Δ. Μπούρπουλας: Επιτακτική η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG στην εταιρική στρατηγική

Για μια νέα πραγματικότητα που φέρνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμέτωπες με προκλήσεις και ευκαιρίες, έκανε λόγο ο ESG Project Leader, Artemis Credit Bureau, Δημήτρης Μπούρμπουλας.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πλέον υποχρεωμένες όχι μόνο να υιοθετούν τις πρακτικές ESG εσωτερικά αλλά και να τις επιβάλλουν στην αλυσίδα εφοδιασμού τους, επηρεάζοντας άμεσα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαπίστωσε εξάλλου, στο πλαίσιο παρουσίασης που έκανε κατά το Credit Risk Management Conference.

Ο κ. Μπούρπουλας, παρουσίασε την πλατφόρμα Synesgy, αναδεικνύοντας τη σημασία της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση) στη στρατηγική των επιχειρήσεων.

Με τίτλο «Synesgy: Integrate ESG into Corporate Strategy», η παρουσίασή του επικεντρώθηκε στις ανάγκες και προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, όπου η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και η συμμόρφωση με τους κανονισμούς ESG έχουν γίνει επιτακτικές για κάθε επιχείρηση.

Ο κ. Μπούρπουλας τόνισε ότι η εξέλιξη του ESG σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ραγδαία, με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τις πρακτικές τους για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον οδικό χάρτη CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), ο οποίος εισήχθη το 2024 και δεν αφήνει περιθώρια για προαιρετική συμμόρφωση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, εξηγεί, είναι πλέον υποχρεωμένες όχι μόνο να υιοθετούν τις πρακτικές ESG εσωτερικά αλλά και να τις επιβάλλουν στην αλυσίδα εφοδιασμού τους, επηρεάζοντας άμεσα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η νέα αυτή πραγματικότητα φέρνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμέτωπες με προκλήσεις και ευκαιρίες. Ως προμηθευτές μεγάλων εταιρειών, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ESG προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό και να εξασφαλίζουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

«Το ESG έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των επενδυτών, το οποίο συχνά παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της επένδυσης που θα γίνει ή όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρπουλας.

Ο κ. Μπούρπουλας ανέλυσε τα οφέλη της αγοράς από την υιοθέτηση μιας ενιαίας, συλλογικής προσέγγισης στο ESG, η οποία προσδίδει αξία τόσο στις εταιρείες όσο και στους προμηθευτές και τους χρηματοδότες τους.

Με την αξιολόγηση των επιχειρήσεων να πραγματοποιείται από αξιόπιστους φορείς μέσω του Synesgy, είπε στο σημείο αυτό, εξασφαλίζεται διαφάνεια και αποδοτικότητα στη διαδικασία, με το χαμηλό κόστος να αποτελεί επίσης ένα επιπλέον κίνητρο.

Η πλατφόρμα Synesgy προσφέρει ένα ενιαίο σύστημα πληροφοριών, το οποίο λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες ESG απαιτήσεις με ευκολία.

Επιπλέον, η διαδικασία πιστοποίησης ESG της Synesgy παρέχει στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες τη δυνατότητα παρακολούθησης της ESG απόδοσης, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη και την εναρμόνιση με τις διεθνείς πρακτικές βιωσιμότητας, όπως εξήγησε στο κοινό.

Η παρουσίαση του κ. Μπούρπουλα ολοκληρώθηκε με την θέση ότι το Synesgy είναι η ιδανική επιλογή για τις εταιρείες που επιθυμούν να προχωρήσουν με σιγουριά και αξιοπιστία προς τη βιωσιμότητα, αξιοποιώντας πλήρως την ισχύ των ESG κριτηρίων ως κομμάτι της στρατηγικής τους.

Δειτε Επισης

Τι εκτιμούν οι αγορές... «Στοιχηματίζουν» για ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων από ΕΚΤ οι επενδυτές
Κριστίν Λαγκάρντ: Σε επαγρύπνηση λόγω δασμών η ΕΚΤ-Ήδη βιώνουμε ένα αρνητικό σοκ στη ζήτηση
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Αυξήθηκαν οριακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο-Στο 6,3% από 6,2% στο τέλος Δεκεμβρίου ο δείκτης
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 281.147 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Ελληνική Τράπεζα: Η απόλυτη εμπειρία ψηφιακής τραπεζικής εύκολα, γρήγορα και απλά
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια-Οι εκτιμήσεις και οι παράγοντες που θα σταθμιστούν
Ενεργός συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος για τον ΣΕΛΚ-Το φετινό θέμα και ο στόχος των διαφόρων δράσεων
Με ποσοστό 2,013% ανεπιτυχής η δημόσια πρόταση…. Δεν έπιασε το 50% της Demetra η Logicom