Βλέπουν «νέες προφάσεις των Κυπρίων» στην Ελλάδα για τον GSI-Πού αποδίδουν την δυστοκία για μετοχική συμμετοχή

Δυσφορία στην ελληνική πλευρά-κυβέρνηση και ΑΔΜΗΕ-, την οποία τεχνηέντως με διαρροές και δημοσιεύματα σε ελλαδικά ΜΜΕ διοχετεύει προς τα έξω μαζί με μια εμφανή προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην Λευκωσία, προκαλεί η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να διασφαλίσει πως πιθανή συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector δεν θα έχει από αρνητικό μέχρι και καταστροφικό αντίκτυπο στα οικονομικά της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου με τον Έλληνα ομόλογό του Θεόδωρο Σκυλακάκη στην Αθήνα την Παρασκευή, δεν δόθηκαν από ελλαδικής πλευράς οι τοποθετήσεις που η Λευκωσία θα ανάμενε επί των παρατηρήσεων του αμερικανικού οίκου που η Κ.Δ. μετακάλεσε προς αξιολόγηση του αντικτύπου μιας ενδεχόμενης συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI.

Η Αθήνα ανέφερε πως θα τοποθετηθεί επί τούτων με απαντητική επιστολή της σε σχετική προ δύο εβδομάδων επιστολή του Γιώργου Παπαναστασίου.

Την ίδια ώρα ωστόσο, με διαρροές σε ελλαδικά ΜΜΕ κάνει λόγο για προφάσεις των Κύπριων υπό την «επίκληση της γνωμοδότησης του αμερικανικού οίκου Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle», αποδίδοντας την δυστοκία λήψης απόφασης για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου στις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν εντός της κυπριακής κυβέρνησης.

Άκρως χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της ελλαδικής ιστοσελίδας capital.gr., υπό τον τίτλο «Νέες προφάσεις των Κυπρίων για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου», το οποίο αναδημοσιεύουμε πιο κάτω αυτούσιο:

Θετική ήταν σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των δύο υπουργών ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου με θέμα την ηλεκτρική διασύνδεση GSI. Κατά τη συνάντηση οι κ. Σκυλακάκης και Παπαναστασίου είχαν την ευκαιρία να επικαιροποιήσουν επιμέρους θέματα τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν πολύ καλά. 

Βεβαίως μπορεί η ελληνική πλευρά να θέλει να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους, ιδίως μετά την εξαιρετικά θετική εξέλιξη της εισόδου του γαλλικού κολοσσού Meridiam στο μετοχικό κεφάλαιο της διασύνδεσης, ωστόσο γεγονός παραμένει ότι από πλευράς Λευκωσίας συνεχίζονται οι δυστοκίες σε σχέση με την εκπλήρωση της βασικής πρόνοιας της συμφωνίας του Σεπτεμβρίου για μετοχική είσοδο της Κύπρου στον GSI. 

Τελευταία εξέλιξη αποτελεί η επίκληση της γνωμοδότησης του αμερικανικού οίκου Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν παραγγελίας της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με την σκοπιμότητα της εισόδου της Κύπρου μετοχικά στον GSI. Όπως δήλωσε ο υπουργός ενέργειας της Κύπρου Γ. Παπαναστασίου , υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις που είναι έντονες και οι οποίες σταματούν την όλη διαβούλευση και κάποιες άλλες πιο ήπιες. 

Την ίδια στιγμή άλλα μέλη της κυπριακής κυβέρνησης εμφανίζονται ακόμη πιο κάθετα και δηλώνουν είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων την αντίθεσή τους στην προοπτική να εφαρμοστεί η πρόνοια της συμφωνίας για είσοδο της Κύπρου στον GSI. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή πλευρά επικαλούμενη την γνωμοδότηση της αμερικανικής εταιρείας εγείρουν θέμα σε σχέση με το γεγονός ότι ο GSi δεν έχει υπό την κυριότητά του τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Ωστόσο κάτι τέτοιο, στην παρούσα φάση θα σημαίνει ότι θα πρέπει ο φορέας υλοποίησης του GSI να πιστοποιηθεί από την ΕΕ ως διαχειριστής συστήματος, όπως είναι ο ΑΔΜΗΕ. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν μπορεί να συμβεί όσο χρονικό διάστημα μοναδικός μέτοχος του φορέα είναι ο ΑΔΜΗΕ.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν μπει και η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέτοχος θα μπορεί ο φορέας να υποβάλει αίτημα για πιστοποίηση από την ΕΕ ούτως ώστε ο GSI να αποκτήσει την κυριότητα των παγίων της διασύνδεσης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα θέμα γνωστό εδώ και καιρό στην Λευκωσία, το οποίο μάλιστα σε καμία περίπτωση δε δημιούργησε πρόβλημα για την είσοδο της γαλλικής Meridiam, η οποία είναι μια εταιρεία κολοσσός και σε καμία περίπτωση δε θα άφηνε στην τύχη ένα τόσο κομβικό ζήτημα. 

Το ερώτημα λοιπόν που αναμένεται να απαντηθεί τις επόμενες ημέρες δεν είναι εάν θα επιλυθούν τεχνικά ζητήματα τα οποία ούτως ή άλλως έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται με βάση τα όσα ισχύουν διεθνώς και αποτελούν πάγια πρακτική σε αντίστοιχα μεγάλα πρότζεκτ του εξωτερικού αλλά εάν η κυπριακή κυβέρνηση θα επιλύσει τις εσωτερικές διαφωνίες κορυφαίων υπουργών οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν αντίθετες σκέψεις ως προς τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μεγάλο αυτό έργο. 

Δειτε Επισης

Βλέπουν «νέες προφάσεις των Κυπρίων» στην Ελλάδα για τον GSI-Πού αποδίδουν την δυστοκία για μετοχική συμμετοχή
Wagamama: Ανοίγει στο Nicosia Mall και ενδυναμώνει την παρουσία του στα εμπορικά κέντρα της Λευκωσίας
Mark James: Η ταχέως αναπτυσσόμενη Autograph Collection και πώς προέκυψε η συνεργασία με το The Landmark Nicosia
Ντίνος Λευκαρίτης: Αναβάθμιση δικτύου πρατηρίων της Πετρολίνα και διαφοροποίηση με «Land of Tomorrow»
Σκληρό πόκερ για την μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον GSI-Δεν πήρε απαντήσεις από Αθήνα ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανδρέας Μιχαήλ: Παραμένει δυναμικός ο τομέας των κατασκευών, εξελίσσεται συνεχώς η Cyview
Σταύρος Σταύρου: Αδιανόητες επιδόσεις για την οικονομία μας το 2024-Η γραμμή πλεύσης για το 2025
Και άλλες μετοχές του «Ρόδον» στον Balram Chainrai-Ανεβάζει την συμμετοχή του στο ξενοδοχείο ο επενδυτής
Πλησιάζει το 90% η παρουσία της E.V.H. Investments στην Salamis
Πάει στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής