Γιατί οι Big Tech ποντάρουν πολλά στην πυρηνική ενέργεια

Τα κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing ωθούν τη ζήτηση και την παραγωγή ενέργειας σε νέα όρια.

Η παγκόσμια χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 75% έως το 2050, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, με τις φιλοδοξίες τεχνητής νοημοσύνης της βιομηχανίας της τεχνολογίας να οδηγούν σε μεγάλο μέρος της αύξησης.

Τα κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing θα μπορούσαν σύντομα να μεγαλώσουν τόσο πολύ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ολόκληρες πόλεις.

Καθώς οι ηγέτες στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης πιέζουν για περαιτέρω τεχνολογικές προόδους και ανάπτυξη, πολλοί βρίσκουν τις ενεργειακές τους ανάγκες όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τους στόχους βιωσιμότητας τους.

«Ένα νέο κέντρο δεδομένων που χρειάζεται την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας όπως, ας πούμε, το Σικάγο, δεν μπορεί απλώς να ξεπεράσει το πρόβλημα αν δεν κατανοήσει τις ανάγκες του σε ενέργεια», δήλωσε στο CNBC ο Μαρκ Νέλσον, διευθύνων σύμβουλος του Radiant Energy Group.

«Αυτές είναι οι ανάγκες για ενέργεια. Σταθερή, απευθείας, 100% ενέργεια, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες», πρόσθεσε.

Μετά από χρόνια εστίασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στρέφονται τώρα στην πυρηνική ενέργεια για την ικανότητά της να παρέχει τεράστια ενέργεια με πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.

Η Google, η Amazon, η Microsoft και η Meta είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα που εξερευνούν ή επενδύουν σε έργα πυρηνικής ενέργειας.

Με γνώμονα τις ενεργειακές απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων και των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τους, οι ανακοινώσεις τους σηματοδοτούν την αρχή μιας τάσης σε όλο τον κλάδο.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η πυρηνική ενέργεια έχει πολλά οφέλη», δήλωσε ο Μάικλ Τερέλ, ανώτερος διευθυντής ενέργειας και κλίματος στη Google. «Είναι μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα. Είναι μια πηγή ηλεκτρισμού που μπορεί να είναι πάντα αναμμένη και να λειτουργεί όλη την ώρα. Και έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο».

Αφού η πυρηνική ενέργεια διαγράφηκε σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν λόγω εκτεταμένων φόβων για κατάρρευση και κινδύνους ασφάλειας – και παραπληροφόρησης που δραματοποίησε αυτές τις ανησυχίες – οι ειδικοί διαλαλούν τις πρόσφατες επενδύσεις της τεχνολογίας ως την αρχή μιας «πυρηνικής αναζωπύρωσης» που θα μπορούσε να επιταχύνει έναν ενεργειακό μετασχηματισμό στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Δειτε Επισης

Δυνατή η πλήρης απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα ως το 2060-Η μελέτη του Frederick
Ανησυχεί για την ιδιοκατανάλωση ο ΣΕΑΠΕΚ...«Επικίνδυνη στασιμότητα, επενδυτική αβεβαιότητα και προγραμματιστική ασφυξία»
ENI: Ιστορική η συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για τον «Κρόνο»...Τα αποτελέσματα της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο
Πτώση 2% για το πετρέλαιο με φόντο το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν με στόχο τις εξαγωγές LNG
Ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου με φόντο τις νέες κυρώσεις στο Ιράν και την άνοδο των αγορών
Φυσικό αέριο: Σταθεροποίηση τιμών εν μέσω επάρκειας LNG και ενίσχυσης των αποθεμάτων
Προαναγγέλλει έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοικτά των κατεχομένων η ΤΡΑΟ
Μάκης Κετώνης: Το ταξίδι στην αειφορία και το επόμενο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής επαγγελματικής διαδρομής
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και ο δρόμος για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης