Powered by

Άνοδος του πληθωρισμού στο 2,7% τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ-Ανησυχίες για τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, περιπλέκοντας τις διαβουλεύσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε στο 2,7% τον περασμένο μήνα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ελαφρώς υψηλότερα από το 2,6% τον Οκτώβριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας.

Η αύξηση συμφωνούσε με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα των Dow Jones Newswires και The Wall Street Journal.

Η άνοδος προσθέτει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Fed για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%, επιβραδύνοντας ενδεχομένως τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε πρόσφατα να μειώνει τα επιτόκια από τα υψηλά επίπεδα δύο δεκαετιών και το επιτόκιο αναφοράς δανεισμού της βρίσκεται σήμερα μεταξύ 4,50 και 4,75 τοις εκατό, μειωμένο κατά 0,75 από τον Σεπτέμβριο.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ευρέως ότι η Fed θα προβεί σε νέα μείωση κατά 0,25 την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της CME Group.

Ο ρυθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, πέφτοντας στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, προτού αντιστρέψει την πορεία του τους τελευταίους μήνες.

Αλλά παρά την άνοδο, οι περισσότεροι αναλυτές και οι αξιωματούχοι της Fed, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η συνολική πορεία του πληθωρισμού θα είναι πτωτική σε βάθος χρόνου.

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες
Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο-Αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες και μειώσεις επιτοκίων
Ιταλία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ
Γερμανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
Άλμα για την βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο πριν τους δασμούς Τραμπ
Νέα άνοδος για τον χρυσό με το βλέμμα στα εμπορικά deals και το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ
Καναδάς: Ακυρώνει φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς ενόψει συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο
Βρέθηκε αγοραστής για την TikTok στις ΗΠΑ-Αναμένεται έγκριση από Κίνα
Πώς οι αβεβαιότητες του εμπορικού πολέμου δυσκολεύουν την προσπάθεια της ΕΚΤ
Αδειάζει η κλεψύδρα για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με ΗΠΑ-Εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία Ντόναλντ Τραμπ