Powered by

Τι φέρνει η απόφαση ESM/EFSF για το ελληνικό χρέος

Τον δρόμο για νέες αναβαθμίσεις από Οίκους αξιολόγησης ανοίγουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης την Πέμπτη (28/11), αλλά και της Κομισιόν προ ημερών, καθώς ανοίγουν τον δρόμο για την ταχύτερη μείωση του ελληνικού χρέους αλλά και εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό, που θα πλήρωνε για τόκους στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο και στις επόμενες Εκθέσεις ξένων οίκων για την Ελλάδα, φέρνοντας και την πρώτη αναβάθμιση «εντός επενδυτικής βαθμίδας» μέσα στο 2025.

Μια αρχική αποτίμηση επί όλων αυτών, πάντως, αναμένεται να κάνει την ερχόμενη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου από τον Οίκο Scope Ratings, ενώ λίγες μέρες αργότερα (ως 13 Δεκεμβρίου πιθανότατα) η Αθήνα θα εξοφλήσει πρόωρα δάνεια ύψους σχεδόν 8 δις από τον α΄ Μνημόνιο.

Τις προηγούμενες ημέρες η Κομισιόν αξιολόγησε με «άριστα» το ελληνικό Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο ως το 2028, ενώ απαιτεί μέτρα από άλλες χώρες που «κόβονται» ή ζητούν παράταση 3 έτη στο χρόνο προσαρμογής.

«Πυξίδα» των αποφάσεων αυτών ήταν η εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων (όριο αύξησης καθαρών πρωτογενών κρατικών δαπανών) αλλά και η προσήλωση της χώρας στην ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε μέχρι το τέλος του 2026 να είναι για πρώτη φορά το δεύτερο υψηλότερο εντός της Ε.Ε., αφήνοντας την πρώτη θέση στην Ιταλία.

Ωστόσο η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από την άλλη, βάζει την Ελλάδα σε τροχιά ταχύτερης αποπληρωμής των δανείων της, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλει πρόωρες πληρωμές στους δύο αυτούς οργανισμούς.

Η έγκριση ήρθε «μετ’ επαίνων», ως απάντηση στο αίτημα που υπέβαλε η ελληνική πλευρά (στις 5 Νοεμβρίου) η οποία πρότεινε την πρόωρη αποπληρωμή διακρατικών δανείων που είχε λάβει η χώρα στο Α΄ Μνημόνιο, για δόσεις που ήταν προγραμματισμένο να πληρωθούν για τα έτη 2026-2028.

Η συμφωνία απαλλάσσει τη χώρα από τόκους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ενώ επιτρέπει στην Ελλάδα να αξιοποιήσει και το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 15,7 δις ευρώ, το οποίο είχε δημιουργηθεί το 2018, για την αποπληρωμή των χρεών.

Ο ΕΜΣ, που είναι και ο «μέγας πιστωτής» της Ελλάδας, υποστήριξε την απόφαση αυτή, επισημαίνοντας την «εξαιρετική πορεία» της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το θετικό αντίκτυπο που θα έχει η κίνηση αυτή. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΜΣ, Pierre Gramegna, η αποπληρωμή των δανείων θα δημιουργήσει εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό και θα ενισχύσει τη ρευστότητα της χώρας, στέλνοντας παράλληλα θετικά μηνύματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Ελλάδα είχε ήδη προπληρώσει 5,29 δις το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022. Η νέα αποπληρωμή δόσης ύψους 7,93 δις ευρώ για δάνειο που είχε λάβει από τις χώρες της Ευρωζώνης το 2010, αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του συνολικού χρέους και στη βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας, η οποία έχει πλέον επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα.

Δειτε Επισης

Το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών μετοχών για το 2025
Στο 9,6% η ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο
Η Allwyn αποκτά το 51% της Novibet – Στα €217 εκατ. το αρχικό ποσό της εξαγοράς
Στουρνάρας: Κοντά στο 2,5% προβλέπεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2025
Βγαίνει στις αγορές παραμονή Πρωτοχρονιάς με τρίμηνα έντοκα το ελληνικό δημόσιο
Morningstar DBRS: Οι τρεις λόγοι για μια νέα αναβάθμιση της Ελλάδας και οι δύο για πιθανή υποβάθμιση
Πέντε καμπανάκια από την Κομισιόν για την ελληνική οικονομία
Προς διπλή αύξηση μισθών στην Ελλάδα το 2025-Το νέο σύστημα και ο μαθηματικός τρόπος
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία με όχημα τις επενδύσεις
Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο προϋπολογισμών του 2025