Έπαιρνε λεφτά από το κράτος αλλά δεν πλήρωνε τους συνεργάτες του ο εργολάβος για τον ποταμό Λιοπετρίου

Νέα τροπή έχει πάρει το σήριαλ με τον εργολάβο που είχε αναλάβει την διεκπεραίωση του έργου στον ποταμό Λιοπετρίου και το αλιευτικό καταφύγιο, καθώς μετά τον τερματισμό του συμβολαίου του από το Υπουργείο Εσωτερικών, επειδή ο ίδιος δεν συμμορφώθηκε στις δεσμεύσεις του, ο εργολάβος έρχεται αντιμέτωπος με νέο μέτωπο, αφού οι υπεργολάβοι που συμμετείχαν στο έργο στρέφονται εναντίον του.

Κι αυτό επειδή, όπως καταγγέλλουν, ο εργολάβος έπαιρνε τα λεφτά από το κράτος, ωστόσο δεν κατάβαλλε το ποσό που έπρεπε στους υπεργολάβους.

Στις αρχές του μηνός, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως με απόφαση του Κωνσταντίνου Ιωάννου, τερματίζεται το συμβόλαιο με τον εργολάβο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα ήταν έτοιμος να παραδώσει το έργο εντός Ιανουαρίου του 2025, όπως προνοούσε η παράταση του συμβολαίου που είχε πάρει από την Κυβέρνηση.

Αυτό σήμαινε πως ο εργολάβος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του, όπως αυτές προνοούνταν από το συμβόλαιο που υπέγραψε με το Υπουργείο Εσωτερικών και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το κράτος για περαιτέρω χρονική περίοδο.

Ο τερματισμός του συμβολαίου, ωστόσο, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον εργολάβο, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με τους υπεργολάβους που συμμετείχαν στο έργο, καθώς κινούνται εναντίον του, αφού ο ίδιος δεν τους κατάβαλε όλα τα απαραίτητα ποσά για τις υπηρεσίες και τον εξοπλισμό που προσέφεραν.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο REPORTER από τους υπεργολάβους, προβλήματα υπήρξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας, ωστόσο συνέχισαν να παρέχουν υπηρεσίες, μέχρις ότου δεν είχαν την ανταπόκριση που απαιτείτο.

Μάλιστα, ένας εκ των υπεργολάβων είχε κινηθεί νομικά εναντίον του κύριου εργολάβου, με το Δικαστήριο να τον δικαιώνει. Συγκεκριμένα, στην απόφασή του, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, καλεί την εταιρεία του κύριου εργολάβου όπως πληρώσει το ποσό των 365.000 ευρώ, με επιπλέον τόκο 5,5% ετησίως.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η απόφαση του Δικαστηρίου που καταδίκασε την εταιρεία του εργολάβου, μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή, με τον εργολάβο να έχει οφειλές προς τους υπεργολάβους 1,161,860 ευρώ. Συγκεκριμένα, με βάση τα δεδομένα που έχουν οι υπεργολάβοι, οι οφειλές του κύριου εργολάβου είναι:

-Μεταλλικές εργασίες 400,000 ευρώ

-Φωτιστικά 320,000 ευρώ

-Προμήθεια ξυλείας 226,000 ευρώ

-Μεταλλικά 120,000 ευρώ

-Ηλεκτρολογικά 35,000 ευρώ

-Ξυλουργικά 35,000 ευρώ

-Χωματουργικά 13,800 ευρώ

-Εργασίες Forklift 10,160 ευρώ

-Σίδερα 1,900 ευρώ

Οι υπεργολάβοι, μάλιστα, έστειλαν επιστολή προς στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε μία προσπάθεια να ασκηθεί πίεση προς τον κύριο εργολάβο, για να τους καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό. Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν οι υπεργολάβοι από τον υπουργό Εσωτερικών είναι όπως υπάρξει μία έμπρακτη βοήθεια από πλευράς Πολιτείας, για να ανακτήσουν τα δικαίως οφειλόμενα ποσά και να μην υπάρξει θυματοποίησή τους.

Υπενθυμίζεται πως στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, για τον τερματισμό της σύμβασης, αναφερόταν πως «οι εργασίες για την πρώτη φάση του Έργου, σύμφωνα με τη σύμβαση, ξεκίνησαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, με συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 18 Μαρτίου 2023 (διάρκεια έργου: 30 μήνες), έναντι ποσού €8.117.000. Μετά από εξασφάλιση σημαντικού αριθμού δικαιολογημένων εγκρίσεων από την ΤΕΑΑ και την ΚΕΑΑ για παράταση χρόνου (συνολικά 22 μήνες πρόσθετα του αρχικού συμβατικού χρόνου), η ημερομηνία ολοκλήρωσης του Έργου μετατέθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2025».

Εντούτοις, σημείωσε «παρά την έγκριση των πιο πάνω αιτημάτων παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης, η ανταπόκριση του εργολάβου δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια του Έργου καταγράφονταν μειωμένοι και εξαιρετικά αργοί ρυθμοί προόδου».

Παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει κατ’ επανάληψη κρούσεις προς τον εργολάβο, από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες, εντούτοις μέχρι και στη στιγμή που τερματίστηκε η σύμβαση δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος. Σημειώνεται πως το Νοέμβριο του 2023 το έργο βρισκόταν στο 50% του βαθμού υλοποίησης και σήμερα βρίσκεται στο 55%.

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση του έργου, η ορθότητα της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών για τερματισμό των συμβολαίων επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα της σχετικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ζήτημα προς τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, κατά την οποία υπέδειξε τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνταν από τις 14 Απριλίου του 2022, ενώ εγέρθηκε και η ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων προς την πλευρά του εργολάβου και του Μηχανικού.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η Ελεγκτική αναφέρει πως «μετά τον πρώτο επιτόπιο έλεγχο που διενήργησε η Υπηρεσία μας στο Έργο στις 14.4.2022, υπεδείξαμε με την επιστολή μας στις 28.4.2022 τη σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείτο στην πρόοδο υλοποίηση του έργου, την απουσία κινητικότητας λόγω μεμονωμένων πόρων του Αναδόχου, την ανάγκη καθορισμού αυστηρών χρονικών οροσήμων παρακολούθησης του Έργου, με παράλληλη εξέταση εναλλακτικής υλοποιήσιμης λύσης για την ολοκλήρωσή του ή ακόμα και της λύσης εργοδότησης και της ετοιμασίας ενδιάμεσης Έκθεσης Αξιολόγησης του Αναδόχου».

Δειτε Επισης

Στέλιος Γαβριήλ: Άδικο βαρύ τίμημα με ζημιά έως €50 εκατ. αν πληρώσουν τις καθυστερήσεις οι εργολάβοι
Στα... όπλα και οι συντεχνίες της ΑΛΚ για το λιμάνι και την μαρίνα Λάρνακας-«Θα σταθούμε τροχοπέδη...»
Βίρα τις άγκυρες για την μαρίνα και το λιμάνι οι Λαρνακείς... Ετοιμάζουν εκδήλωση διαμαρτυρίας
Οικιστικά οικόπεδα και τεμάχια γης από την Altamira Real Estate
Επεκτείνεται το σχέδιο απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης αναπτύξεων-Σε νέα βάση ο τομέας
Aνοιχτές πληγές στις κατασκευές παρά την λήξη της απεργίας-Τι ζητούν από ΚΕΑΑ για τα έργα του δημοσίου οι εργολάβοι
Προανήγγειλε νέες ανακοινώσεις για λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας ο Χριστοδουλίδης-«Να μην υπάρχει ανησυχία»
Iliso Suites: Προηγμένη πολυτέλεια, μόλις λίγα λεπτά από την Αθηναϊκή Ριβιέρα (pics)
Διαβεβαιώσεις Βαφεάδη-Θα συνεχιστεί η ανάπτυξη σε Λάρνακα, Βασιλικό και Πόλη Χρυσοχούς
Σκυρόδεμα: Υπέγραψε την σύμβαση σχεδόν το 100% των εταιρειών-«Τώρα εργάζεται όλος ο κλάδος»