Powered by

Ζήτησε 152, εκταμίευσε 115 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης η Κύπρος-Το ορόσημο που δεν εκπληρώθηκε ικανοποιητικά

Την εκταμίευση δεύτερης πληρωμής στην Κύπρο στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 115 εκατ. ευρώ (χωρίς προχρηματοδότηση) σε επιχορηγήσεις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την εκπλήρωση 37 ορόσημων για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, που έχουν συμφωνηθεί μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το αρχικό αίτημα είχε κατατεθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2023 για καταβολή 152 εκατ. ευρώ (χωρίς προχρηματοδότηση), σε σχέση με 38 ορόσημα, ωστόσο όπως ανακοίνωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 2024 η Κομισιόν σε προκαταρκτική αξιολόγηση, δεν είχε εκπληρωθεί ικανοποιητικά ορόσημο που αφορούσε τη φορολογία.

Η Επιτροπή αναγνώρισε τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Κύπρος για την εκπλήρωση του εν λόγω ορόσημου, ωστόσο σημειώνει πως απομένει να γίνει σημαντική δουλειά.

Όπως και για όλα τα κράτη μέλη, σημειώνεται, οι πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέρος του προγράμματος NexGenerationEU, εξαρτώνται από την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί από την Κομισιόν και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η διαδικασία με την οποία αποφασίστηκε να μην εκταμιευθεί το πλήρες ποσό, γνωστή ως διαδικασία «αναστολής πληρωμών» προβλέπεται από τον κανονισμό για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν πρόσθετο χρόνο να εκπληρώσουν τα εκκρεμή ορόσημα, όπως εξηγείται σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2023 και η οποία ισχύει για όλα τα κράτη μέλη.

Με γνωμοδότησή της, η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή της ΕΕ, η οποία είναι τεχνική επιτροπή για συντονισμό των κρατών μελών, άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση απόφασης της Κομισιόν για την εκταμίευση των κονδυλίων, που συνδέονται με τα 37 ορόσημα που έχουν αξιολογηθεί ως ικανοποιητικά εκπληρωμένα.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που καλύπτουν τα 115 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί, αφορούν τους τομείς της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης, της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της προστασίας από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες, της διαχείρισης των υδάτων, της γεωργίας, της έρευνας και της καινοτομίας, της χρηματοδοτικής στήριξης των επιχειρήσεων, της δημόσιας διοίκησης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της φορολογίας.

Επίσης, προωθούνται μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για τη διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων.

Συνολικά, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου αποτελείται από 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,02 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 200 εκατ. ευρώ σε δάνεια.

Δειτε Επισης

Kωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Σαφής και σταθερή βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών στην Κύπρο
Πτωτικά την Δευτέρα το ΧΑΚ ύστερα από τα κέρδη των τελευταίων οκτώ συναντήσεων
Ενσωμάτωση αιτημάτων Κύπρου για γεωργία και πολιτική τροφίμων στους σχεδιασμούς της Ε.Ε.-Ικανοποίηση Μ. Παναγιώτου
Ανησυχίες Περσιάνη-Γεωργιάδη για αποπαγοποίηση θέσεων στο δημόσιο… Ζητούμενο η αύξηση της παραγωγικότητας
Ενέκρινε την καταβολή επιδόματος ενοικίου και σε επανεγκατασταθέντες φοιτητές ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Δεν είναι απλώς ευημερία των αριθμών οι αναβαθμίσεις-Υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική
Κεραυνός για αναβάθμιση από DBRS-Επιβεβαιώνεται η ορθολογική οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση
Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από DBRS σε «Α»-Διατηρεί σε θετική την προοπτική
Οι κενές θέσεις εργασίας που καταγράφονται σε κάθε κλάδο-Σχεδόν 1.000 θέσεις αύξηση σε έναν χρόνο
Μιχάλης Αντωνίου: Το κύριο αίτημα της ΟΕΒ στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης-Υπόμνημα με 25 σημεία