Τρίτωσε το καλό σε ένα μήνα…Στην κατηγορία «Α» με νέα αναβάθμιση και από τους Standard & Poor's η Κύπρος

Τρίτωσε το καλό για την κυπριακή οικονομία μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's να αναβαθμίζει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε A- από BBB+ με σταθερή προοπτική, η οποία αντανακλά ισορροπημένους κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας τους επόμενους 24 μήνες.

Με την εξέλιξη αυτή η κυπριακή οικονομία καταγράφει ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς η πιστοληπτική της ικανότητα αξιολογείται πλέον στην κατηγορία "Α" απ' όλους τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, Moody’s, Fitch, και Standard & Poor’s, αλλά και από τον Scope.

Με την τριπλή αναβάθμιση από Moody's, Fitch και S&P η Κύπρος κερδίζει μια θέση ανάμεσα στις πλέον αξιόπιστες οικονομίες της Ευρώπης, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την κοινωνία.

Η αναβάθμιση από τον S&P Global Ratings

Συγκεκριμένα, ο S&P Global Ratings αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε «A-» από «BBB+» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «A-2», προσθέτοντας ότι οι προοπτικές είναι σταθερές.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν τους ισορροπημένους κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου κατά τους επόμενους 24 μήνες.

Όπως σημειώνεται, από τη μία πλευρά οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιφέρεια της χώρας θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα, από την άλλη, η αυξανόμενη ανθεκτικότητα και η μειωμένη εξάρτηση από τη βραχυπρόθεσμη εξωτερική χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου έχει μειώσει σημαντικά τις ευπάθειες του ισοζυγίου πληρωμών και των ενδεχόμενων δημοσιονομικών κινδύνων.

Όπως αναφέρεται, η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει παρουσιάσει ανάκαμψη, με την αύξηση του ΑΕΠ να εκτιμάται στο 3,7% το 2024, καθώς οι εξαγωγές υπηρεσιών, ιδίως στους τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και του τουρισμού, συνέχισαν να καταγράφουν καλές επιδόσεις, παρά την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή και αλλού.

Ο οίκος αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα μετριαστεί σε ένα βαθμό, αλλά θα παραμείνει σταθερή, προβλέποντας ανάπτυξη 3% την περίοδο 2025-2027, με κινητήρια δύναμη την επενδυτική δραστηριότητα και την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ τα έργα του NextGenEU και η δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων αναμένονται να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Αναφέρεται επίσης ότι ενδεχόμενη ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μπορούσε να μειώσει τον μεσοπρόθεσμο ενεργειακό κίνδυνο, ενώ η εξόρυξη φυσικού αερίου αποτελεί μια μακροπρόθεσμη διαδικασία.

Όπως σημειώνεται, ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2026 και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα μπορούσε να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τη χώρα κατά περίπου 30%. Αντίστοιχα, η έρευνα και η ανάπτυξη σε διάφορα κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου βρίσκονται σε εξέλιξη, με δυνατότητα πρώτης παραγωγής το 2028.

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του NextGenEU θα ξεκλειδώσει επιχορηγήσεις και θα στηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη, τονίζεται περαιτέρω, καθώς η Κύπρος προβλέπεται να λάβει έως και 1,21 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2026, συμπεριλαμβανομένων 1,06 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, εάν εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Ο οίκος χαρακτηρίζει το προφίλ χρέους της Κύπρου ως ευνοϊκό, προβλέποντας ότι μέχρι το 2026 το ακαθάριστο δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ θα πέσει εντός του ορίου της Συνθήκης του Μάαστριχτ του 60% για πρώτη φορά από το 2010.

Για τις κυπριακές τράπεζες, αναφέρει ότι έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που σχετίζονται με την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Επιπλέον, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο άλλων χωρών, ο μέσος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων του τομέα συνέχισε να μειώνεται, φθάνοντας στο 6,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2024. 

Σύμφωνα με το ευνοϊκό σενάριο του οίκου, η αξιολόγηση της Κύπρου θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω εάν το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και οι συνολικές ακαθάριστες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης των κατοίκων μειώνονταν περαιτέρω, αμβλύνοντας τους κινδύνους από την εξωτερική μόχλευση, ιδίως τα επίπεδα βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους.

Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις αξιολογήσεις εάν η επιβάρυνση του δημοσίου χρέους μειωθεί πέραν των προσδοκιών.

Από την άλλη πλευρά, ο οίκος προσθέτει ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Κύπρου στο απίθανο σενάριο ενός βαθέως και παρατεταμένου οικονομικού σοκ, για παράδειγμα λόγω των πιθανών επιπτώσεων από την επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Αρνητικοί παράγοντες για την αξιολόγηση θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν σε περίπτωση που η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθυστερούσε, οδηγώντας σε αντίστοιχες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση της Κύπρου από το NextGenEU.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούνιο, ο S&P είχε αναβαθμίσει την Κύπρο σε ΒΒ+, με θετικές προοπτικές.

Όπως έχει προαναφερθεί, η αναβάθμιση από τους Standard & Poor's έρχεται σε συνέχεια των αναβαθμίσεων που προηγήθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα από τον Fitch και τον Moody's.

Σε γραπτή του δήλωση έπειτα από την αναβάθμιση και από τους Standard & Poor's ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τόνιζει πως η κυπριακή οικονομία καταγράφει ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς η πιστοληπτική της ικανότητα αξιολογείται πλέον στην κατηγορία "Α" από όλους τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, Moody’s, Fitch, και Standard & Poor’s.

Όπως επισημαίνει η σημερινή αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s ολοκληρώνει τον κύκλο των αξιολογήσεων για το 2024 και σε συνέχεια διαδοχικών αναβαθμίσεων, η χώρα μας εδραιώνει τη θέση της ανάμεσα στις πλέον αξιόπιστες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η τριπλή αναβάθμιση αποτελεί το επιστέγασμα μιας συντονισμένης και μεθοδικής στρατηγικής που υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση. Στρατηγική, η οποία εστιάζει στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, στην ενίσχυση των επενδύσεων, στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», υπογραμμίζει.

Την ίδια στιγμή, προσθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η νέα αναβάθμιση επισφραγίζει, επιβεβαιώνει και επιβραβεύει την αποφασιστικότητα της χώρας μας να αποκαταστήσει το κύρος της διεθνώς, μέσω της εφαρμογής μέτρων που εμπεδώνουν τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και τη συνεργασία σε ζητήματα, όπως η επιβολή κυρώσεων και η ενεργή συμμετοχή σε διεθνείς έρευνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι θετικές αξιολογήσεις, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναδεικνύουν και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στη σταθεροποίηση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να συμπεριφερθεί υπεύθυνα μακριά από την εξυπηρέτηση των όποιων σκοπιμοτήτων.

«Η ευθύνη όλων μας να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή είναι θεμελιώδης. Οι τράπεζες, ως πυλώνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου οικονομικού περιβάλλοντος», επισημαίνει.

Μήνυμα στις τράπεζες

Στην γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει μήνυμα και στις τράπεζες, υποδεικνύοντας ότι πολιτεία, φορείς και πολίτες αναμένουν από τα τραπεζικά ιδρύματα να ανταποκριθούν στις ευνοϊκές συνθήκες που οι θυσίες του κυπριακού λαού κατέστησαν εφικτές.  

«Να στηρίξουν την οικονομία και την κοινωνία, μειώνοντας τα δανειστικά επιτόκια και περιορίζοντας ταυτόχρονα την ψαλίδα μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων. Μια τέτοια αυτονόητη πρωτοβουλία θα ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά, θα ενισχύσει τη ρευστότητα και την επενδυτική δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα θα στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης και στήριξης στην κοινωνία, ενισχύοντας τον ρόλο των τραπεζών ως συμμάχων της ανάπτυξης», αναφέρει.

Η νέα αυτή επιτυχία είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, καθώς η κοινωνία, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μας έχουν επωμιστεί τα βάρη της πορείας προς τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη. Οι πολίτες, με αφοσίωση, θυσίες και εμπιστοσύνη στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, αποτέλεσαν ένα βασικό πυλώνα στην οικοδόμηση της οικονομικής μας αξιοπιστίας.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η αναβάθμιση στην κατηγορία "Α" στην οποία ανήκει πλέον η Κύπρος συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία, όπως:

  • Χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, καθώς οι χώρες με ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα απολαμβάνουν ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους.
  • Ενισχυμένη οικονομική σταθερότητα, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια και βελτιωμένους μισθούς.
  • Επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος, καθώς η αυξημένη εμπιστοσύνη ενισχύει τα δημόσια έσοδα και αυξάνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης κρίσιμων υπηρεσιών στους τομείς της υγείας και της παιδεία καθώς και υποδομές.
  • Προσέλκυση υψηλής ποιότητας επενδύσεων που δημιουργούν νέες, υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνει πως αναγνώριση αυτή από τους οίκους Αξιολόγησης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη δυναμική και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα έρχεται να επιβραβεύσει τη συλλογική προσπάθεια της χώρας μας, αποδεικνύοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα κοινών δράσεων και στοχευμένων πρωτοβουλιών.

«Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε αυτήν την πορεία, με στόχο να συνεχίσει να θωρακίζει την οικονομία, να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και να προωθεί πρωτοβουλίες και επιπρόσθετα στοχευμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που διασφαλίζουν τη μακροχρόνια ευημερία και την ποιότητα στην καθημερινή ζωή των πολιτών», καταλήγει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Εδραιώνεται ανάμεσα στις πλέον αξιόπιστες οικονομίες της Ε.Ε. η Κύπρος-Τα σημαντικά οφέλη
Τρίτωσε το καλό σε ένα μήνα…Στην κατηγορία «Α» με νέα αναβάθμιση και από τους Standard & Poor's η Κύπρος
Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού GOLD: Χρονιά ορόσημο για τις ΑΞΕ στην Κύπρο το 2024
Η στοχοποίηση των τραπεζών και πώς οι ίδιες αφήνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους τους επικριτές τους
Από τα… σκουπίδια στην βαθμίδα «Α»-Η αντεπίθεση της Κύπρου και η αλυσίδα αναβαθμίσεων της τελευταίας διετίας
H έκθεση της Επ. Οικονομικών της Βουλής και η ανάγνωση των κομμάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό 2025
Σηκώνει άγκυρα και ξεκινά το ταξίδι του ο «Προμηθέας», προχωρεί κανονικά ο Great Sea Interconnector
Μάκης Κεραυνός: Τα έσοδα από ΦΠΑ, η φορολογική μεταρρύθμιση και οι προοπτικές της οικονομίας το 2025
Ανακοίνωσε Μιχάλη Σκέντερ για CFO η Cyta-Πλούσια εμπειρία στα οικονομικά και τη διοίκηση
Άμεση ανταπόκριση Τράπεζας Κύπρου στις αποφάσεις της ΕΚΤ-Μείωσε το επιτόκιο κατά 0.25%