powered by

Ζητά στρατηγική για διαχείριση και προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς το ΕΤΕΚ-Παρέμβαση Κ. Κωνσαντή

Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση πρώτης προβολής του ντοκιμαντέρ «Πέτρα στην Πέτρα», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024, στον κινηματογράφο Πάνθεον, στην παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού Βασιλικής Κασσιανίδου, της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Αντωνίας Θεοδοσίου, προσωπικοτήτων του πολιτισμού και μηχανικών του τόπου.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού του ΕΤΕΚ, με χορηγία του Υφυπουργείου Πολιτισμού-Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού και της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Film Festival), που διοργανώνεται μεταξύ 26 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου 2024.

Το ντοκιμαντέρ, μέσα από την έρευνα της ξηράς δόμησης και του ξηρολιθικού τοπίου, καταγράφει με επιστημονικότητα αλλά και ευαισθησία την ταυτότητα του κυπριακού αγροτικού τοπίου και την ιστορία του ανώνυμου τεχνίτη της υπαίθρου.

ΕΤΕΚ1

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή εξήρε τη σημασία τέτοιων ενεργειών, σημειώνοντας ότι στόχος του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού που έχει καθιερώσει το Επιμελητήριο τα τελευταία 3 χρόνια είναι η οικονομική στήριξη έργων που εντάσσονται στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του και δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την κοινωνία, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

«Το ντοκιμαντέρ εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που θέλαμε να πετύχουμε με τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως το Επιμελητήριο αντιλαμβάνεται και προβάλλει με τις παρεμβάσεις του την αξία του πολιτιστικού τοπίου, ως πολύτιμου δημόσιου αγαθού.

Απευθυνόμενος στην Υφυπουργό Πολιτισμού ζήτησε την χάραξη στρατηγικής και πολιτικών όχι μόνο για τη διαχείριση και προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αλλά και για την προαγωγή και ενθάρρυνση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας, την καλλιέργεια αρχιτεκτονικής συνείδησης και παιδείας, και την υλοποίηση δράσεων που προάγουν την αρχιτεκτονική δημιουργία και έκφραση.

«Θέλουμε να ζητήσουμε την στήριξή σας Υφυπουργέ ώστε να ενισχυθεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική παραγωγή και να αξιοποιηθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ως πολύτιμο εργαλείο για την παραγωγή ενός ποιοτικού δομημένου περιβάλλοντος», είπε ο κ. Κωνσταντή.

ΕΤΕΚ2

H Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου στον δικό της χαιρετισμό ανέφερε ότι η συμπερίληψη της τέχνης της ξερολιθιάς στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας το 2018 από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, αποτέλεσε σταθμό στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αναδείξει την αξία πρακτικών που έχουν κληροδοτηθεί από τους προγόνους μας και διασυνδέουν τον πολιτισμό με το περιβάλλον.

«Οι γνώσεις και οι δεξιότητες των μαστόρων της ξερολιθιάς είναι πολύτιμες και στις μέρες μας εξακολουθούν να διαμορφώνουν τοπία και κοινότητες, ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο και μας προσφέρουν λύσεις για μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε» είπε, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι το ντοκιμαντέρ θα αποτελέσει ένα έργο αναφοράς, όχι μόνο για την τεχνική καθαυτή, αλλά και για τη γεωμορφολογία της Κύπρου, τα πετρώματα και τις ιδιότητές τους, την αξία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς και την αντιμετώπιση της ερημοποίησης.

ΕΤΕΚ3

Eκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής UNESCO η κ. Θέκλα Παπαντωνίου είπε: «Στην περίπτωση της ξερολιθιάς είναι καίριας σημασίας η μετατόπιση του ενδιαφέροντος από το υλικό αποτύπωμα στην άυλη πτυχή της.

Χρειάζεται να εστιάσουμε στην εμπειρική μετάδοση της τεχνογνωσίας για τις ξηρολιθικές κατασκευές, που στηρίζεται στη βαθιά κατανόηση της φύσης και των φυσικών φαινομένων, όπως αποτυπώνεται στην ταινία».

ΕΤΕΚ4

Μετά το πέρας της προβολής του ντοκιμαντέρ έγινε σχετική συζήτηση με την συμμετοχή του κ. Αργυρού Σολωμού, Αρχιτέκτονα, εκπροσώπου του ΕΤΕΚ, της κας Θέκλας Παπαντωνίου εκ μέρους της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, του Δρα Χρίστου Ζουμίδη από το Ινστιτούτο Κύπρου, της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου και της κας Αναστασίας Πήττα από το ίδρυμα Πέτρα στην Πέτρα, του κ. Πασχάλη Παπαπέτρου, σκηνοθέτη της ταινίας και του κ. Χρύσανθου Πισσαρίδη από το ΙCOMOS.

Δειτε Επισης

Στις 745 οι σπουδαστικές αιτήσεις για δανειοδότηση από ΚΦΙΚΒ το 2024-Πόσες υποβλήθηκαν από την αρχή του 2025
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Ladies Circle 5 Πάφου και Tangent Club 5 Πάφου συνεχίζουν να στηρίζουν το Enavsma Foundation
Αυτή είναι και έτσι θα λειτουργεί η εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα-«Όραμα η σύντομη και αποτελεσματική ψηφιοποίηση»
ΣΕΛΚ: Στρατηγικός συνεργάτης στη δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2025»
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Ο αντίκτυπος της ATAD 3 στην Κύπρο και οι φορολογικές και επιχειρηματικές πρακτικές
Η διαχείριση στόλου στο επίκεντρο του 18ου Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics
Μαθητικός Διαγωνισμός Τέχνης: Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής αιτήσεων
Pascal: Περαιτέρω επέκταση με δύο νέα campuses στη Λεμεσό για το 2025