powered by

Χρηματοοικονομική επιμόρφωση σε περισσότερους από 800 μαθητές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Περισσότεροι από 800 μαθητές σχολείων σε διάφορες επαρχίες της Κύπρου συμμετείχαν στο πρόγραμμα διαλέξεων και ομιλιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), που είχε ως στόχο τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής παιδείας των παιδιών σχολικής ηλικίας.

Η σειρά διαλέξεων, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, παρουσιάστηκε από Λειτουργούς της ΕΚΚ σε 17 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή 2024. Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση των νέων αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως θεμελιώδης δεξιότητα ζωής, καθώς πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι μόνο το 36,9% των νέων ηλικίας 18-24 διαθέτουν επαρκή χρηματοοικονομική γνώση[1].

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2024 η ΕΚΚ είχε πραγματοποιήσει την πρώτη σειρά διαλέξεων σε 9 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

EKARKOTI1

Οι διαλέξεις επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων υπεύθυνης διαχείρισης χρημάτων, την προστασία των επενδυτών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τη δράση των «finfluencers» στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι διευθύνσεις των σχολείων εξέφρασαν ιδιαίτερη ικανοποίηση για το περιεχόμενο των διαλέξεων και συγχάρηκαν την ΕΚΚ για την πρωτοβουλία.

Ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση του προγράμματος του 2024, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, δήλωσε ιδιαίτερα περήφανος που η ΕΚΚ συνεχίζει να συμβάλλει στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση της νεότερης γενιάς.

«Είναι σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να διδάσκονται δεξιότητες διαχείρισης χρημάτων, αποταμίευσης και προϋπολογισμού, καθώς αυτές τους παρέχουν μια σταθερή βάση για να διαχειρίζονται υπεύθυνα τα οικονομικά τους στο μέλλον. Επιπλέον, συμβάλλουν στην απόκτηση μεγαλύτερης οικονομικής ανεξαρτησίας αργότερα στη ζωή τους, ενώ μειώνεται ο κίνδυνος να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης ή εξαπάτησης ως μελλοντικοί επενδυτές.»

IMG_3345

Στο πρόγραμμα διαλέξεων συμμετείχαν οι Λειτουργοί Α’ Έλενα Καρκώτη και Κούλα Παναγή και οι Λειτουργοί Μαρία Γιαννίτσαρου, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου και Χρίστος Πηγιώτης.

Η επιμόρφωση και η προστασία των επενδυτών αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της ΕΚΚ, ενώ εκπαιδευτικό υλικό και οδηγοί χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης διατίθενται μέσω εξειδικευμένου τμήματος της ιστοσελίδας της, την Πύλη Χρηματοοικονομικής Επιμόρφωσης. Επιπλέον, η ΕΚΚ συνδράμει στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την ενίσχυση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και της Χρηματοοικονομικής Παιδείας στην Κύπρο.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή είναι μια παγκόσμια εκστρατεία του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO), με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της εκπαίδευσης και της προστασίας των επενδυτών και την ανάδειξη πρωτοβουλιών των ρυθμιστικών αρχών κινητών αξιών σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

[1] Panayiotis C. Andreou and Dennis Philip, Cyprus University of Technology, Cyprus, Durham University Business School, UK. Cyprus Economic Policy Review, Vol. 12, No. 2, pp 3-23 (2018)

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Ιανουρίου του περιοδικού GOLD: Παρουσιάζουμε τους εννέα βραβευθέντες των CBN Young Dragon Awards
Το top 10 των τουριστικών αγορών-Το ιστορικό ρεκόρ και από πού προσέλκυσε αφίξεις το 2024 η Κύπρος
Κυριάκος Ιορδάνου: Η ισχυρή τάση, η σημαντικότερη πρόκληση και ο μονόδρομος για τις λογιστικές εταιρείες
Κοινωνική προσφορά από το ΕΒΕ Λεμεσού-Εισφορές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της πόλης και επαρχίας
Ο Δήμος Λεμεσού θεσμικός χορηγός του FIBA EuroBasket 2025
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Συμβολή της Νομικής Κλινικής για την υπόθεση Ιωαννίδου στη νεκρή ζώνη
Σύμβαση της Α. & Α.Κ. Αιμιλιανίδης, Κ. Κατσαρός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. με το Γενικό Λογιστήριο για τις διαδικασίες προσφυγής
Το φράγμα των τεσσάρων εκατ. επισκεπτών που έσπασε και τα έσοδα που θα ξεπεράσουν τα τρία δις-Ιστορικές επιδόσεις για τον τουρισμό
Η Freedom Holding Corp. χρηματοδότησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα Blitz της FIDE το 2024
Logicom Services: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση για εξαγορά του 100% της Demetra-Δίνει €1,55 ανά μετοχή