powered by

ΕΚΤ: Οι επόμενες κινήσεις για τα επιτόκια-Τι θα κρίνει μια νέα μείωση

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένουν να μειώσουν τα επιτόκια κατά μία ακόμη τέταρτη μονάδα τον Ιανουάριο και πιθανότατα και τον Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός σταθεροποιείται στο στόχο του 2% και η οικονομική ανάπτυξη παραμένει υποτονική, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις σκέψεις τους.

Μια σταδιακή προσέγγιση για τη μείωση του κόστους δανεισμού είναι η καταλληλότερη πορεία προς το στόχο, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία αναπτύσσεται σύμφωνα με τις τρέχουσες προσδοκίες, δήλωσαν οι άνθρωποι αυτοί, ζητώντας να μην κατονομαστούν συζητώντας ιδιωτικές συζητήσεις.

Μια μεγαλύτερη μείωση κατά μισή μονάδα παραμένει στο τραπέζι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αλλά τόνισαν ότι ένα τέτοιο βήμα κινδυνεύει να μεταδώσει μια ακούσια αίσθηση επείγοντος.

Είπαν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ότι οι εκτιμήσεις θα γίνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες – και πέραν του Μαρτίου. Τόνισαν ότι όλα μπορούν να αλλάξουν μόλις υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και πάλι τον Ιανουάριο.

Η εμμονή σε κινήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας – ένας ρυθμός που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν περιγράψει ως σταδιακό – προσφέρει κάτι για όλους σε όλο το φάσμα των γερακιών και των περιστεριών.

Όσοι ανησυχούν για τους παρατεταμένους κινδύνους πληθωρισμού μπορούν να είναι σίγουροι ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει πολύ γρήγορα στη μείωση των επιτοκίων, ενώ όσοι ανησυχούν για την οικονομική αδυναμία μπορούν να βασίζονται στη συνεχή χαλάρωση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ΕΚΤ μείωσε για τέταρτη φορά φέτος την Πέμπτη (12/12), οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%.

Οι οικονομολόγοι πριν από την απόφαση ανέμεναν διαδοχικά βήματα σε κάθε μία από τις τέσσερις αποφάσεις πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό θα άφηνε το επιτόκιο αναφοράς στο 2%.

Οι αγορές τιμολογούν ένα πιο επιθετικό αποτέλεσμα.

Δειτε Επισης

Υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και αυξημένη ρευστότητα για τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα το 2024
Σύνδεσμος Τραπεζών: Γενική συνέλευση στην παρουσία του CEO της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας
Στον δρόμο προς την τελευταία διαδοχική μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδας τον Ιούνιο η ΕΚΤ
Τράπεζα Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία και Grobler στην αντιπροεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Έρχονται αλλαγές στους κανόνες για τις τράπεζες-Η πρόταση της ΕΚΤ
Π. Νικολάου: Ανοιχτή σε μη οργανικές ευκαιρίες που μπορεί να επιταχύνουν την οργανική ανάπτυξη η Τρ. Κύπρου
Τ. Αράπογλου: Αύξηση ποσοστού διανομής κερδών στους μετόχους, προγράμματα επιβράβευσης του προσωπικού
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου-Άμεσο όφελος για 12.000 δανειολήπτες
Ενδυναμώνεται η διοίκηση της Alpha Bank-Οι τρεις στρατηγικές προσθήκες και οι θέσεις που αναλαμβάνουν
Ξεπέρασε τα $10 δις η κεφαλαιοποίηση της Freedom Holding Corp. μετά το ιστορικό ρεκόρ στην τιμή της μετοχής της