Από τις λίγες χώρες με αύξηση στην διακίνηση εμπορευμάτων μέσω των λιμανιών της Ε.Ε. η Κύπρος

Συνολικά 3,4 δις τόνους εμπορευμάτων διακινήθηκαν το 2023 μέσω των λιμανιών της ΕΕ, με τον όγκο των εμπορευμάτων να μειώνεται σε σχέση με το 2022 αλλά να αυξάνεται σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες όπου σημειώθηκε μικρή αύξηση το 2023 σε σχέση με το 2022.

Ειδικότερα, το 2023 ο όγκος των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν μέσω θαλάσσιων λιμένων της ΕΕ μειώθηκε κατά 3,9% σε σύγκριση με το 2022 (3,5 δισεκατομμύρια τόνοι) και αυξήθηκε κατά 5,0% σε σύγκριση με το 2013 (3,2 δισεκατομμύρια τόνοι).

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εμπορευμάτων που διακινήθηκε μέσα από τα κύρια λιμάνια της ΕΕ το 2023, το 21,0%, αποτελείτο από άνθρακα και λιγνίτη, αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ακολουθούσαν τα προϊόντα οπτάνθρακα και πετρελαίου (16,1% του συνολικού όγκου), τα μεταλλεύματα και άλλα προϊόντα εξόρυξης και λατόμευσης (7,2%), τα προϊόντα της γεωργίας, του κυνηγιού, της δασοκομίας και της αλιείας ανέρχονταν (6,8%), τα χημικά προϊόντα, το καουτσούκ, τα πλαστικά και τα πυρηνικά καύσιμα συνολικά (6,4%) και τα προϊόντα διατροφής, τα ποτά και ο καπνός (4,7%).

Για την Κύπρο, το μεγαλύτερο μερίδιο αφορούσε τα προϊόντα οπτάνθρακα και πετρελαίου (42,5% του συνολικού όγκου), και ακολουθούσαν τα μη μεταλλικά ορυκτά προϊόντα (9,2%), τα προϊόντα του τομέα της γεωργίας και συναφών τομέων (6,6%), τα βασικά μέταλλα και κατασκευασμένα μεταλλικά προϊόντα με εξαίρεση τον εξοπλισμό (3,9%), τα μεταλλεύματα και άλλα προϊόντα εξόρυξης και λατόμευσης (3,4%) και τις δευτερογενείς πρώτες ύλες και τα αστικά και άλλα απόβλητα (2,7%).

Μεταξύ των κρατών μελών, στην πρώτη θέση στις θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές στην ΕΕ παρέμειναν το 2023 οι Κάτω Χώρες (545 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων). Ακολουθούσαν η Ιταλία με 501 εκατομμύρια τόνους και η Ισπανία με 472 εκατομμύρια τόνους. Οι τρεις πρώτες χώρες κατέγραψαν μειώσεις σε σύγκριση με το 2022, κατά 7,6%, 1,7% και 3,7% αντίστοιχα.

Μεταξύ των 22 χωρών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι 17 κατέγραψαν μείωση του όγκου των διακινούμενων εμπορευμάτων το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Οι μεγαλύτερες σχετικές μειώσεις καταγράφηκαν στην Εσθονία (-31,0%), τη Λετονία (-21,5%) και τη Φινλανδία (-9,0%). Η Κύπρος ήταν μια από τις χώρες όπου καταγράφηκε αύξηση στον όγκο εμπορίου, κατά 6,2%.

Δειτε Επισης

Ο Κύπριος Γιάννης Ιωάννου νέος Group CFO στον όμιλο ΤΙΤΑΝ-«Αυτό δεν είναι απλώς ένα επαγγελματικό ορόσημο»
CBN Young Dragon Awards: Ξεκίνησε το open call για τις υποψηφιότητες-Πού και πώς μπορούν να υποβληθούν
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ
Μάριος Ταννούσης: Πολύ σημαντικό και θετικό βήμα ο Εθνικός Μηχανισμός Ελέγχου ΑΞΕ-Το όφελος για την Κύπρο
Στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάκης Κεραυνός…Ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την φορολογική μεταρρύθμιση
Δυναμική επιστροφή για την αγορά ακινήτων υψηλής αξίας-Πού και ποια η ακριβότερη πώληση
Μια... Anassa γεμάτη αναζωογόνηση και ένα τριήμερο με την όμορφη θέα του Kόλπου της Χρυσοχούς (pics)
Νέο σχέδιο για πρόωρη εξόφληση ενήμερων δανείων από ΚΕΔΙΠΕΣ-Τέλος στην επιδότηση τόκων
Η πρωτοβουλία της Κωτσόβολος με το διπλό όφελος-Στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
CTC Automotive: Νέο κατάστημα καινοτόμων εργαλείων Hilti στη Λάρνακα (pics)