Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Να φέρουμε τα επιτόκια σε επίπεδα που θα τονώσουν την ανάπτυξη

Πιστός στις απόψεις της ομάδας των «περιστεριών» στους κόλπους της ΕΚΤ εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δηλώνοντας πως το συμβούλιο μπορεί να χρειαστεί να οδηγήσει τα επιτόκια σε επίπεδα που προωθούν την ανάπτυξη.

Με δεδομένη την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά και τα λίαν αδύναμα στοιχεία από τις οικονομίες της περιοχής, όλο και μεγαλύτερος αριθμός αξιωματούχων της ΕΚΤ που συμφωνούν με τη διεύρυνση ή και επιτάχυνση της νομισματικής χαλάρωσης. Δεν είναι τυχαίο πως και οι traders από την πλευρά τους περιμένουν μια ακόμη μείωση των επιτοκίων, ήτοι την τέταρτη για φέτος, στην επικείμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

«Καθώς θα βρεθούμε στο κοντινό μέλλον σταθερά στην πορεία του πληθωρισμού προς το 2% και με δεδομένες τις αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης, δεν υπάρχουν λόγοι κατά τη γνώμη μου ώστε η νομισματική πολιτική να παραμείνει περιοριστική» σχολίασε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στο Παρίσι, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ανοιχτά πως «υπάρχει κάθε λόγος για νέα περικοπή στις 12 Δεκεμβρίου».

Μάλιστα, όπως εξήγησε, αν και είναι νωρίς ακόμη για να πει κανείς το που θα προσγειωθεί το κόστος δανεισμού, υπάρχει ακόμη «σημαντικός χώρος» για περαιτέρω χαλάρωση, πριν τα επιτόκια σταματήσουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Όπως σχολίασε δε, το συμβούλιο θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη πιο μακριά, «αν η ανάπτυξη παραμείνει υποτονική και ο πληθωρισμός κινδυνεύσει να πέσει κάτω από το στόχο».

Μετά τις δηλώσεις Βιλερουά, τα προγνωστικά στις αγορές χρήματος ανέβασαν το εύρος της εκτιμώμενης αποκλιμάκωσης των ευρωεπιτοκίων μέχρι και την επόμενη χρονιά, περίπου στις 150 μονάδες βάσης συνολικά.

Πάντως, η πίεση από τις χαμηλές επιδόσεις των οικονομιών έχουν οδηγήσει ακόμη και τα γεράκια του συμβούλιου από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία να είναι πιο δεκτικά απέναντι στην προοπτική επίτευξης ενός ουδέτερου επιπέδου στο ύψος των επιτοκίων. Όμως, και πάλι για το ουδέτερο ύψος των επιτοκίων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Για παράδειγμα η πάντα επιφυλακτική Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, σε δηλώσεις της προ ημέρων υποστήριξε πως το συμβούλιο θα πρέπει να είναι προσεκτικό με το ρυθμό χαλάρωσης, καθώς η αδύναμη ανάπτυξη μπορεί να οφείλεται και σε διαρθρωτικά προβλήματα.

Τόνισε δε, πως κατά τη γνώμη της το ουδέτερο σημείο των επιτοκίων μπορεί να είναι αρκετά ψηλά, έως και στο 3%, καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να κρατήσουν τον πληθωρισμό πάνω από το σημείο που βρισκόταν πριν την πανδημία.

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, αντιθέτως, τοποθέτησε το ουδέτερο σημείο πολύ χαμηλότερα, μεταξύ του 2% και του 2,5%.

Σε κάθε περίπτωση η ροή των στοιχείων θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την κατεύθυνση που θα πάρει τελικά το συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση του.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή θα δείξουν το δείκτη να ανεβαίνει ελαφρά στο 2,3% σε ετήσια βάση, όμως ο ρυθμός ανάπτυξης του για το τελευταίο τρίμηνο θα συνεχίσει να κινείται καθοδικά, όπως έχει προβλέψει και η ίδια η ΕΚΤ.

Κατά τον Βιλερουά ντε Γκαλό ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο του 2% τους πρώτους μήνες του 2025.

Δειτε Επισης

Pascal: Περαιτέρω επέκταση με δύο νέα campuses στη Λεμεσό για το 2025
Μάριος Χαϊλής: Δυναμική ανάπτυξη για brokerage και online trading το 2025-Οι τρεις στρατηγικοί πυλώνες της Libertex
Ο τραπεζικός τομέας σε κομβικό σταυροδρόμι...Οι «neobanks» και η μεγάλη πρόκληση για τις παραδοσιακές τράπεζες
Μ. Χριστοδουλίδης: Στη Νομική Υπηρεσία το ν/σ για αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ-«Πιέζουμε όσο δεν φαντάζεστε»
Σημαντικά έπαθλα για διακριθέντες/διακριθείσες στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων Euroskills 2025
Μεικτή ανάπτυξη 19 ορόφων στην περιοχή Άριελ στη Λεμεσό-Κτίριο 90 μέτρων με καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα
Ηλίας Αυξεντίου: Σημαντικές αλλαγές στον τομέα του RegTech, ενίσχυση παρουσίας Prognosys Solutions στην Ελλάδα
12ο Banking Forum & FinTech EXPO: Kαινοτομία στον τομέα ψηφιακών πληρωμών και τεχνολογική εξέλιξη (video)
Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης: Σε ψηφιακούς ρυθμούς οι κεφαλαιαγορές το 2025
Τρέχει η υποβολή έργων για τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής, Aρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου και Ανάπτυξης Γης