Powered by

Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα

Σε έργα της ελληνικής εταιρείας ΕΝΤΕΚΑ που έχουν περάσει στον έλεγχο του αμερικανικού fund Quantum Energy ανήκουν τα τρία αιολικά πάρκα με τα οποία σύναψε σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ο τεχνολογικός γίγαντας της Amazon που γίνεται ο μεγαλύτερος αγοραστής πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη.

H συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε χθες στην Αθήνα από την αμερικανική εταιρεία για την αγορά ενέργειας από ένα αιολικό πάρκο στο Βέρμιο και δύο στην Πελοπόννησο συνολικής ισχύος 370 MW περιλαμβάνει κατά πληροφορίες και πρόσθετη ενέργεια που θα προμηθευτεί από έργα ισχύος περίπου 80 MW επίσης στην Πελοπόννησο.

Πρόκειται για τέσσερις μεγάλες συμφωνίες PPA 15ετούς διάρκειας, με τις οποίες η Amazon εξασφαλίζει την ενέργεια που θα χρειαστεί για τα data center που αναπτύσσει στην Ελλάδα και με την οποία η μεγάλη εταιρεία καθιστά πολύπλευρη την παρουσία της στην χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Amazon ανακοίνωσε την ολοκλήρωση 39 νέων έργων ΑΠΕ στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου ηλιακού της πάρκου στην Ελλάδα, στα Μακρυχώρια Αιτωλοακαρνανίας αναπτύσσοντας συνολική παρουσία σε 13 χώρες της ΕΕ.

Ο ρόλος των Ελλήνων

Τα έργα τα οποία θα ολοκληρωθούν το 2026 αναπτύσσονται από την ΕΝΤΕΚΑ των κυρίων Παναγιώτη Λαδακάκου και Παναγιώτη Παπασταματίου και την Ιρλανδική Αer Soleir που αποτελεί θυγατρική της Αmazon και τον πράσινο βραχίονα της εταιρείας για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ευρώπη.

H εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα με βάση την ιστοσελίδα της 417 ΜW σε χερσαία αιολικά πάρκα και ένα pipeline 2,2 GW σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την συμφωνία είχε ενημερωθεί τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αρμοδίως από στελέχη της αμερικανικής εταιρείας και της ΕΝΤΕΚΑ που τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του. Για αυτό άλλωστε ο υπουργός ήταν από τους «υποψιασμένους» ακροατές στην προχθεσινή εκδήλωση της AWS Day by Logicom όπου ανακοινώθηκε το deal.

Στη ανακοίνωση η Amazon κάνει λόγο για επένδυση που ανέρχεται σε 1 δις. Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αναφορά δεν σχετίζεται με το ύψος της επένδυσης για τα τρία πάρκα που θα κοστίσουν περί τα 500 εκ. αλλά για την αξία της παραγόμενης ενέργειας που θα αγοράσει σε 15ετές ορίζοντα η Amazon για τις ενεργοβόρες δραστηριότητές της στην Ελλάδα.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ για την ανάπτυξή του έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις με την Εθνική Τράπεζα.

Η συμφωνία με την Amazon καταδεικνύει πάντως το ρόλο που θα διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια στην αγορά τα data center, τα οποία θεωρούνται από τα κύρια όπλα για να αυξηθεί η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια σε όλο την Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον για τα πυρηνικά

Πρόσφατα μάλιστα η Amazon επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της και για πυρηνική ενέργεια προκειμένου να αναπτύξει μαζικά τα data center της αξίας πάνω από 52 δισ. δολάρια σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ.

Η Amazon και η Dominion Energy, έχουν ανακοινώσει την από κοινού ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (για τους οποίους μίλησε πρόσφατα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός), ενός τύπου προηγμένου πυρηνικού αντιδραστήρα με μέγεθος μικρότερο από το 10% ενός παραδοσιακού πυρηνικού σταθμού, στη Βιρτζίνια.

Η Amazon ανακοίνωσε ταυτόχρονα μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και εγκατάστασης μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στην πολιτεία της Ουάσινγκτον με τον οργανισμό δημόσιας ενέργειας Energy Northwest.

Ξεχωριστή συμφωνία έχει υπογράψει και με την X-energy, μια εταιρεία ανάπτυξης μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, γνωστών ως SMR, η οποία κατασκευάζει έναν τέτοιο αντιδραστήρα στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την start up Energy Northwest, στην οποία η Amazon επενδύει 500 εκατ. δολάρια.

Μέσω αυτής της συμφωνίας, η Amazon και η X-energy σχεδιάζουν να θέσουν σε λειτουργία περισσότερα από 5 γιγαβάτ νέων έργων ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2039 -αρκετά για να τροφοδοτήσουν μια τουλάχιστον μεσαίου μεγέθους πόλη- σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες σε ενέργεια για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η παρουσία της Amazon στην Ελλάδα

Η αμερικανική εταιρεία εμφανίστηκε στην Ελλάδα πριν τέσσερα χρόνια και μέσω της θυγατρικής της AWS δημιούργησε το Edge Location στην Αθήνα, φέρνοντας τεχνολογίες όπως το Amazon CloudFront, Lambda@Edge, AWS Shield και AWS WAF, συνδέοντας την Ελλάδα με το παγκόσμιο δίκτυο υποδομής της AWS και βελτιώνοντας την ασφαλή παροχή υπηρεσιών στους πελάτες στη χώρα παραπάνω από 50%.

Στη συνέχεια η εταιρεία υπέγραψε MoU με την ελληνική κυβέρνηση, για μια σειρά προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, με στόχο να ενισχύσει την καινοτομία στην χώρα, ενώ παράλληλα η εταιρεία άνοιξε και τα γραφεία της στην Αθήνα ανταποκρινόμενη στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό πελατών και την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση υπηρεσιών AWS Cloud στην Ελλάδα.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ήδη τη δημιουργία Τοπικής Ζώνης στην Αθήνα, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των 26 χωρών εκτός ΗΠΑ όπου θα εγκατασταθούν Τοπικές Ζώνες, δημιουργώντας εξαιρετικά γρήγορες αποκρίσεις (latency) σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Οι Τοπικές Ζώνες είναι ένας τύπος υποδομής της AWS που τοποθετεί την υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων και άλλες υπηρεσίες πιο κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Επιτρέπουν στους πελάτες της AWS να αναπτύσσουν εφαρμογές που απαιτούν πολύ γρήγορες αποκρίσεις κάτω των δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Παράλληλα η AWS έχει ανακοινώσει το πιλοτικό πρόγραμμα Smart Island στη Νάξο με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη λύσεων που θα ανταποκρίνονται σε προκλήσεις που σχετίζονται με διαχείριση υποδομών, παροχή υπηρεσιών και μεγάλη εξάρτηση από την ηπειρωτική χώρα λόγω απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης.

Υλοποιείται σε συνεργασία με πάνω από 20 εταιρείες-συνεργάτες, αναπτύσσονται λύσεις για την έξυπνη κινητικότητα, την πρωτοβάθμια υγεία και την μεταφορά αγαθών.

Πηγή: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ενδιαφέρον Chevron για τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας-Πώς προχωρά το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υψηλές πτήσεις για την ελληνική οικονομία και για το 2025 βλέπουν οι διεθνείς οίκοι-Οι εξωτερικοί κίνδυνοι
Ποιες χώρες κατατάσσουν την Ελλάδα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς για ταξίδια εξωτερικού
Γιατί η οικογένεια Βαρδινογιάννη επενδύει στη λιανική
Έκρηξη πιστωτικής επέκτασης προβλέπεται για τις ελληνικές τράπεζες
Η κακοκαιρία στην Ευρώπη φέρνει αύξηση προκρατήσεων στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Ιστορικό υψηλό για τον ελληνικό τουρισμό το 2024-Τέσσερις μελέτες αποκαλύπτουν την πορεία του το 2025
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών μετοχών για το 2025
Στο 9,6% η ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο