύμβουλος του Radiant Energy Group.

«Αυτές είναι οι ανάγκες για ενέργεια. Σταθερή, απευθείας, 100% ενέργεια, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες», πρόσθεσε.

Μετά από χρόνια εστίασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στρέφονται τώρα στην πυρηνική ενέργεια για την ικανότητά της να παρέχει τεράστια ενέργεια με πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.

Η Google, η Amazon, η Microsoft και η Meta είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα που εξερευνούν ή επενδύουν σε έργα πυρηνικής ενέργειας.

Με γνώμονα τις ενεργειακές απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων και των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τους, οι ανακοινώσεις τους σηματοδοτούν την αρχή μιας τάσης σε όλο τον κλάδο.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η πυρηνική ενέργεια έχει πολλά οφέλη», δήλωσε ο Μάικλ Τερέλ, ανώτερος διευθυντής ενέργειας και κλίματος στη Google. «Είναι μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα. Είναι μια πηγή ηλεκτρισμού που μπορεί να είναι πάντα αναμμένη και να λειτουργεί όλη την ώρα. Και έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο».

Αφού η πυρηνική ενέργεια διαγράφηκε σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν λόγω εκτεταμένων φόβων για κατάρρευση και κινδύνους ασφάλειας – και παραπληροφόρησης που δραματοποίησε αυτές τις ανησυχίες – οι ειδικοί διαλαλούν τις πρόσφατες επενδύσεις της τεχνολογίας ως την αρχή μιας «πυρηνικής αναζωπύρωσης» που θα μπορούσε να επιταχύνει έναν ενεργειακό μετασχηματισμό στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Δειτε Επισης

Προσφορές για δύο νέες γεννήτριες στον σταθμό Δεκέλειας...Δεν αναμένονται προβλήματα στην κάλυψη της ζήτησης
Πετρέλαιο: Σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου εν μέσω ανησυχιών για διαταραχές προσφοράς στη Ρωσία
Γ. Γεωργίου: Βασικός άξονας για βιώσιμη ανάπτυξη και επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα η εξοικονόμηση ενέργειας
Στην πρίζα για τις ενεργειακές εξελίξεις οι συντεχνίες της ΑΗΚ-Βλέπουν στασιμότητα στην υλοποίηση στρατηγικών αποφάσεων
Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές για τρίτη συνεχόμενη ημέρα-Στα $76,48 το brent
Μαθιός Ρήγας: Υπάρχει μέλλον για επενδύσεις σε πετρέλαιο και αέριο, κάντε τις χώρες σας πιο ελκυστικές για τους επενδυτές
Πετρέλαιο: Επιθέσεις στη Ρωσία, κρύο στις ΗΠΑ και OPEC+ συνεχίζουν να ενισχύουν τις τιμές
Δοκιμάζεται η ενεργειακή μας επάρκεια... «Θα είναι δύσκολα τα πράγματα, θα είμαστε σε πολύ υψηλή ζήτηση»
Υπ. Ενέργειας: Ενισχύουν τον ρόλο της Κύπρου στη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη στη Αν. Μεσόγειο οι συμφωνίες με Αίγυπτο
Απευθείας επενδύσεις σε υποδομές LNG στο εξωτερικό σχεδιάζει η Ε.Ε.- Το «ιαπωνικό μοντέλο» και πώς λειτουργεί