Powered by

Παράταση απορρόφησης του κόστους αύξησης των συντάξεων-Στόχος η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων

Την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της επέκτασης της περιόδου απορρόφησης από το κράτος του κόστους της αύξησης των συντάξεων μέχρι την 30η Ιουνίου 2025, για σκοπούς παραχώρησης του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η κ. Ευαγγέλου είπε ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κατά περίπου 5,94% των συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από την 1η Ιανουαρίου 2025, και με σκοπό να θωρακίσει αποτελεσματικά τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, έκρινε αναγκαία την επέκταση της περιόδου απορρόφησης της εν λόγω αύξησης, η οποία διαφορετικά θα εξέπνεε την 31η Δεκεμβρίου του 2024.

Περαιτέρω, εξήγησε ότι για σκοπούς παροχής στους δικαιούχους του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου δεν θα λαμβάνεται υπόψη η αύξηση των συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είχε ως αποτέλεσμα το συμπλήρωμα που παραχωρεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ως Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου να ήταν μικρότερο ή ακόμα και την αποκοπή του σε κάποιες περιπτώσεις.

«Με τη σημερινή απόφαση επιτυγχάνεται η διασφάλιση των εισοδημάτων περίπου 25.000 νοικοκυριών, τα οποία είναι ενταγμένα στο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, περιλαμβανομένων και των νοικοκυριών χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», σημείωσε.

Κλείνοντας, είπε πως το κόστος της απορρόφησης ανέρχεται σε περίπου €10,8 εκατομμύρια και πως με τη σημερινή απόφαση εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής στήριξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς καμία διαφοροποίηση των εισοδημάτων τους.

Δειτε Επισης

Με οριακές ζημιές έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Μάκης Κεραυνός: Η προτεραιότητα της κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2026
Αυξημένη κατά 599 άτομα η απασχόληση στην κυβέρνηση-Οι μόνιμοι υπάλληλοι, οι αορίστου χρόνου και οι ωρομίσθιοι
Ιάκωβος Θεμιστοκλέους: Οι αλλαγές που φέρνει η οδηγία ATAD3 και τι σημαίνει για την Κύπρο και τις εταιρείες στην χώρα
Επανάσταση στις φορολογικές υπηρεσίες με τις...ευλογίες της τεχνητής νοημοσύνης
Οι επιπτώσεις του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή με βάση τον πυλώνα 2 του ΟΟΣΑ
Νίκος Χειμαρίδης: Οι τρεις βασικές παράμετροι της φορολογικής μεταρρύθμισης που χρήζουν συνεχών βελτιώσεων
Αυτή είναι η τριμελής ερευνητική επιτροπή για τους takata που διόρισε ο Γιώργος Σαββίδης-Τα πρόσωπα και οι όροι εντολής
Πώς o ελάχιστος φορολογικός συντελεστής με βάση τον πυλώνα 2 του ΟΟΣΑ αλλάζει το τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο
Αντρέας Παπαγαβριήλ: Ο ρόλος της φορολογίας στο ESG και οι προκλήσεις του μέλλοντος