Powered by

Σε διαχειριστικούς ελέγχους και προσφορές θα επικεντρωθεί ο νέος Γενικός Ελεγκτής-«Είναι πολλά εκατομμύρια»

Κυρίως στους διαχειριστικούς ελέγχους, οι οποίοι διαπιστώνουν αν οι κρατικοί οργανισμοί εξυπηρετούν τον πολίτη, αλλά και στους διαγωνισμούς των προσφορών, θα δώσει έμφαση στα επόμενα χρόνια η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ), όπως δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής Αντρέας Παπακωνσταντίνου, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας για το 2025.

«Τα θέματα των προσφορών είναι πολλά εκατομμύρια και θέλουμε να βοηθήσουμε και να εντοπίσουμε παρατυπίες, αλλά και να βοηθήσουμε σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο, θέλουμε να αυξήσουμε τους διαχειριστικούς ελέγχους, να κάνουμε εξοικονόμηση (πόρων) στους οικονομικούς ελέγχους και να τους δώσουμε στους διαχειριστικούς ελέγχους για να προσθέσουμε και περισσότερη αξία στον πολίτη», υπογράμμισε.

Ειδικότερα, όσον αφορά το τι θέλει να κάνει η ΕΥ τα επόμενα χρόνια, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι γύρω στο 60 - 65% του προσωπικού, δαπανά τον χρόνο στον οικονομικό έλεγχο και πρόσθεσε πως «επειδή έχουν αυξηθεί πολύ οι ελεγχόμενοι οργανισμοί», «θέλουμε να κάνουμε εξοικονόμηση πόρων» στον οικονομικό έλεγχο «έτσι ώστε να δώσουμε έμφαση στους κανονιστικούς, αλλά κυρίως στους διαχειριστικούς ελέγχους», οι οποίοι διαπιστώνουν αν οι οργανισμοί του κράτους εξυπηρετούν τον πολίτη.

Στο δεύτερο που θέλει να δώσει έμφαση η ΕΥ, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ο κλάδος των προσφορών (Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου).

«Υπάρχουν σημαντικές προσφορές του κράτους, πολλά εκατομμύρια, τα οποία βλέπουμε αρκετά, είτε να μην ολοκληρώνονται στο χρόνο που είχαν καθοριστεί, είτε και να μην ολοκληρώνονται καθόλου, παρόλο που το κράτος δαπανά κάποια σημαντικά λεφτά», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει «σε όλα το φαινόμενο της απάτης», αλλά ότι «χρειάζονται και καθοδήγηση κάποιοι οργανισμοί, χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία πριν βγει η προσφορά».

«Το κράτος είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής στην Δημοκρατία (και) πρέπει η διαπραγματευτική του δύναμη να πιέσει αυτούς που αναλαμβάνουν τα έργα να τα ολοκληρώσουν και αν δεν τα ολοκληρώσουν να αποκλειστούν για μεγάλη περίοδο, όχι να αποκλείονται και σε 3 χρόνια ξανά να κάνουν προσφορά και να παίρνουν ξανά έργα και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ονούφριου Κουλλά αν αποκλείστηκαν κάποιοι για 3 χρόνια, ο ΓΕ είπε ότι από ό,τι έχει ενημερωθεί «είναι πολύ προβληματικό».

Ώσπου να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία μιας προσφοράς, μπορούν ξανά με κάποια παράθυρα να συμμετέχουν εκ νέου, πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι «το δημόσιο δεν τρέχει ούτε με την εγκυρότητα ούτε με την ταχύτητα ούτε με τη λογικότητα που κάποιος θεωρούσε ότι υφίσταται» και ενδεχομένως το δημόσιο να κλήθηκε να πληρώσει περισσότερα χρήματα επειδή δεν υπήρξε η τυπική επανάληψη της υποβολής εντός 24 ωρών του ίδιου εντύπου (του Τμήματος Τμήμα Φορολογίας και των Κοινωνικών Ασφαλίσεων) από τον προσφοροδότη, στην περίπτωση που το κράτος επανακήρυξε την ίδια προσφορά την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι αναθέτουσες αρχές όταν θέλουν να δώσουν έμφαση στην ποιότητα, βάζουν μία βαρύτητα ψηλή στην ποιότητα σε σχέση με την τιμή, «όμως η αδυναμία είναι στο γεγονός ότι τα ποιοτικά κριτήρια που καθορίζονται δεν είναι αντικειμενικά, δεν είναι αυτά που πρέπει να μας βοηθήσουν να πάμε στην ποιότητα και παίρνουν κάποιες δικαιολογίες…».

«Αυτό δεν είναι κριτήριο που μας βοηθά, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε διπλάσια, πολλές φορές θεωρώντας ότι παίρνουμε ποιότητα, αλλά τελικά έχουμε προβληματικές προσφορές», πρόσθεσε.

Προϋπολογισμός

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΕΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε είναι αρκετά απλός με την έννοια ότι είναι ξεκάθαρα τα κονδύλια που απαιτούνται για να λειτουργήσει η Υπηρεσία και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι είναι το κόστος προσωπικού στο οποίο δεν υπάρχει κάποια αύξηση».

«Είναι αλήθεια ότι στα θέματα προσωπικού οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, διότι και οι οργανισμοί και τα ταμεία που ελέγχει η ελεγκτική υπηρεσία αυξάνονται συνεχώς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και οι καθυστερημένοι έλεγχοι που πρέπει από τις προτεραιότητες που έχω θέσει να ολοκληρωθούν», όπως σε κοινότητες και δημαρχία.

Είπε ακόμη ότι ένα μεγάλο κονδύλι είναι η αγορά υπηρεσιών, που αφορά τη μετάβαση του Γενικού Λογιστηρίου στην λογιστική αρχή των δεδουλευμένων αντί των εισπράξεων κάτι που καθυστέρησε και «τώρα θα γίνει».

Ανέφερε επίσης ότι κάτι ιδιαίτερο που έχει εντοπίσει η ΕΥ είναι πως το κράτος χρησιμοποιεί αρκετά λογισμικά συστήματα» και «δεν υπάρχει εντελώς μια ενοποίηση» και σημείωσε πως τα στοιχεία που αξιολογεί η ΕΥ βγαίνουν από αυτά τα λογισμικά και «για αυτό θέλουμε την αγορά εξειδικευμένων υπηρεσιών για να δούμε την αξιοπιστία της πληροφορίας».

Δειτε Επισης

H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Τα είπε με την Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο Κεραυνός-Αντάλλαξαν αποψείς για θέματα των αρμοδιοτήτων της
Ξεκίνησε από την Κύπρο την πανευρωπαϊκή περιοδεία του σε παράκτιες περιοχές ο Καδής-Συναντήθηκε με ψαράδες
Επέκταση ισχύος για το σχέδιο πολεοδομικών κινήτρων προς ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Δάνειο €200 εκατ. από ΕΤΕπ για μερική χρηματοδότηση οδικών έργων-Έπεσαν οι υπογραφές
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλά για το επενδυτικό ταξίδι της Κύπρου-«Εξαιρετικό κλίμα και αύξηση ενδιαφέροντος»
Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑΚ