Στ. Σταύρου: Μεγαλύτερος ασθενής της οικονομίας το κράτος-Απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις και ουσιαστικά μέτρα
InBusinessNews 19:00 - 12 Δεκεμβρίου 2024
Τολμηρές αποφάσεις και ουσιαστικά μέτρα για όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας, προκειμένου να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ζητά το ΚΕΒΕ.
Μιλώντας στην 97η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ΚΕΒΕ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σταύρος Σταύρου, επισήμανε ότι για να διατηρήσουμε τη δυναμική της οικονομίας μας, θα πρέπει να κινηθούμε σε δύο άξονες, που είναι:
- η ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για τάχιστη επίλυση των προβλημάτων στο εσωτερικό, ώστε να θωρακίσουμε την οικονομία μας και
- η ανάληψη νέων δράσεων για αξιοποίηση των νέων ευκαιριών, εντός και εκτός Κύπρου.
Κυπριακό
Ξεκινώντας την ομιλία του με το κυπριακό είπε ότι, η επίλυση του εθνικού προβλήματος θα ενισχύσει τα μέγιστα την οικονομία, την προοπτική των κυπριακών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση την ευημερία της κοινωνίας μας.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις με τις ΗΠΑ τόνισε «ευελπιστούμε ότι αυτή η θεαματική βελτίωση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ θα συνεχίσει και με τη νέα διακυβέρνηση της Αμερικής, υπό την Προεδρία του κ. Ντόναλντ Τραμπ καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας και πως αυτή μπορεί να συμβάλει στην εξυπηρέτηση και των δικών τους συμφερόντων».
Εικόνα κράτους
Στην συνέχεια ο κ. Σταύρου άσκησε έντονη κριτική για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κράτος, το οποίο χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο ασθενή της οικονομίας.
Δυστυχώς, παρόλες τις προσπάθειες που ανελήφθησαν από όλες τις προηγούμενες, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά το κράτος συνεχίζει να είναι ο μεγάλος ασθενής.
Δεν επιτρέπεται, συμπλήρωσε, στην εποχή της ψηφιοποίησης να έχουμε ακόμα ένα σπάταλο, βραδυκίνητο και αντιπαραγωγικό κράτος, που βάζει φραγμούς στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη.
Για αναμόρφωση του κράτους, με στέρεο οικονομικό υπόβαθρο, το ΚΕΒΕ ζητά:
- Συνέχιση της συγκροτημένης και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής
- Αναδιάταξη του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι ανελαστικές δαπάνες και να αυξηθούν οι δαπάνες για αναπτυξιακούς σκοπούς.
- Παροχή μόνο στοχευμένων μέτρων στήριξης συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.
- Συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, το οποίο αντιπροσωπεύει το 28% του κρατικού προϋπολογισμού.
- Περιορισμό των νέων προσλήψεων στη δημόσια υπηρεσία.
- Πλήρη μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους.
- Αποκέντρωση υπηρεσιών του κράτους και διεύρυνση της εναλλαξιμότητας στο προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας.
- Κατάργηση ή και εκσυγχρονισμό πεπαλαιωμένων νόμων και κανονισμών, που το μόνο που κάνουν είναι να γιγαντώνουν τη γραφειοκρατία.
- Αναθεώρηση των σχεδίων υπηρεσίας στο δημόσιο, ώστε να εναρμονιστούν με τα σημερινά δεδομένα και να τερματιστεί το φαινόμενο να κρίνονται όλοι άριστοι.
Μεταρρυθμίσεις
Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν πλήρως αυτές οι μεταρρυθμίσεις, θα ατονήσει όλη η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με άμεσο αποτέλεσμα την υπονόμευση των ιδίων των μεταρρυθμίσεων.
Για τη φορολογική μεταρρύθμιση, είπε ότι ο τόπος και η οικονομία έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο, ευέλικτο και απλό στην εφαρμογή του φορολογικό πλαίσιο που θα καλύπτει τις νέες ανάγκες του κράτους, θα είναι σεβαστό από τους φορολογούμενους και θα διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Η φορολογική μεταρρύθμιση, είπε, πρέπει:
- Να απλοποιεί το σύστημα, ώστε να συνάδει με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα
- Να λαμβάνει υπόψη τις ευρωπαϊκές και διεθνείς τάσεις στα φορολογικά
- Να επιμερίζει με ισότιμο και δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη σε όλους
Αναφερόμενος στην υγεία κάλεσε το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΑΥ και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στο ΓεΣΥ να βρουν αποτελεσματικές και αξιόπιστες λύσεις που να διασφαλίζουν την εξάλειψη των καταχρήσεων και την καλύτερη λειτουργία του ΓεΣΥ με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.
Ακρίβεια
Για την ακρίβεια ανέφερε ότι παρά τη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε επίπεδα λίγο πάνω από το 2%, εντούτοις στην πραγματική αγορά οι τιμές για πολλά προϊόντα συνεχίζουν να είναι σε ψηλά επίπεδα.
Επικεντρωμένος στο ενεργειακό κόστος, τόνισε ότι μετά τη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας αναμένουμε την υλοποίηση κι’ άλλων αποφάσεων για την ενέργεια, όπως είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, η χρήση του φυσικού αερίου της AOZ μας και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ΑΠΕ για μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αναφορικά με το e – kalathi επισήμανε ότι θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι στο καλάθι θα πρέπει να συμπεριληφθούν μόνο οι επίσημα αναγνωρισμένοι κωδικοί, προκειμένου η σύγκριση των τιμών να γίνεται μεταξύ όμοιων προϊόντων ώστε να διασφαλίζονται υγιείς και ίσοι όροι ανταγωνισμού στην αγορά.
Εργασιακά
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σταύρου στα εργασιακά, τονίζοντας ότι «ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλούν οι υπερβολικές απαιτήσεις που εκδηλώνονται στο δημόσιο τομέα, όπου οι εργαζόμενοι είναι και οι πιο προνομιούχοι».
Οι πρόσφατες απεργίες στον ΟΚΥΠΥ είπε επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πάγιας θέσης του ΚΕΒΕ για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδες υπηρεσίες. Καλούμε την κυβέρνηση και τη Βουλή, επανέλαβε, να προχωρήσουν επιτέλους σ΄ αυτή τη ρύθμιση για να απαλλαγούμε από αυθαίρετες κινητοποιήσεις που ταλαιπωρούν τους πολίτες και υπονομεύουν την οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την κυβέρνηση να γίνει πιο φειδωλή στις παροχές προς τους υπαλλήλους της, γιατί το χάσμα μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεγαλώνει προκλητικά.
Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και για τα συνεχή αυξανόμενα αιτήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Σταύρου, κάλεσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης τους Συνδικαλιστές και την ΟΕΒ σε ένα ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο, μακριά από δογματισμούς και προκαταλήψεις στην παρουσία και του Υπουργού Εργασίας για να δούμε τα κακώς έχοντα στις εργασιακές σχέσεις και να βρεθούν οι σωστές λύσεις.
Ιδιωτικός τομέας
Στη συνέχεια ο κ. Σταύρου, αναφέρθηκε στους κύριους τομείς του ιδιωτικού τομέα, λέγοντας τα εξής:
- Σήμερα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, συνεχίζουν να καταβάλλουν υψηλά επιτόκια δανεισμού, ενώ οι Τράπεζες συνεχίζουν να προσφέρουν χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις. Καλούμε τις τράπεζες όπως αναθεωρήσουν τις χρεώσεις τους ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν τους υψηλούς δείκτες κερδοφορίας τους.
- Το πρόσωπο της Κύπρου στον τουρισμό χρειάζεται ένα βαθύ «λίφτινγκ», ώστε να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν μας. Το «λίφτινγκ» αυτό θα πρέπει να αφορά την αναβάθμιση των υποδομών μας για προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού, την επίλυση του προβλήματος της εποχικότητας, την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών, την επέκταση σε νέες μορφές τουρισμού και την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στη χώρα μας.
- Το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει με κίνητρα τη βιομηχανία για την τεχνολογική αναβάθμιση της, ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και συνεισφορά της στο ΑΕΠ.
- Για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στον τομέα των επενδύσεων, θα πρέπει να βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, η οποία δέχθηκε αρκετά πλήγματα τα τελευταία χρόνια από αρνητική δημοσιότητα (πολλές φορές αδικαιολόγητα και σκόπιμα).
- Χωρίς τα ψηφιακά εργαλεία δεν έχουμε μέλλον στη νέα εποχή. Οι μεγάλοι μας στόχοι για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και να καταστήσουμε τη χώρα μας Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ, αν δεν επιταχύνουμε τους ρυθμούς υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών.
Δράση ΚΕΒΕ
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Σταύρου αναφέρθηκε στις πολλές δράσεις που αναλαμβάνει το ΚΕΒΕ, εντός και εκτός Κύπρου και κάλεσε τα μέλη του να μείνουν κοντά στο Επιμελητήριο, γιατί είναι το όχημα που μπορεί να τους οδηγήσει στο μέλλον με σιγουριά, ασφάλεια και σταθερότητα. Είναι το διαβατήριο των επιχειρήσεων, είπε, προς τη νέα εποχή.
Στο τέλος της συνέλευσης τιμήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, λόγω της αφυπηρέτησης του, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σημειώνεται πως, στη συνέλευση του ΚΕΒΕ, παραβρέθηκαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, Υπουργοί, βουλευτές, αξιωματούχοι του κράτους, ξένοι πρέσβεις, προέδροι ΕΟΑ, δήμαρχοι, επιχειρηματίες και μέλη του ΚΕΒΕ.
Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου του ΚΕΒΕ:
Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριοι Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι κομμάτων, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρόεδρε του ΕΟΑ Λευκωσίας, κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι Πρέσβεις, αγαπητά μέλη του ΚΕΒΕ, φίλες και φίλοι,
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζουμε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, της μεγαλύτερης οργάνωσης του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας.
Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα εργασίας του είναι και σήμερα μαζί μας, δείχνοντας έμπρακτα τη σημασία που δίνει η Πολιτεία στα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ τόσο για την παρουσία σας, όσο και για την ομιλία σας.
Κυπριακό
Θέλω να αρχίσω με το πιο σημαντικό από όλα τα θέματα, το κυπριακό, γιατί αφ’ ενός φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις
και αφ’ ετέρου διότι ως ΚΕΒΕ πιστεύουμε ότι η επίλυση του Εθνικού προβλήματος θα ενισχύσει τα μέγιστα την οικονομία, την προοπτική των κυπριακών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση την ευημερία της κοινωνίας μας. Μετά από 50 χρόνια έφτασε ο καιρός να βρει επιτέλους τη λύση του.
Επικροτούμε την έντονη διπλωματική δραστηριότητα που ανέπτυξε τον τελευταίο καιρό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να καταφέρουμε την επανέναρξη των συνομιλιών. Ειδικά, οι συναντήσεις που είχε αρχικά με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες και τον κ. Τατάρ και στο τέλος Οκτωβρίου με τον πρόεδρο της Αμερικής κ. Τζο Μπάϊντεν, προσδοκούμε ότι θα συμβάλουν στο να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για να βρεθεί επιτέλους μια βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Ευελπιστούμε ότι αυτή η θεαματική βελτίωση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ θα συνεχίσει και με τη νέα διακυβέρνηση της Αμερικής υπό την Προεδρία του κ. Ντόναλντ Τραμπ καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας και πως αυτή μπορεί να συμβάλει στην εξυπηρέτηση και των δικών τους συμφερόντων. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο κα Julie D. Fisher για τη δική της σημαντική συνεισφορά σε αυτή την εξέλιξη.
Οικονομία
Αυτές οι εξελίξεις δεν επηρεάζουν μόνο το κυπριακό, αλλά και την οικονομία. Για δύο χρόνια, τώρα, η οικονομία μας δέχεται πλήγματα από το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή. Οι δύο αυτές εξελίξεις, που κυριολεκτικά αναστάτωσαν τη διεθνή οικονομία, αναπαράγουν προβλήματα και δυσκολίες και στη δική μας οικονομία.
Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, τα υψηλά επιτόκια, οι δυσλειτουργίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι απότοκα της αβεβαιότητας που επικρατεί στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Παρά τα πιο πάνω η οικονομία μας κινήθηκε και το 2024 πολύ θετικά.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3.7% το 2024, η μείωση του πληθωρισμού κοντά στο 2%, η συρρίκνωση της ανεργίας κάτω του 6%, ο περιορισμός του δημοσίου χρέους στο 70.6%, οι απανωτές αναβαθμίσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης που μας αναβάθμισαν για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια στην κατηγορία Α, είναι επιδόσεις που τις χαιρετίζουμε και πιστεύουμε ότι μας δίνουν τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε για το μέλλον.
Για να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική θα πρέπει το επόμενο διάστημα να κινηθούμε πάνω σε δύο άξονες:
- Πρώτο, ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για τάχιστη επίλυση των προβλημάτων στο εσωτερικό, ώστε να θωρακίσουμε την οικονομία μας.
- Δεύτερο, ανάληψη νέων δράσεων για αξιοποίηση των νέων ευκαιριών, εντός και εκτός Κύπρου.
Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας δεν επιτρέπουν διαφωνίες, συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Για να πετύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις, να ξεχάσουμε το «εγώ» και να επιστρατεύσουμε το «εμείς».
Το ΚΕΒΕ, όπως πάντα, είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με όλους για το καλό της οικονομίας και του τόπου. Με συναινετικό πνεύμα, καλή διάθεση και εποικοδομητικό λόγο είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας και όλων των φορέων του τόπου.
Φυσικά, η προσέγγιση μας αυτή, δεν μας αποστερεί το δικαίωμα να θέτουμε με ξεκάθαρο τρόπο και ευθαρσώς τις θέσεις και απόψεις μας και να ζητούμε τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος.
Κράτος και ανάπτυξη
Όπως λέχθηκε κατ’ επανάληψη από πολλούς, το μεγαλύτερο αγκάθι της οικονομίας μας είναι η αναποτελεσματικότητα και η δυσλειτουργία του κράτους. Δυστυχώς, παρόλες τις προσπάθειες που ανελήφθησαν από όλες τις προηγούμενες, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση, το κράτος συνεχίζει να είναι ο μεγάλος ασθενής. Δεν επιτρέπεται στην εποχή της ψηφιοποίησης να έχουμε ακόμα ένα σπάταλο, βραδυκίνητο και αντιπαραγωγικό κράτος που βάζει φραγμούς στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη.
Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει. Για αναμόρφωση του κράτους λοιπόν, με στέρεο οικονομικό υπόβαθρο, το ΚΕΒΕ ζητά:
- Συνέχιση της συγκροτημένης και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής
- Αναδιάταξη του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι ανελαστικές δαπάνες και να αυξηθούν οι δαπάνες για αναπτυξιακούς σκοπούς.
- Παροχή μόνο στοχευμένων μέτρων στήριξης συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.
- Συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, το οποίο αντιπροσωπεύει το 28% του κρατικού προϋπολογισμού.
- Περιορισμό των νέων προσλήψεων στη δημόσια υπηρεσία.
- Πλήρη μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους.
- Αποκέντρωση υπηρεσιών του κράτους και διεύρυνση της εναλλαξιμότητας στο προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας.
- Κατάργηση ή και εκσυγχρονισμό πεπαλαιωμένων νόμων και κανονισμών, που το μόνο που κάνουν είναι να γιγαντώνουν τη γραφειοκρατία.
- Αναθεώρηση των σχεδίων υπηρεσίας στο δημόσιο, ώστε να εναρμονιστούν με τα σημερινά δεδομένα και να τερματιστεί το φαινόμενο να κρίνονται όλοι άριστοι.
Γνωρίζουμε ότι αρκετά από τα μέτρα αυτά μπορεί να έχουν πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και τα κόμματα. Όμως, όσο δεν τολμούμε να τα αγγίξουμε θα τα βρίσκουμε μπροστά μας ακόμα πιο δισεπίλυτα.
Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα κόμματα να βάλουν "τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων" και να τολμήσουν να εκσυγχρονίσουν και να αναμορφώσουν το κράτος για το καλό του τόπου και των πολιτών.
Μεταρρυθμίσεις
Συναφές με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, είναι και η ανάγκη για προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Τελευταία, εγκρίθηκαν και άρχισε η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υπηρεσία, στη δικαιοσύνη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν φαίνονται να αποδίδουν ικανοποιητικά, ενώ υπάρχουν πτυχές τους που ακόμα προκαλούν συζητήσεις, αντιδράσεις ή και προβλήματα.
Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούμε ότι στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν πλήρως αυτές οι μεταρρυθμίσεις, θα ατονήσει όλη η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με άμεσο αποτέλεσμα την υπονόμευση των ιδίων των μεταρρυθμίσεων.
Φορολογική μεταρρύθμιση
Στο κεφάλαιο μεταρρυθμίσεις, εμπίπτει και η ανάγκη για ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση, που η προηγούμενη της έγινε το 2003. Κεντρική θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι η κορυφαία αυτή αλλαγή, θα πρέπει:
- Να απλοποιεί το σύστημα ώστε να συνάδει με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα,
- Να λαμβάνει υπόψη τις ευρωπαϊκές και διεθνείς τάσεις στα φορολογικά,
- Να επιμερίζει με ισότιμο και δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη σε όλους.
Αντιλαμβανόμαστε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο, γιατί έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την προηγούμενη μεταρρύθμιση. Όμως, ο τόπος και η οικονομία έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο, ευέλικτο και απλό στην εφαρμογή του φορολογικό πλαίσιο που θα καλύπτει τις νέες ανάγκες του κράτους, θα είναι σεβαστό από τους φορολογούμενους και θα διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Η προσπάθεια που ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα πρέπει να καλύπτει αυτό το τρίπτυχο, για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Το ΚΕΒΕ έχει καταθέσει πλήρεις και λεπτομερείς θέσεις και απόψεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Αναμένουμε ενημέρωση για το πως εξελίσσεται αυτό το εγχείρημα που επηρεάζει άμεσα τα μέλη του ΚΕΒΕ, αλλά καθορίζει και το φορολογικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
ΓεΣΥ
Μια ακόμη μεγάλη και πολυσήμαντη μεταρρύθμιση που έγινε και συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα και αδυναμίες είναι αυτή που αφορά το ΓεΣΥ. Το ΚΕΒΕ είχε προειδοποιήσει από την αρχή, αλλά και επανειλημμένα ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα έπρεπε να γίνει, αφού ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Δυστυχώς, αυτό, ακόμα δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.
Στο μεταξύ, όμως, το δημόσιο δαπανά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να αιμοδοτεί τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ όπως είπε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας, « ίσως χρειαστεί να στηρίζουμε οικονομικά τα δημόσια νοσηλευτήρια μέχρι το 2027».
Αυτή η εικόνα είναι απαράδεκτη και το μόνο που κάνει είναι να φορτώνει επιπλέον έξοδα στο κράτος και να ενθαρρύνει τη χαμηλή αποδοτικότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
Το ΚΕΒΕ καλεί το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΑΥ και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στο ΓεΣΥ να βρουν αποτελεσματικές και αξιόπιστες λύσεις που να διασφαλίζουν την εξάλειψη των καταχρήσεων και την καλύτερη λειτουργία του ΓεΣΥ με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.
Ως ΚΕΒΕ δηλώνουμε ευθαρσώς ξανά ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία περαιτέρω αύξηση στα ποσοστά συνεισφοράς των επιχειρήσεων στο ΓεΣΥ.
Ακρίβεια-κόστος ενέργειας
Ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν σήμερα την οικονομία, τις επιχειρήσεις και όλους τους πολίτες είναι η ακρίβεια.
Παρά τη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε επίπεδα λίγο πάνω από το 2%, εντούτοις στην πραγματική αγορά οι τιμές για πολλά προϊόντα συνεχίζουν να είναι σε ψηλά επίπεδα.
Η κυβέρνηση μετά από παροτρύνσεις και του ΚΕΒΕ προχώρησε πρόσφατα σε λήψη εφτά μέτρων κατά της ακρίβειας, με κύρια έμφαση στην επιδότηση του ηλεκτρισμού και στην επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.
Χαιρετίζουμε τα μέτρα αυτά, ωστόσο θέλουμε να επισημάνουμε ότι αν δεν βρούμε μόνιμες λύσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους, δεν πρόκειται να έχουμε ουσιαστική μείωση στις τιμές.
Γι’ αυτό, το ΚΕΒΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην συμφωνία που έγινε μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας, για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Το έργο αυτό, όταν ολοκληρωθεί το 2029, θα μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30%, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής όσο και τις λιανικές τιμές στην αγορά.
Παράλληλα, με την ηλεκτρική διασύνδεση αναμένουμε την υλοποίηση κι’ άλλων αποφάσεων για την ενέργεια, όπως είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, η χρήση του φυσικού αερίου της AOZ μας και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ΑΠΕ για μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα ίδια, όμως, δεν μπορούμε να πούμε και για τον θεσμό του e-kalathi που προσπαθεί να εισαγάγει η κυβέρνηση. Ως ΚΕΒΕ έχουμε πολλές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου.
Θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι στο καλάθι θα πρέπει να συμπεριληφθούν μόνο οι επίσημα αναγνωρισμένοι κωδικοί, προκειμένου η σύγκριση των τιμών να γίνεται μεταξύ όμοιων προϊόντων ώστε να διασφαλίζονται υγιείς και ίσοι όροι ανταγωνισμού στην αγορά.
Εργασιακά
Η εργατική ειρήνη αποτελεί ακόμα μια βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η οικονομία μας να προχωρήσει μπροστά.
Ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλούν οι υπερβολικές απαιτήσεις που εκδηλώνονται στο δημόσιο τομέα, όπου οι εργαζόμενοι είναι και οι πιο προνομιούχοι. Το πρόσφατο παράδειγμα με την απεργία των γιατρών των κρατικών νοσοκομείων και της απαίτησης των εργαζόμενων να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, είναι χαρακτηριστικό, ενώ παρόμοιες συμπεριφορές έχουμε και σε άλλους τομείς του δημοσίου.
Οι πρόσφατες απεργίες στον ΟΚΥΠΥ επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πάγιας θέσης του ΚΕΒΕ για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.
Καλούμε την κυβέρνηση και τη Βουλή να προχωρήσουν επιτέλους σ’ αυτή τη ρύθμιση για να απαλλαγούμε από αυθαίρετες κινητοποιήσεις που ταλαιπωρούν τους πολίτες και υπονομεύουν την οικονομία.
Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να γίνει πιο φειδωλή στις παροχές προς τους υπαλλήλους της. Τα δημόσια ταμεία επιβαρύνονται υπέρμετρα, ενώ το χάσμα μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεγαλώνει προκλητικά, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος είναι εκτεθειμένος στο διεθνή ανταγωνισμό, δεν μπορεί να προσφέρει αυτούς τους μισθούς.
Ανάλογες ανησυχίες εκφράζουμε και για τα συνεχή αυξανόμενα αιτήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η πολυήμερη σύγκρουση στον τομέα του έτοιμου σκυροδέματος και των προβλημάτων στην ανανέωση της σύμβασης στα ξενοδοχεία, είναι ενδεικτικά παραδείγματα.
Αριθμός μελών του Επιμελητηρίου με ρωτούσαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων αν αυτά που συνέβαιναν στις διαπραγματεύσεις εκφράζουν ή συνάδουν με τη φιλοσοφία του ΚΕΒΕ.
Για το τι πρεσβεύει το ΚΕΒΕ και πως αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα της οικονομίας, δεν χρειάζεται να μιλήσει ούτε ο Σταύρος Σταύρου ούτε οποιοσδήποτε άλλος. Μιλά η 97χρόνη ιστορία και η διαχρονική προσφορά του όπως αυτές αποτυπώνονται με την πρόοδο της οικονομίας και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.
Τα μηνύματα που βγήκαν από αυτή την αχρείαστη περιπέτεια που ζήσαμε για ένα μήνα, είναι ότι οφείλουμε όλοι να αφουγκραστούμε τα κουδούνια που κτυπούν και να καθίσουμε άμεσα γύρω από ένα τραπέζι, να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, να τα δούμε κατάματα και να τα αντιμετωπίσουμε.
Καλώ σήμερα από αυτό εδώ το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΒΕ, τους φίλους Συνδικαλιστές και την ΟΕΒ σε ένα ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο, μακριά από δογματισμούς και προκαταλήψεις στην παρουσία και του Υπουργού Εργασίας για να δούμε τα κακώς έχοντα στις εργασιακές σχέσεις και να βρούμε τις σωστές λύσεις.
Όταν σε ένα οργανωμένο κοινωνικό ή επαγγελματικό σύνολο υπάρχουν διαφωνίες δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε όλα τα μέλη αυτού του συνόλου, χωρίς καμιά διάκριση, ψεύτες, πλάνους και όλα τα άλλα που ακούσαμε πρόσφατα.
Το αποτέλεσμα θα είναι η απαξίωση και η διάλυση τέτοιων συνόλων και η αποστασιοποίηση των φωνών της μετριοπάθειας και της λογικής από τέτοια κέντρα αποφάσεων.
Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να προκύψει μέσα από μια τέτοια εξέλιξη.
Δηλώνω έτοιμος για το επόμενο βήμα και είμαι σίγουρος ότι μιλώ εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρηματιών.
Αγαπητές φίλες και φίλοι
Ιδιωτικός τομέας
Σήμερα, ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τα οποία οφείλονται σε εξωγενείς, αλλά και σε εσωγενείς παράγοντες.
Ιδιαίτερα τονίζουμε την έλλειψη προσωπικού σε συγκεκριμένους κλάδους κάτι που επενεργεί ανασταλτικά στην ομαλή δραστηριότητα των επιχειρήσεων και οφείλουμε να το δούμε επειγόντως.
Παράλληλα το ΚΕΒΕ τονίζει την ανάγκη σωστής διαχείρισης των πιο κάτω θεμάτων:
α) Τραπεζικός τομέας
Το κύριο πρόβλημα σήμερα του ιδιωτικού τομέα με τις Τράπεζες είναι τα αυξημένα δανειστικά επιτόκια. Σήμερα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, συνεχίζουν να καταβάλλουν υψηλά επιτόκια δανεισμού, ενώ οι Τράπεζες συνεχίζουν να προσφέρουν χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις.
Καλούμε τις τράπεζες όπως αναθεωρήσουν τις χρεώσεις τους ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν τους υψηλούς δείκτες κερδοφορίας τους.
β) Κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων
Το ΚΕΒΕ είναι σταθερός υπερασπιστής της ελεύθερης οικονομίας. Σε μια ελεύθερη οικονομία είναι κατανοητό ότι μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, που λόγω του μικρού μεγέθους της οικονομίας να μην μπορούν να είναι όλες βιώσιμες.
Εισηγούμαστε όπως στα πλαίσια της Φορολογικής Μεταρρύθμισης δοθούν τόσο φορολογικά όσο και άλλα χρηματοδοτικά κίνητρα που να ενθαρρύνουν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις Επιχειρήσεων. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να αποκτήσουν την ελάχιστη κρίσιμη μάζα για να μπορούν να ανταποκρίνονται ολοένα και πιο σωστά στο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που πρέπει να εφαρμόζουν.
γ) Δημόσιες συμβάσεις
Είναι με ιδιαίτερο προβληματισμό που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την ανάγκη ακύρωσης συμβολαίων για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής. Ως ΚΕΒΕ, θέτουμε πλέον επιτακτικά την ανάγκη για ριζική και αποτελεσματική αναθεώρηση του τρόπου προκήρυξης, αξιολόγησης, κατακύρωσης και επίβλεψης τέτοιων έργων για να τερματιστεί επιτέλους οριστικά το φαινόμενο όπου σημαντικά έργα δεν ολοκληρώνονται μέσα στα χρονικά όρια και τους αρχικούς προϋπολογισμούς.
δ) Τουρισμός
Ο τουρισμός, μας εξέπληξε για ακόμα μια φορά ευχάριστα. Οι επιδόσεις της φετινής χρονιάς, παρά τις επιπτώσεις από τους δύο πολέμους είναι πράγματι αυξημένες τόσο όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών, όσο και τα έσοδα από τον τουρισμό.
Παρά τις επιδόσεις αυτές, το διαχρονικό πάγιο πρόβλημα της εποχικότητας, της μειωμένης αεροπορικής συνδεσιμότητας και του στόχου για την προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού πιο ψηλής οικονομικής στάθμης, συνεχίζουν να επηρεάζουν την τουριστική κίνηση προς την Κύπρο.
Το ΚΕΒΕ επαναλαμβάνει ότι το πρόσωπο της Κύπρου στον τουρισμό χρειάζεται ένα βαθύ «λίφτινγκ», ώστε να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν μας. Το «λίφτινγκ» αυτό θα πρέπει να αφορά την αναβάθμιση των υποδομών μας για προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού, την καλύτερη εξυπηρέτηση, την επέκταση σε νέες μορφές τουρισμού και την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στη χώρα μας.
Με τις θερμοκρασίες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια και αυτές που προβλέπονται για τα επόμενα, η Κύπρος μπορεί να έχει αφίξεις τουριστών 12 μήνες τον χρόνο, ξεπερνώντας το όριο των 4 εκατομμυρίων τουριστών. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία θα πρέπει να τεθούν εντονότερα στο στόχαστρο της τουριστικής προβολής της Κύπρου.
ε) Βιομηχανία
Η βιομηχανία, παρά τη μικρή συνεισφορά της στο ΑΕΠ της χώρας, θεωρούμε ότι έχει πολύ μεγαλύτερες προοπτικές και μέλλον.
Η Κύπρος, με το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει, μπορεί να αναπτυχθεί με αξιώσεις σε υποτομείς της βιομηχανίας που έχουν σχέση με την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.
Επιβάλλεται να εδραιωθεί η συνεργασία της Βιομηχανίας με τα Πανεπιστήμια, ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες παραγωγής προϊόντων ψηλής προστιθέμενης αξίας με εξαγωγικές δυνατότητες.
Ένα νέος τομέας που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια είναι αυτός της Αμυντικής Βιομηχανίας.
Το ΚΕΒΕ δουλεύει σκληρά και συντονισμένα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Εταιρειών Έρευνας & Καινοτομίας για την προώθηση αυτού του σημαντικού τομέα και θέλω εδώ να ευχαριστήσω τόσο τον ΠτΔ όσο και τους Υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών για την στήριξη τους.
Το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει με κίνητρα τη βιομηχανία για την τεχνολογική αναβάθμιση της, ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και συνεισφορά της στο ΑΕΠ. Επιβάλλεται ο εμπλουτισμός με νέα έργα υποδομής στις βιομηχανικές περιοχές και ζώνες, ώστε να διευκολυνθούν περισσότερο οι βιομηχανίες στις δράσεις τους.
Ειδικά στον τομέα των εξαγωγών, οφείλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να προωθηθούν τα κυπριακά προϊόντα και οι υπηρεσίες.
Το ΚΕΒΕ, με την συνεργασία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες για προβολή της οικονομίας και των επιχειρήσεων μας στο εξωτερικό. Σήμερα, σας ανακοινώνω ότι το 2025 το ΚΕΒΕ θα υλοποιήσει ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα στοχευμένων εμπορικών αποστολών σε πολλές χώρες για προώθηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργο Παπαναστασίου για τη στήριξη και βοήθεια του Υπουργείου του προς τον επιχειρηματικό κόσμο.
ζ) Αγορά ακινήτων
Ο τομέας των ακινήτων, παρά την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος πριν από τρία χρόνια, συνεχίζει να παρουσιάζει ικανοποιητική πορεία με αύξηση στις πωλήσεις παγκύπρια κατά 1% τους 10 πρώτους μήνες του 2024. Τόσο οι πωλήσεις σε Κύπριους, όσο και σε ξένους αγοραστές, σημειώνουν αύξηση και αυτό δείχνει ότι ο τομέας των ακινήτων είναι αρκετά ελκυστικός και δυναμικός.
Το ΚΕΒΕ κρίνει ως πολύ θετικές παρεμβάσεις τα τελευταία σχέδια που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών για τον τομέα της στέγης, ειδικά για τους νέους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ θετικά κρίνεται η εξαγγελία της Πολεοδομικής Αμνηστίας και η πρόσφατη εξαγγελία για απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση των Πολεοδομικών και Αδειών Οικοδομής.
Νέοι τομείς-ξένες επενδύσεις
Πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς, το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας για την Κύπρο, είναι η ικανότητα προσέλκυσης και άλλων ξένων επενδύσεων σε νέους τομείς εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα μας ως περιφερειακό κέντρο.
Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνονται η ενέργεια, ο τομέας των ψηφιακών τεχνολογιών, της Έρευνας & Ανάπτυξης, η ναυτιλία, η υγεία, η ιδιωτική εκπαίδευση, η πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη αυτών των τομέων θα φέρει νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Κύπρο, θα δημιουργήσει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα εμπλουτίσει την τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη μας σε νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης.
Οι νέοι αυτοί τομείς θα διαφοροποιήσουν το μοντέλο της οικονομίας και θα της προσδώσουν μεγαλύτερο τεχνολογικό βάθος, μέσα από την δημιουργία πιο βιώσιμων και ανθεκτικών επιχειρήσεων.
Για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στον τομέα των επενδύσεων, θα πρέπει να βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, η οποία δέχθηκε αρκετά πλήγματα τα τελευταία χρόνια από αρνητική δημοσιότητα (πολλές φορές αδικαιολόγητα και σκόπιμα).
Το ΚΕΒΕ συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της Οικονομικής Διπλωματίας στα πρότυπα που εφαρμόζεται και από άλλες χώρες διεθνώς. Αυτός ο θεσμός για τον οποίο το ΚΕΒΕ πρωτοστάτησε ως απόρροια των αρμοδιοτήτων που του προσδίδει ο Περί Επιμελητηρίων Νόμος, αρχίζει επιτέλους να παίρνει σάρκα και οστά.
Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, τις Πρεσβείες και τα Εμπορικά Γραφεία της χώρας μας στο εξωτερικό καθώς και άλλους φορείς του κρατικού τομέα, θα πρέπει να προβάλουμε σωστά και στοχευμένα τις δυνατότητες της χώρας μας στο εξωτερικό.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Όπως όλοι βλέπουμε και διαπιστώνουμε ο κόσμος αλλάζει. Όλα κινούνται γύρω από την τεχνολογία, η οποία κυριολεκτικά μετέτρεψε τον πλανήτη σ’ ένα μικρό χωριό.
Ως Κύπρος, όπως σ’ όλα σχεδόν τα θέματα, καθυστερήσαμε να εστιάσουμε στην τεχνολογία και στις πολλές δυνατότητες της.
Έστω και αργά, όμως, αναλάβαμε πρωτοβουλίες, ιδρύσαμε Υφυπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και βάλαμε μπροστά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μας.
Χωρίς τα ψηφιακά εργαλεία δεν έχουμε μέλλον στη νέα εποχή. Οι μεγάλοι μας στόχοι για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και να καταστήσουμε τη χώρα μας Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ, αν δεν επιταχύνουμε τους ρυθμούς υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών.
Όσες δαπάνες κι’ αν χρειαστούν προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να διατεθούν για να καταστεί η Κύπρος μια σύγχρονη τεχνολογικά χώρα. Αυτές είναι οι παραγωγικές δαπάνες προς τις οποίες επιμένουμε ότι πρέπει να διοχετεύονται οι κρατικοί πόροι.
Δράση ΚΕΒΕ
Κατά την χρονιά που φεύγει (όπως και τις προηγούμενες) οργανώσαμε δεκάδες επιχειρηματικές αποστολές και στις τέσσερις άκρες του ορίζοντα για προβολή της οικονομίας μας. Λάβαμε μέρος σε πολλά συνέδρια και φόρα για ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας και προώθηση των επιμέρους τομέων της.
Πήραμε πολλές πρωτοβουλίες για επίλυση προβλημάτων των επιχειρήσεων – μελών μας και στηρίξαμε τις προσπάθειες τους.
Με πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες ενημερώσαμε τα μέλη μας για θέματα που τους ενδιαφέρουν.
Την ίδια ώρα δώσαμε μάχες για απάβλυνση προβλημάτων και δυσκολιών που προέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και την κρίση στο Ισραήλ.
Το ΚΕΒΕ, τα στελέχη του και οι μηχανισμοί του ήταν και είναι σε συνεχή εγρήγορση για στήριξη των επιχειρήσεων. Η ίδια θαλπωρή από το ΚΕΒΕ θα επιδειχθεί και στη συνέχεια, γιατί κάθε δικό σας πρόβλημα είναι και δικό μας.
Ως Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κρίνω τη συνεισφορά μας προς τα μέλη μας ως πολύ σημαντική και αποδοτική.
Γι΄ αυτό σας καλώ να παραμείνετε κοντά στο ΚΕΒΕ και στον Επιμελητηριακό θεσμό. Είναι το όχημα που μπορεί να σας οδηγήσει στο μέλλον με σιγουριά, ασφάλεια και σταθερότητα. Είναι το διαβατήριο των επιχειρήσεων προς τη νέα εποχή.
Ευχαριστίες
Για όλο το έργο που παρήγαγε το ΚΕΒΕ το 2023 και το 2024, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους Αντιπροέδρους του ΚΕΒΕ και τους Προέδρους των Τοπικών Επιμελητηρίων που αποτελούν την Εκτελεστική Επιτροπή καθώς και τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Τοπικών Επιμελητηρίων.
Επίσης, για τη στενή και παραγωγική συνεργασία μας μεγάλες ευχαριστίες εκφράζω προς τον Γενικό Γραμματέα του ΚΕΒΕ, φίλο Μάριο Τσιακκή.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη μεγάλη συνεισφορά του στο έργο του ΚΕΒΕ εκφράζω και προς το προσωπικό του ΚΕΒΕ που μαζί αγωνιζόμαστε για το καλό του Επιμελητηριακού θεσμού.
Τέλος ευχαριστώ όλους τους εξωτερικούς συνεργάτες του ΚΕΒΕ που μας βοηθούν στο δύσκολο έργο μας.
Τις μεγαλύτερες ευχαριστίες, όμως επιθυμώ να εκφράσω προς εσάς, τα μέλη του ΚΕΒΕ, που είστε πάντα δίπλα μας και μαζί δίνουμε όλες τις μάχες για το καλό του Επιμελητηριακού θεσμού, το επιχειρείν και της οικονομίας.
Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Όπως αντιλαμβάνεστε, παρά τη θετική πορεία της οικονομίας μας το 2024, έχουμε πολλά που πρέπει να κάνουμε για το 2025.
Οφείλουμε να θωρακίσουμε την οικονομία για αντιμετώπιση των όποιων κινδύνων.
Για εμάς, στο ΚΕΒΕ, είναι ξεκάθαρη η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε:
- Επιλύουμε με ταχύτητα τα εσωτερικά προβλήματα και θωρακίζουμε την οικονομία.
- Αυξάνουμε την εξωστρέφεια μας, αξιοποιούμε νέες ευκαιρίες, μετασχηματίζουμε με συντεταγμένο τρόπο το οικονομικό μας μοντέλο και ενισχύουμε το βεληνεκές της οικονομίας μας.
- Προωθούμε την ανάπτυξη νέων τομέων και υιοθετούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Μόνο μ’ αυτή την πυξίδα πλεύσης θα διασφαλίσουμε συνέχιση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης, τη δημοσιονομική ευρωστία, την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Το διακύβευμα δεν είναι εύκολο. Γνωρίζοντας, όμως, το επιχειρηματικό δαιμόνιο και την εργατικότητα που έχουμε ως λαός, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Το ΚΕΒΕ και ο επιχειρηματικός κόσμος, όπως πάντα, θα είναι στην πρώτη γραμμή. Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.