Πάνε για μεγάλο deal στην αυτοκινητοβιομηχανία... Στον δρόμο για την συγχώνευση Honda και Nissan

Η Honda και η Nissan συμφώνησαν να διερευνήσουν την προοπτική συγχώνευσης και σύσταση κοινής εταιρείας συμμετοχών, ανακοίνωσαν σήμερα, με στόχο την δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου ομίλου αυτοκινήτων στον κόσμο.

Στόχος τους είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών τον Ιούνιο 2025 και η σύσταση εταιρείας χαρτοφυλακίου τον Αύγουστο 2026, οπότε οι μετοχές των δύο εταιρειών θα διαγραφούν.

Στην ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι στόχος τους κατόπιν συγχωνεύσεως θα είναι 30 τρισεκατομμύρια γεν (191 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πωλήσεις και λειτουργικό κέρδος άνω των 3 τρισεκατομμυρίων γεν.

Η συγχώνευση θα δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτων στο κόσμο σε πωλήσεις μετά την Toyota και την Volkswagen, την ώρα που η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει τις σοβαρές προκλήσεις της Tesla και της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Βάσει της μελλοντικής συμφωνίας, η Honda θα διορίσει την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρείας συμμετοχών.

Η συγχώνευση των δύο εταιρειών θα είναι η μεγαλύτερη στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας μετά την συγχώνευση των Fiat Chrysler Automobiles και PSA το 2021 για την δημιουργία της Stellantis βάσει συμφωνίας ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι Honda και Nissan έχουν χάσει έδαφος στην μεγάλη αγορά της Κίνας λόγω της προώθησης της BYD και άλλων κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών που κατασκευάζουν ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα με καινοτόμα software.

Σε online συνέντευξη Τύπου, ο πρώην πρόεδρος της Nissan Κάρλος Γκον δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η συμμαχία Honda-Nissan θα είναι επιτυχημένη διότι οι δύο εταιρείες δεν είναι παραπληρωματικές.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Δύσκολο το θέμα του χαλλουμιού, λαμβάνουμε αποφάσεις στη βάση πραγματικών δεδομένων
Ολοκληρώνεται τον Μάιο η σύγχρονη υπαίθρια Λαϊκή Αγορά Δερύνειας
Jumbo: Αυξημένες κατά 3% οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο τον Ιανουάριο
Toyota: Ψάχνει λύσεις για τα «γκρίζα εισαγόμενα» οχήματα με Takata-Δέσμευση για ασφάλεια των ιδιοκτητών
Πορεία αιγοπροβατοτρόφων προς το Προεδρικό-«Διαμαρτυρία συμβολικού χαρακτήρα» και αίτημα για εφαρμογή διατάγματος για χαλλούμι
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της πρώτης μέρας του e-kalathi υπεραγορές και καταναλωτές
Πανίκος Τέκλος: Ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Τραμπ, οι επιπτώσεις και πόσο θα πιάσουν τα σκάγια και την Κύπρο
Μιχάλης Παναγίδης: Συστράτευση μεγάλων και μικρών υπεραγορών για το καλό του κλάδου και των καταναλωτών
Η ΚΕΑΝΙΤΑ παρουσιάζει το νέο avatar της-Μια ψηφιακή φωνή για κοινωνικά θέματα
Μειώθηκε κατά 4% το εμπορικό έλλειμμα το 2024-Περιορίστηκε στα 8,1 δις ευρώ