Powered by

Γ. Παπαναστασίου: Πολύτιμη και ουσιαστική η συνεισφορά της επιχειρηματικής Λεμεσού στην οικονομία

Η συνεισφορά της επιχειρηματικής κοινότητας Λεμεσού στην οικονομία της χώρας είναι πολύτιμη και ουσιαστική, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης (6/11), ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, χαιρετίζοντας την 62η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λεμεσού, ενώ σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια στο Υπουργείο για το επιχειρείν και την επιχειρηματικότητα, μέσα από τη διαμόρφωση της «Πολιτικής Επιχειρηματικότητας», η οποία θα διασυνδέει το εμπόριο και τη βιομηχανία.

Ανέφερε, ακόμα, πως πέραν από την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας, «συζητείται ακόμα μια, με γειτονικές χώρες».

Η Επαρχία Λεμεσού βιώνει, τα τελευταία χρόνια, αξιοζήλευτους ρυθμούς ανάπτυξης, είπε και σημείωσε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις πρωτοβουλίες και τη σκληρή δουλειά των μελών του ΕΒΕΛ, ενώ υπέδειξε ότι επιβάλλεται όσο ποτέ προηγουμένως, η συλλογική και συντονισμένη συνεργασία Κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα, μπροστά στις προκλήσεις του σήμερα.

Αυτή η συνεργασία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, συνέχισε, μπροστά στις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας, την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση των πολεμικών συρράξεων σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, αλλά και την ανάγκη για ταχεία μετάβαση σε μια πράσινη και κυκλική οικονομία.

Ο κ. Παπαναστασίου ανέλυσε τα στοχευμένα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου του, «μέσω των οποίων στηρίζουμε ακριβώς, άμεσα ή έμμεσα, τον επιχειρηματικό μας κόσμο, παραχωρώντας κίνητρα για επενδύσεις, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην εξοικονόμηση ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας, στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και στον εκσυγχρονισμό ή δημιουργία μονάδων που ασχολούνται με τη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων».

Έφερε ως παράδειγμα το Σχέδιο «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες», το οποίο, όπως είπε, θα ανοίξει για αιτήσεις εντός των επόμενων ημερών, με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ, για την προώθηση χρήσης ΑΠΕ και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε νοικοκυριά.

Με το σχέδιο αυτό, πρόσθεσε, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με οικοδομές, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ψύξη και θέρμανση, καθώς και άλλοι παρεμφερείς τομείς, έχουν να ωφεληθούν από έναν προϋπολογισμό που ανέρχεται συνολικά σε 115 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθεσε ακόμη πως, οι επιχειρηματίες της Λεμεσού λαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι κονδυλίων από τα Σχέδια του Υπουργείου, καθώς έλαβαν 15 εκατομμύρια ευρώ από τα 67 εκατομμύρια ευρώ που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα σε δικαιούχους. Έχουν δε εγκριθεί έως τώρα, συνέχισε, 55 εκατομμύρια ευρώ σε χορηγίες για αιτήσεις από Λεμεσό, οι οποίες αντιστοιχούν σε προτεινόμενες επενδύσεις που ανέρχονται σε 81 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στις εξαγωγές και στην προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο, ο Υπουργός είπε πως «λαμβάνουμε μέτρα και υλοποιούμε δράσεις, μεταξύ των οποίων η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε συγκεκριμένες αγορές στόχους, σε συνεργασία με τα εμπορικά μας κέντρα, το ΚΕΒΕ και άλλους φορείς», ενώ υπενθύμισε ότι, εντός του 2024, ξεκίνησε η εκπόνηση μελέτης για καταρτισμό Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για αποτελεσματική προώθηση υπηρεσιών στο εξωτερικό και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών πάροχων υπηρεσιών σε επιλεγμένους τομείς υπηρεσιών.

Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά σε ανοδική πορεία στις εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες έφτασαν, το 2023, σε 22,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2018, ενώ πρόσθεσε ότι αυξημένες, κατά 42%, ήταν και οι εξαγωγές εγχώριων προϊόντων, το 2023, σε σύγκριση με το 2022, «γεγονός που μπορεί να αποδοθεί, εν μέρει, και στη σταθερή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής βιομηχανίας»

Όσον αφορά στο 2024, είπε πως η αυξητική τάση συνεχίζεται, με τα στοιχεία Ιανουαρίου – Ιουλίου, να καταγράφουν 4% άνοδο στις εγχώριες εξαγωγές σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φτάνοντας τα 1,22 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 1,18 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2023.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, ο Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε πως υπό τις σημερινές συνθήκες «δεν έχουμε, σε καμία περίπτωση, την πολυτέλεια του εφησυχασμού» και επανέλαβε πως θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία του κράτους και του ιδιωτικού τομέα για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και για προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών.

Σε εκτός κειμένου αναφορές του, είπε πως γίνεται μια προσπάθεια στο Υπουργείο για το επιχειρείν και την επιχειρηματικότητα, μέσα από τη διαμόρφωση της «Πολιτικής Επιχειρηματικότητας», η οποία θα διασυνδέει το εμπόριο και τη βιομηχανία.

«Ο σκοπός είναι να δώσουμε ώθηση στα προϊόντα, να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουμε σαν Κύπρος, να προωθήσουμε, μέσα από ένα branding, τα κυπριακά προϊόντα και πλέον, οι αποστολές μας θα είναι στοχευμένες», είπε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στους τρεις πυλώνες που το Υπουργείο του λειτουργεί με στόχο τη μείωση του κόστους της ενέργειας «που όπως γνωρίζουμε είναι πανάκριβη», ώστε να μπορέσει να είναι πιο ανταγωνιστική η βιομηχανία.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην εισαγωγή του φυσικού αερίου, είπε και πρόσθεσε ότι «με αυτό τον τρόπο μειώνουμε το κόστος της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, που μέσα στο μείγμα του δεύτερου πυλώνα, που είναι οι ΑΠΕ, θα ρίξει την τιμή του ηλεκτρισμού».

Ωστόσο, υπογράμμισε, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα σε μια ανταγωνιστική αγορά, «γιατί δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτές οι στρεβλώσεις που ζούμε στον ηλεκτρισμό και που προκύπτουν μέσα από τη μεταβατική περίοδο».

Όσον αφορά τον τρίτο πυλώνα, αυτός είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας, είπε και σημείωσε πως «συζητείται ακόμα μια, με γειτονικές χώρες, η οποία θα δώσει την ευχέρεια στις ΑΠΕ να υπάρχει περαιτέρω διείσδυση τους στη χώρα μας, να μπορεί να εξαχθεί αυτή η ενέργεια αν χρειάζεται από αλλού, ενώ παράλληλα, για σκοπούς ασφάλειας της προμήθειας, η χώρα μας να μπορεί να εισάγει τέτοια ενέργεια από την περιοχή σε περίπτωση που την χρειάζεται».

Σταύρος Σταύρου: Η οικονομία μας παρουσιάζει δύο όψεις

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Σταύρος Σταύρου, υπογράμμισε την ανάγκη για εγρήγορση και συνεχή παρακολούθηση των γεγονότων, αφού όπως είπε, η οικονομία μας παρουσιάζει δυο όψεις. Η μια, πρόσθεσε, αφορά την πολύ καλή ανάπτυξη και δημοσιονομική κατάσταση και η άλλη αφορά τους εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας.

Κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και δυσκολίες οι οποίες αφορούν στην τεχνολογική αναβάθμιση τους, στην προσπάθεια για επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης, στην προώθηση των εξαγωγών, στην ενίσχυση των επενδύσεων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω κινήτρων για συγχωνεύσεις, στην εξωστρέφεια και προβολή της οικονομίας μας στο εξωτερικό και στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ.

Το ΚΕΒΕ, συνέχισε, επικροτεί τις προθέσεις της Κυβέρνησης για να επαναφέρει την επιχορήγηση στον ηλεκτρισμό και να λάβει μέτρα στήριξης των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη ακρίβεια στην αγορά και ειδικά το υψηλό ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις, παρά την κάμψη που σημείωσε ο πληθωρισμός.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, το ΚΕΒΕ αναμένει που θα καταλήξει ο νέος θεσμός του e-kalathi, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση, την εισαγωγή του φυσικού αερίου και την χρήση ΑΠΕ.

Επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία του Επιμελητηρίου στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων «σε μια περίοδο που οι υπόλοιπες τάξεις πολιτών δυσκολεύονται με την ακρίβεια», κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις αναπτυξιακές δαπάνες που δημιουργούν ευκαιρίες για νέες επενδύσεις, ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

Στόχος μας, κατέληξε ο Σταύρος Σταύρου, είναι η διατήρηση μιας εύρωστης οικονομίας που να διασφαλίζει υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «οι προσπάθειες μας θα φέρουν αποτέλεσμα για το καλό των επιχειρήσεων, της οικονομίας και του τόπου».

Ανδρέας Τσουλόφτας: Ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας η Λεμεσός

Στη λογοδοσία του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Ανδρέας Τσουλόφτας, επεσήμανε ότι η Λεμεσός συνεχίζει να είναι η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας, συμβάλλοντας σημαντικά και για τη χρονιά που πέρασε, στη διατήρηση της θετικής ανάπτυξης του 2,8%, υποδεικνύοντας ότι η συνεισφορά της Λεμεσού ανέρχεται σχεδόν στο 50% του ΑΕΠ της χώρας, με συνεχιζόμενη ανοδική πορεία.

Έκανε, επίσης, αναφορά στις δυσκολίες εξεύρεσης προσωπικού από τις επιχειρήσεις, το αυξημένα κόστη τους από τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και τις επιβαρύνσεις στις λειτουργικές δαπάνες «τα οποία έχουν επηρεάσει, σε σημαντικό βαθμό, την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Ο κ. Τσουλόφτας επανέλαβε την αναγκαιότητα δημιουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου και χαιρέτησε την έναρξη διαδικασιών, με την ανάθεση μελέτης σε συμβουλευτικό οίκο, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός, όπως είπε, ότι οι εξαγγελίες κυβερνητικών αναπτυξιακών έργων και ειδικά η τελευταία εξαγγελία της Κυβέρνησης για αναπτυξιακά έργα αξίας πέραν των 420 εκατομμυρίων ευρώ «αφήνουν ηχηρά εκτός τη Λεμεσό».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στη Λεμεσό, πρόσθεσε, είναι το κυκλοφοριακό και τόνισε πως επιβάλλεται επιτακτικά η κατασκευή βόρειου παρακαμπτήριου «το μόνο έργο που θα δώσει πραγματική ανάσα».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγει η ανάπτυξη της Ακταίας Οδού και κάλεσε τα εμπλεκόμενα Υπουργεία να ξεκινήσουν άμεσα το σχεδιασμό της, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για λήψη αποφάσεων για το μουσείο της Λεμεσού, για την αναβάθμιση του Τσιρείου Σταδίου, την προώθηση του Β’ Πόλου ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ και την εφαρμογή του ΣΒΑΚ στην ολότητα του, ενώ έκανε λόγο για δημιουργία μιας νέας μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με σωστές προδιαγραφές, μετά τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τον ΟΕΔΑ Πεντακώμου.

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕΛ, στην οποίαν παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανός και ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, τιμήθηκε η εταιρεία Ανδρέας Παπαφίγκος, για τη συμπλήρωση 50 χρόνων ως μέλος του Επιμελητηρίου.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η απονομή τιμητικής πλακέτας στον επί σχεδόν 25 χρόνια Γενικό Διευθυντή του ΕΒΕ Λεμεσού, Χρήστο Αναστασιάδη, ο οποίος αφυπηρέτησε τον Μάιο του 2024.

Δειτε Επισης

H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Τα είπε με την Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο Κεραυνός-Αντάλλαξαν αποψείς για θέματα των αρμοδιοτήτων της
Ξεκίνησε από την Κύπρο την πανευρωπαϊκή περιοδεία του σε παράκτιες περιοχές ο Καδής-Συναντήθηκε με ψαράδες
Επέκταση ισχύος για το σχέδιο πολεοδομικών κινήτρων προς ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Δάνειο €200 εκατ. από ΕΤΕπ για μερική χρηματοδότηση οδικών έργων-Έπεσαν οι υπογραφές
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλά για το επενδυτικό ταξίδι της Κύπρου-«Εξαιρετικό κλίμα και αύξηση ενδιαφέροντος»
Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑΚ