Powered by

Προσωπικό με ειδικές εξετάσεις ζητά η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Ζητήματα προσωπικού ανέδειξε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη λανθασμένη χρήση του πλαισίου προστασίας προσωπικών δεδομένων σε περιπτώσεις όπου δύνανται να συντρέχουν ζητήματα διαφάνειας.

Συγκεκριμένα, η κ. Λοϊζίδου είπε πως έχει ζητηθεί να παραχωρηθεί η δυνατότητα για πρόσληψη προσωπικού μέσω ειδικών εξετάσεων του Γραφείου λόγω των συχνών αποχωρήσεων προσωπικού, η πρόσληψη των οποίων γίνεται μέσω των ετήσιων κυβερνητικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με το σημείωμα που κατατέθηκε στην Επιτροπή, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το 2025 ανέρχεται σε €2.558.543.

Στη σύντομη παρουσίαση του προϋπολογισμού του Γραφείου της ενώπιον της Επιτροπής, η κ. Λοϊζίδου στάθηκε στη διαφοροποίηση που καταγράφεται λόγω μετακίνησης σε γραφείο που ανήκει στο κράτος, η οποία συνεπάγεται αφενός απαλλαγή από καταβολή ενοικίου προς ιδιώτες, αφετέρου η δαπάνη γραφείου καταγράφεται ως έσοδο για το Υπουργείο Οικονομικών.

Προσέθεσε ότι για πρώτη φορά το Γραφείο αιτείται κονδύλια υπερωριών για τους λειτουργούς του λόγω αυξημένου όγκου εργασίας, ενώ υπάρχει και ακόμη ένα ποσό που αφορά δευτερεύοντα έργα στο κτίριο, η διαχείριση του οποίου, όπως ανέφερε, έχει αναληφθεί από κοινού με το Γραφείο Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, το οποίο συστεγάζεται στο κτίριο.

Αναφορικά με ζητήματα προσωπικού, η κ. Λοϊζίδου είπε πως έχει ζητηθεί να παραχωρηθεί η δυνατότητα για πρόσληψη προσωπικού μέσω ειδικών εξετάσεων του Γραφείου λόγω των συχνών αποχωρήσεων προσωπικού, η πρόσληψη των οποίων γίνεται μέσω των ετήσιων κυβερνητικών εξετάσεων.

Συμπλήρωσε πως έχει εγκριθεί κονδύλι για υπηρεσίες για το οποίο ζητήθηκε ανανέωση (πληροφορική, νομικές υπηρεσίες), ενώ έχει δοθεί έγκριση από Υπουργείο Οικονομικών για τρεις εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου για μέγιστο διάστημα 29 μηνών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του γραφείου «μικρό και καθαρό», ενώ ο συνάδελφός του Ονούφριος Κουλλά ρώτησε αν ζητήθηκε η θέση του Γραφείου πριν από την αναφορά του ΠτΔ στο Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με τον νόμο για τον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, ως προς το οποίο η Επίτροπος απάντησε ότι δεν ζητήθηκε η γραπτή θέση του γραφείου της.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς απηύθυνε το ερώτημα πόσες φορές έχει ενημερωθεί το Γραφείο της Επιτρόπου ή έχει καλεστεί από την Βουλή κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων επί σχετικών νομοσχεδίων, ενώ ζήτησε επίσης την εκτίμηση του Γραφείου της Επιτρόπου ως προς την ετοιμότητα του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες έναντι παραβιάσεων προσωπικών δεδομένων.

Απαντώντας, η κ. Λοϊζίδου είπε ότι το 2023 υπήρξαν 109 και το 2024 υπήρξαν 82 γνωστοποιήσεις περιστατικών παραβίασης, για ορισμένες εκ των οποίων έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα, ενώ σε ό,τι αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις είπε ότι καταγράφηκαν 30 το 2023 και 40 το 2024 αντίστοιχα

«Κρίνουμε την ετοιμότητα οργανισμών, δημοσίων και ιδιωτικών, ξεχωριστά και κατά πόσο έχουν λάβει μέτρα ασφάλειας», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας πως αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι η λανθασμένη χρήση του πλαισίου προστασίας προσωπικών δεδομένων σε περιπτώσεις όπου δύνανται να συντρέχουν ζητήματα διαφάνειας.

Σχετικά με τη συμμετοχή του Γραφείου στις διαβουλεύσεις, είπε ότι το Γραφείο της δεν συμμετέχει πάντοτε από την αρχή, ωστόσο τοποθετείται πάντοτε έστω και την τελευταία στιγμή γραπτώς, προσθέτοντας ότι το 2024 έλαβαν χώρα μέχρι στιγμής 98 διαβουλεύσεις.

Σε ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη αν τυχόν επιτυχής αναφορά του ΠτΔ στο Ανώτατο Δικαστήριο δύναται να επηρεάσει άλλα νομοθετήματα που επιτρέπουν τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, η Επίτροπος είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ενεργοποιηθεί η ιεράρχηση νόμων στη βάση του ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπερισχύει του Συντάγματος.

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξαγορές από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου-«Υπάρχουν επιλογές...»
Στα 55.490 άτομα η απασχόληση στην Κυβέρνηση τον Απρίλιο
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Αναβαθμισμένες αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες στη διάθεση των παραγωγών
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €117 εκατ. και ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €842 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2025
Γιορτή του κυπριακού επιχειρείν...Πλησιάζει η τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία