Ανδρέας Δημητριάδης: Ολοένα και πιο ανταγωνιστική και διαφοροποιημένη η αγορά των μεγάλων σύνθετων αναπτύξεων
Μάριος Ιωάννου 06:30 - 29 Δεκεμβρίου 2024
Στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων βρίσκεται η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς αποτελεί βασικό μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη, τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Ανδρέας Δημητριάδης.
Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2025», ο κ. Δημητριάδης εξηγεί ότι η αγορά για τα μεγάλα σύνθετα έργα αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά και να γίνει πολύ πιο ανταγωνιστική, επισημαίνοντας ότι οι πιθανοί αγοραστές και/ή χρήστες θα είναι υψηλού επιπέδου και θα θέλουν ένα επίπεδο παροχής υπηρεσιών επίσης υψηλού επιπέδου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εν λόγω αγοραστές και/ή χρήστες των έργων είναι «πλούσιοι σε μετρητά», αλλά «φτωχοί στον χρόνο» και θα αναμένουν ένα αρκετά ολοκληρωμένο περιβάλλον εξυπηρέτησης.
Στο πλαίσιο του στόχου για δημιουργία μιας ανθεκτικής, εξωστρεφούς, δυναμικής και ευέλικτης οικονομίας, η οποία προϋποθέτει τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, χρειάζεται, σύμφωνα με τον Ανδρέα Δημητριάδη, να απλοποιηθεί και να ψηφιοποιηθεί το υφιστάμενο πολύπλοκο, χρονοβόρο και δαπανηρό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να κινηθούν οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές.
Εξάλλου, σε συνεργασία με το κράτος, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων προγραμματίζει σειρά επιχειρηματικών αποστολών, επιδιώκοντας την προώθηση των μεγάλων αναπτύξεων για την εξεύρεση νέων κεφαλαίων.
Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία τη νέα χρονιά. Πόσο αισιόδοξος είστε αναφορικά με τις προοπτικές της;
Η οικονομία μας έχει επιδείξει ευελιξία, προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα στις αντίξοες εξωτερικές συνθήκες. Αν καταφέρουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να αξιοποιήσουμε τις θετικές οικονομικές εξελίξεις και παράλληλα εφαρμόσουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική οικονομία, με μεγάλες μελλοντικές δυνατότητες και υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται διάφοροι αρνητικοί κίνδυνοι. Οι συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να αυξήσουν το κόστος παραγωγής.
Ο τουριστικός τομέας, βασικός παράγοντας συμβολής στο εξωτερικό ισοζύγιο, παραμένει ευάλωτος σε αυτούς τους κινδύνους. Επιπλέον, οι τιμές της ενέργειας αποτελούν απειλή λόγω της υψηλής εξάρτησης της Κύπρου από το πετρέλαιο και της περιορισμένης ενσωμάτωσης στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί και η αύξηση των μισθών θα παραμείνει υψηλή, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη και την κατανάλωση των νοικοκυριών. Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να παραμείνει πλεονασματικό, υποστηριζόμενο από τη συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των εσόδων και τις μέτριες αυξήσεις των δαπανών.
Οι κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές προκύπτουν κυρίως από τις προκλήσεις υλοποίησης ορισμένων μεγάλων επενδυτικών έργων, όπως είναι η κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, που μπορεί να επιβαρύνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό μέσω των καλούμενων κρατικών εγγυήσεων και άλλων απαιτήσεων.
Ποιους βλέπετε ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία της χώρας μας; Τι θα πρέπει να προσεχθεί, ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή της τροχιά;
Οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και η γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή σκηνή, με ανησυχητικές συνέπειες σε διάφορους τομείς της οικονομίας της Κύπρου.
Από την άλλη όμως, λόγω του μικρού μεγέθους και της γρήγορης προσαρμοστικότητάς της, η κυπριακή οικονομία μπορεί να βρει τρόπους να προσφέρει υψηλό βιοτικό επίπεδο στους πολίτες της και ουσιαστικές ευκαιρίες ανάπτυξης στον επιχειρηματικό της τομέα.
Η Κύπρος θα πρέπει να εμβαθύνει στην εσωτερική δομή του υπάρχοντος οικονομικού της μοντέλου και να το εκσυγχρονίσει.
Αυτό απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ζωτικούς τομείς, σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα, απλοποίηση της νομοθεσίας και των κανονισμών, ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και μείωση της γραφειοκρατίας.
Μοχλός για την ανάπτυξη η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων
Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος για να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις; Και πόσο σημαντικές, κατά την άποψή σας, είναι για την οικονομία της;
Τα οφέλη από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι πολύ θετικά γιατί συμβάλλουν στην αύξηση της ρευστότητας και εισροής ξένων κεφαλαίων από το εξωτερικό, δημιουργούν πρόσθετες θέσεις εργασίας, απασχολούν άτομα υψηλής εξειδίκευσης, προωθούν την τεχνογνωσία και τις καλές πρακτικές, και αυξάνουν τον πλούτο της χώρας ο οποίος διαχέεται σ’ όλους τους πολίτες.
Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, καθώς αποτελεί βασικό μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη, εν μέσω του σημερινού συνεχώς μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος.
Ο Σύνδεσμός μας έχει θέσει ως διαχρονική προτεραιότητά του τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού κλίματος, ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που αποθαρρύνουν ή απομακρύνουν επενδύσεις και ξένους επενδυτές, αναπτύσσοντας έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία μιας ανθεκτικής, εξωστρεφούς, δυναμικής και ευέλικτης οικονομίας, η οποία προϋποθέτει τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Σε αυτό το πλαίσιο, χρειάζεται να απλοποιηθεί και να ψηφιοποιηθεί το υφιστάμενο πολύπλοκο, χρονοβόρο και δαπανηρό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να κινηθούν οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές.
Παράλληλα, χρειάζεται να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία και να συγκρατηθεί το κρατικό μισθολόγιο.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες του κράτους πρέπει να είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας ΓΕΣΥ, ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος, η αποκέντρωση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης, η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας της δημόσιας υπηρεσίας, η επιτάχυνση του αδειοδοτικού συστήματος, η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, ενώ χρειάζεται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και η έλλειψη εξειδικευμένου αλλά και ανειδίκευτου προσωπικού.
«Πλούσιοι σε μετρητά» αγοραστές, αλλά «φτωχοί στον χρόνο»
Αναφορικά με τον τομέα δραστηριοποίησης σας, πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί το 2025; Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία ανησυχείτε;
Η ανάπτυξη του τομέα δραστηριοποίησης των μελών του Συνδέσμου μας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το 2025, ιδιαίτερα εάν υπάρξει χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και των επιτοκίων.
Η δομή του τραπεζικού τομέα της Κύπρου είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την προώθηση και την υλοποίηση των μεγάλων αναπτύξεων, καθώς δεν είναι ανταγωνιστική τα τελευταία χρόνια με την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και του Συνεργατισμού.
Ο τραπεζικός τομέας έχει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και εξασθενημένο ανταγωνισμό, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ο πιο συγκεντρωμένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μειωμένος ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα έχει ως αποτέλεσμα ψηλότερα δανειστικά επιτόκια και χαμηλότερα καταθετικά επιτόκια.
Θα πρέπει λοιπόν σε συνεργασία με το κράτος να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού τομέα, με την προσέλκυση επιπρόσθετων βασικών τραπεζών (prime banks).
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές που αναμένετε να επισυμβούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας και ποιες οι σημαντικότερες προκλήσεις;
Αναμένεται ότι η αγορά για τα μεγάλα σύνθετα έργα θα διαφοροποιηθεί σημαντικά και θα γίνει πολύ πιο ανταγωνιστική.
Ο τύπος του αγοραστή και/ή χρήση των έργων των μελών μας αναμένεται να έχει υψηλές προσδοκίες όσον αφορά την ποιότητα, τόσο για τη διαμονή όσο και για το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει το έργο συνολικά.
Οι πιθανοί αγοραστές και/ή χρήστες θα είναι υψηλού επιπέδου και θα θέλουν ένα επίπεδο παροχής υπηρεσιών επίσης υψηλού επιπέδου. Αυτοί οι αγοραστές και/ή χρήστες είναι «πλούσιοι σε μετρητά», αλλά «φτωχοί στον χρόνο» και θα αναμένουν ένα αρκετά ολοκληρωμένο περιβάλλον εξυπηρέτησης από την στιγμή που θα περνούν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους στο έργο.
Επιχειρηματικές αποστολές για προώθηση μεγάλων αναπτύξεων
Τι να περιμένουμε όσον αφορά τα πλάνα και τη στρατηγική ανάπτυξης του δικού σας οργανισμού εντός του 2025; Σε ποιες κινήσεις προτίθεστε να προβείτε προς αυτή την κατεύθυνση;
Διαρκής μας στόχος είναι όπως μέσα από σοβαρή, μελετημένη, επιστημονική και επαγγελματική δράση, να προωθείται η υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών αναπτύξεων στην Κύπρο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Η Κύπρος συγκεντρώνει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα στους τομείς του τουρισμού, της φιλοξενίας, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του ιατρικού τουρισμού και δυνατότητες στον τομέα της παροχής υψηλής ποιότητας εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών προς χρήστες γειτονικών χωρών, στην τεχνολογία, τις επικοινωνίες και την πληροφορική.
Ευελπιστούμε ότι ως Σύνδεσμος θα συμβάλλουμε, σε συνεργασία και με το κράτος, ώστε να συνεχίσει η χώρα μας να αποτελεί έναν υποσχόμενο επενδυτικό προορισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με το κράτος προγραμματίζουμε σειρά επιχειρηματικών αποστολών, επιδιώκοντας την προώθηση των μεγάλων αναπτύξεων για την εξεύρεση νέων κεφαλαίων.
Τα μέλη μας, μέσω των συνεχόμενων επαφών που διατηρούν στο εξωτερικό, προωθούν τη χώρα μας, εστιάζοντας στην κυπριακή οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχει, με το ενδιαφέρον να είναι ομολογουμένως ενθαρρυντικό.
Σημαντική θα είναι και η διαχρονική παρουσία μας σε διεθνή επιχειρηματικά φόρουμ, όπου γίνεται παρουσίαση των πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός, τα κίνητρα που προσφέρει σε ξένους επενδυτές και τα έργα των μελών του Συνδέσμου μας.
Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική θέση και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, προκειμένου να αναδείξουμε την Κύπρο ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, κέντρο παροχής υψηλών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών υγείας και υψηλής ποιότητας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης έρευνας, νέων τεχνολογιών και πληροφορικής, και ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων.
Με τις ανακαλύψεις σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας και των ενεργειακών δικτύων.
Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια έχει η στρατηγική σύμπλευση και ο συντονισμός μεταξύ του κράτους και των επιχειρήσεων, ώστε να εργαστούμε συλλογικά για να δημιουργήσουμε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα στοχεύει στις αυξημένες επενδύσεις, την ενισχυμένη διεθνή ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα της οικονομίας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.