Powered by

Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025

H Goldman Sachs εκτιμά ότι οι αγορές εισέρχονται σε νέα φάση διαπραγμάτευσης το επόμενο έτος με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλότερες αποδόσεις, τον υψηλότερο κίνδυνο και ζητούμενο την ισορροπία στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών προσεγγίζουν τα επίπεδα της τεχνολογικής φούσκας στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στο τέλος του 2021 και έχουν ενισχυθεί από ένα σκηνικό «Goldilocks» και την αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη.

Τόσο οι διαρθρωτικές, όσο και οι κυκλικές μακροοικονομικές συνθήκες μπορεί να συνεχίσουν να υποστηρίζουν υψηλότερες αποτιμήσεις σε σχέση με το ιστορικό μοτίβο των αποδόσεων, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις είναι πιθανό να είναι χαμηλότερες.

«Παραμένουμε υπέρ του κινδύνου στην κατανομή των περιουσιακών μας στοιχείων με φιλική βάση τη σταθερή παγκόσμια ανάπτυξη, την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού και τη συνέχιση των κύκλων μείωσης των κεντρικών τραπεζών.

Υπάρχουν λιγότεροι θετικά στοιχεία από την ανακούφιση του πληθωρισμού και τις αυξημένες αποτιμήσεις για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αναπληθωριστική στροφή έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερους κινδύνους», επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα.

«Βλέπουμε μεγαλύτερη αξία στο να είναι ισορροπημένα τα χαρτοφυλάκια πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων, με τα ομόλογα να είναι πιθανό να αποσβέσουν τους αναπτυξιακούς κραδασμούς λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού.

Αν και δεν είναι η βασική μας γραμμή, ένας βασικός κίνδυνος είναι να αυξηθεί και πάλι ο πληθωρισμός, οδηγώντας σε υψηλότερες συσχετίσεις μετοχών/ομολόγων και επιβαρύνοντας τα χαρτοφυλάκια με 60 μετοχές και 40 ομόλογα (60/40).

Με αυξημένους δημοσιονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, τα εμπορεύματα, ιδίως ο χρυσός, παραμένουν σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης», προβλέπουν οι στρατηγικοί αναλυτές του οίκου.

«Είμαστε με θετική σύσταση (overweight) για τις μετοχές αλλά αναμένουμε χαμηλότερες μεν, σχετικά ελκυστικές δε αποδόσεις, με γνώμονα την αύξηση των κερδών και λιγότερο την επέκταση της αποτίμησης.

Οι μειώσεις των επιτοκίων που συμπίπτουν με την οικονομική ανάπτυξη τείνουν να είναι υποστηρικτικές για τις μετοχές, αλλά οι αυξημένες αποτιμήσεις των μετοχών, ιδίως στις ΗΠΑ, αποτελούν όριο για τις αποδόσεις.

Εξακολουθούμε να βλέπουμε ότι η καλή αύξηση των κερδών και οι ισχυροί εταιρικοί ισολογισμοί οδηγούν σε περισσότερες αποδόσεις για τους μετόχους, αναδιαρθρώσεις και δραστηριότητες στις κεφαλαιαγορές.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι με τον ομαλοποιημένο πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα βάζει μειωμένο κίνδυνο για πτώση. Δεδομένων των υψηλών αποτιμήσεων και της ασυνήθιστα υψηλής συγκέντρωσης στις αγορές μετοχών, εστιάζουμε στη διαφοροποίηση για τη βελτίωση των αποδόσεων προσαρμοσμένων στον κίνδυνο.

Τακτικά είμαστε overweight στις ΗΠΑ, Ασία εκτός Ιαπωνίας και underweight στην Ευρώπη, η οποία αντιμετώπισε πολλαπλούς αντίθετους ανέμους από την εγχώρια και την αμερικανική πολιτική», επισημαίνει η τράπεζα.

Είμαστε επίσης overweight στα ομόλογα, με περισσότερες μειώσεις επιτοκίων και πιο απότομες καμπύλες που δείχνουν υπερβάλλουσες αποδόσεις έναντι των μετρητών. Αναμένουμε μόνο μέτριες μειώσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.

Για 2025, αναμένουμε οι αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων να κυμανθούν στα επίπεδα του 4,25% / 1,90%.

Η τιμολόγηση της αγοράς για τους κύκλους μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών είναι λιγότερο επιφυλακτική από τις προβλέψεις μας. Είμαστε υπέρ των θέσεων σε γερμανικά/βρετανικά ομόλογα, ουδέτεροι στα αμερικανικά και underweight σε ιαπωνικά 10ετή ομόλογα.

Έχουμε μεγαλύτερη πεποίθηση στις τοποθετήσεις σε ευρώ, δεδομένης της καλύτερης ανάπτυξης και της δημοσιονομικής στήριξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αδύναμη αλλά θετική ανάπτυξη και οι σταθερές περικοπές της ΕΚΤ μπορούν να κρατήσουν τα κρατικά spreads συγκρατημένα», αναμένει η GS.

Δειτε Επισης

Θέλει να γίνει παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας και κινητήρια δύναμη ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας η Βουλγαρία
Αγώνας δρόμου από Ιαπωνία για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ-Συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ με σταθερή τάση για ESM και EFSF ο DBRS
Στην...αναμονή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ-«Δεν προσλαμβάνουν, δεν απολύουν, απλώς παρακολουθούν»
Σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για τις εμπορικές εντάσεις...Επισκιάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές
Κάμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο-Αύξηση σε ετήσια βάση
Φρ. Μερτς: Οποιαδήποτε δασμολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είναι ασύμμετρη
Εγκρίθηκε το 18ο πακέτο κυρώσεων Ε.Ε. κατά της Ρωσίας-Ήρε το βέτο η Σλοβακία
Τα αμερικανικά τέλη φρενάρουν τα κινεζικά ναυπηγεία-Πτώση 52% στις παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο
Ξανά πάνω από τις $120.000 το Bitcoin μετά το «ναι» σε νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ