powered by

Το 4ο ετήσιο Corporate Reporting Insights event της EY Κύπρου-Όλα όσα ειπώθηκαν

Η ΕΥ Κύπρου διοργάνωσε το 4ο ετήσιο Corporate Reporting Insights event με τίτλο «Connectivity». Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2024, στο Lemon Park, συμμετείχαν ανώτερα στελέχη από κυπριακές και πολυεθνικές εταιρείες.

Η εκδήλωση διερεύνησε τη σύνδεση και τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ της χρηματοοικονομικής αναφοράς και της αναφοράς για τη βιωσιμότητα, σε μια προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές και σε άλλα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν μια πλήρη, συνδεδεμένη και συνεκτική εταιρική έκθεση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Ανδρέας Αβρααμίδης, Επικεφαλής Υπηρεσιών Διασφάλισης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έδωσε έμφαση στο θέμα της «συνδεσιμότητας» στην εταιρική αναφορά, υπογραμμίζοντας την ηγετική θέση της ΕΥ στην ενσωμάτωση της χρηματοοικονομικής αναφοράς και της αναφοράς για τη βιωσιμότητα.

Αναγνώρισε επίσης το εξελισσόμενο τοπίο εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων και παρουσίασε τους εισηγητές και την ομάδα εμπειρογνωμόνων, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή του ακροατηρίου.

Ο Σταύρος Βιολάρης, Επικεφαλής Financial Accounting and Advisory Services (FAAS) και Climate Change and Sustainability Services CCaSS, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ζήτηση για εταιρική διαφάνεια και επικρότησε την έγκριση από την ΕΕ της Οδηγίας για την υποβολή αναφορών εταιρικής βιωσιμότητας (Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)), τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη πραγματικής «συνδεσιμότητας».

Η Χριστιάνα Παναγίδου, Συνέταιρος, ΕΥ Ελλάδος, Επικεφαλής Corporate Reporting Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης & Κεντρικής Ασίας (CESA), μίλησε για τις τάσεις των κανονιστικών ρυθμίσεων και της αγοράς, τονίζοντας το ευμετάβλητο περιβάλλον και τη σημασία της συμμόρφωσης με τις νέες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων ESG, όπως τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Βιωσιμότητας (ESRS).

Αναφέρθηκε επίσης στις κοινές προτεραιότητες επιβολής της ESMA (European Securities and Markets Authority) για το 2024 και στις αυξανόμενες προσδοκίες των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τη συνέπεια μεταξύ των πληροφοριών που παρέχονται στις εκθέσεις βιωσιμότητας και των πληροφοριών που χρησιμοποιούνται στις παραδοχές και τις γνωστοποιήσεις στις οικονομικές καταστάσεις.

Η Χαρά Σκορδή, FAAS Manager, επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ - IFRS) για το 2024 και στις πρόσφατες αποφάσεις της ημερήσιας διάταξης της IFRIC (IFRS Interpretation Committee). Από την πλευρά της, η Χριστίνα Αργυρού, FAAS Manager και μέλος του CESA Corporate Reporting Desk, αναφέρθηκε στα νέα πρότυπα και στις τροποποιήσεις που ισχύουν από το 2025 και μεταγενέστερα, συμπεριλαμβανομένου του IFRS18, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης προετοιμασίας.

Η Κωνσταντίνα Χαραλαμπίδου, FAAS Director και μέλος του CESA Corporate Reporting Desk, συνόψισε τις κατευθυντήριες οδηγίες του CSRD, τονίζοντας τις διαφορετικές φάσεις του πεδίου εφαρμογής του και τη σημασία της διπλής αξιολόγησης της σημαντικότητας (Double Materiality), και επικεντρώθηκε στη δημόσια ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ESMA σχετικά με την πρώτη εφαρμογή των ESRS.

Αναφέρθηκε επίσης στην υποστήριξη που παρέχεται από την EFRAG και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή της οδηγίας CSRD, συμπεριλαμβανομένου του υλικού καθοδήγησης και της πλατφόρμας ερωτήσεων και απαντήσεων της EFRAG για το ESRS.

Τέλος, ο Παντελής Παύλου, Director και μέλος του CESA Corporate Reporting Desk, σε συζήτηση panel με τη συμμετοχή της Małgorzata Matusewicz, Συνεταίρου στην EY Πολωνίας και Επικεφαλής CESA Sustainability Reporting Desk, της Κατερίνας Μηνά, Συνεταίρου Υπηρεσιών Διασφάλισης, και της Χριστιάνας Παναγίδου, επικεντρώθηκε στην έννοια της «συνδεσιμότητας».

Η Małgorzata αναφέρθηκε ειδικότερα στους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και τη σημασία των σχεδίων μετάβασης για την επίτευξη του καθαρού μηδενός (net zero), παρέχοντας πρακτικά παραδείγματα.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για ισχυρές συνδέσεις μεταξύ της έκθεσης βιωσιμότητας και των χρηματοοικονομικών εκθέσεων, την αποφυγή των boilerplate πληροφοριών και τη διασφάλιση της συνέπειας και της συνοχής, σημειώνοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές, όπως η ESMA, συνεχίζουν να εστιάζουν σε αυτούς τους τομείς.

Σχολιάζοντας την εκδήλωση, ο Ανδρέας Αβρααμίδης σημείωσε: «Φέτος εμβαθύναμε περισσότερο στο θέμα της «συνδεσιμότητας», μιας έννοιας που έχει γίνει ολοένα και πιο καθοριστική στο πεδίο της εταιρικής αναφοράς.

Η συνδεσιμότητα είναι το νήμα που πλέκει τις διάφορες πτυχές ενός οργανισμού, γεφυρώνοντας τις πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα με τη χρηματοοικονομική αναφορά για τη δημιουργία μιας συνεκτικής αφήγησης. Μέσα στις ραγδαίες αλλαγές γύρω μας, ένα πράγμα είναι βέβαιο: βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό και πολύπλοκο ταξίδι στο πεδίο της εταιρικής αναφοράς.

Πρόκειται για ένα ταξίδι γεμάτο ευκαιρίες για τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο οι οργανισμοί επικοινωνούν τις επιπτώσεις και τη δημιουργία αξίας. Η ΕΥ παραμένει προσηλωμένη στο να προσφέρει γνώσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις ταχέως εξελισσόμενες κανονιστικές απαιτήσεις, ώστε να βοηθήσει τις εταιρείες να τηρήσουν τα νέα πρότυπα και να παρουσιάσουν μια εμπεριστατωμένη εικόνα των επιδόσεών τους στα ενδιαφερόμενα μέρη».

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Βιολάρης σχολίασε: «Στο σημερινό δυναμικό περιβάλλον, οι πάροχοι κεφαλαίων, τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη και η κοινωνία απαιτούν ολοκληρωμένη εταιρική αναφορά που ενσωματώνει όλα τα σχετικά δεδομένα.

Αυτή η ώθηση για διαφάνεια έχει κερδίσει την υποστήριξη των φορέων χάραξης πολιτικής και των φορέων θέσπισης προτύπων.

Η οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD) θέτει τα πρότυπα για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, επιτρέποντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων από τις κυβερνήσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις εταιρείες, τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές για ένα βιώσιμο μέλλον.

Η εφαρμογή αυτών των απαιτήσεων θέτει προκλήσεις για όλους όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία υποβολής εκθέσεων. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούμε για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, αναβαθμίζοντας την εταιρική υποβολή αναφορών και επιτυγχάνοντας πραγματική «συνδεσιμότητα».

Δειτε Επισης

Το 4ο ετήσιο Corporate Reporting Insights event της EY Κύπρου-Όλα όσα ειπώθηκαν
Η επιχειρηματική αποστολή και φόρουμ του ΚΕΒΕ σε Σλοβακία και Τσεχία-Τι υπέδειξε ο Μάριος Τσιακκής
Η ανακοίνωση και το σκεπτικό της ΕΠΑ για την έγκριση της εξαγοράς της CNP από την Ελληνική
Συνεργασία ΤΕΠΑΚ-ΚΣΕΕΚ για δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στην περιοχή «Βερεγγάρια»
Ανέδειξε στο Χονγκ Κονγκ τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος στον ναυτιλιακό τομέα η Χατζημανώλη
11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Οι δηλώσεις των υποστηρικτών του θεσμού-Τι είπαν επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες (vid)
Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων: Μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας
Εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του PASCAL Private Kindergarten & Primary School Lefkosia (pics)
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η λειτουργία Τεχνικού Γυμνασίου το 2025 και η σημασία στην επένδυση των δεξιοτήτων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Τεράστιο λάθος που έκλεισε το ΑΤΙ, να δώσουμε ώθηση στην τεχνική εκπαίδευση