powered by

Αυτεπάγγελτη εξέταση όλων των στεγαστικών δανείων για καταχρηστικές ρήτρες

Το θέμα των καταχρηστικών ρητρών σε δανειακές συμβάσεις άνοιξε εκ νέου η κοινοβουλευτική επιτροπή εμπορίου, η οποία συζήτησε επί της αρχής πρόταση νόμου του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Σταύρου Παπαδούρη για τροποποίηση του Περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμο.

Παράλληλα, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή στο Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία εξετάζει αυτεπάγγελτα όλες τις δανειακές συμβάσεις των τραπεζών αναφορικά με στεγαστικά δάνεια και τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ο κ. Παπαδούρης σημείωσε ότι ο νόμος περί προστασίας του καταναλωτή και δη το άρθρο 75 προνοεί ότι οποιαδήποτε δικαιώματα και υποχρεώσεις πηγάζουν από τον παρόντα Νόμο, εφαρμόζονται αναφορικά και με συμβάσεις οι οποίες συνήφθησαν και/ή τερματίστηκαν πριν από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ενεργές συμβάσεις που επιφέρουν σοβαρές επιζήμιες βλάβες σε καταναλωτής και δεν υπάρχει σημείο που να διορθώνει την κατάσταση», είπε, επικαλούμενος και σχετικές αποφάσεις της Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία, ο κ. Παπαδούρης είπε πως είναι «είναι τραγικό το 2024 από την στιγμή που εφαρμόστηκε η οδηγία 93/13 της ΕΕ να εθελοτυφλούμε ως κράτος και να ξέρουμε ότι σήμερα υπάρχουν ενεργές συμβάσεις, οι οποίες επιβαρύνουν και δημιουργούν επιζήμια βλάβη σε πάρα πολύ κόσμο και να το επιτρέπουμε να γίνεται».

Εξετάζονται στεγαστικές συμβάσεις

Από τη πλευρά του, ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι μέγιστη προτεραιότητα είναι να προστατέψουμε τους καταναλωτές και σημείωσε πως η πρόταση «στέκει νομικά εμείς θα τις εφαρμόσουμε».

Είπε επίσης πως η Υπηρεσία εξετάζει «αυτεπάγγελτα όλες τις δανειακές συμβάσεις των τραπεζών αναφορικά για στεγαστικά δάνεια και στους επόμενους μήνες θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα».

Εξάλλου εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι η Υπηρεσία χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει εις βάθος την πρόταση νόμου. Σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται την φιλοσοφία και το όλο πνεύμα ως προς την αποκατάσταση παλαιών συμβάσεων που περιέχουν καταχρηστικές ρήτρες, οι οποίες συνήφθησαν πριν την έναρξη εφαρμογής του νόμου. Σημείωσε ωστόσο ότι η οδηγία δεν περιείχε αναδρομικότητα.

Εξέφρασε ωστόσο προβληματισμό καθώς, όπως είπε, το εν λόγω θέμα αγγίζει σημαντικά ζητήματα που αφορούν ιδιωτικές συμβάσεις που έχουν γίνει μεταξύ δύο μερών και το δικαίωμα του συμβάλλεσθε.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννη υπενθύμισε ότι υπάρχει και άλλη πρόταση νόμου που δίνει εξουσίες στον Σύνδεσμο Προστασίας Καταναλωτών για το θέμα, ενώ σημείωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία.

Και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι το θέμα, το οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο», θα πρέπει να συζητηθεί εις βάθος, ενώ υπενθύμισε ότι τις συζητήσεις που είχαν γίνει στο πλαίσιο των συζητήσεων για το πολυνομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών.

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Άνοδος στην καθαρή ζήτηση επιχειρηματικών δανείων πρώτη φορά από το 2021
Τράπεζα Κύπρου: Επιτυχές το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Τα συνολικά δικαιώματα ψήφου και το συνολικό κεφάλαιο
Κεντρική Τράπεζα: Τρίτη έκθεση για χαρτοφυλάκια μη νομισματικής πολιτικής σχετικά με το κλίμα
Οι αυξομειώσεις σε δάνεια και καταθέσεις τον Μάιο...Τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας
Μ. Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑΚ και στην οικονομία η πρόθεση εισαγωγής μετοχών της Eurobank στο Χρηματιστήριο
Oscar Arce (ΕΚΤ): Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε χαμηλότερα, ακόμα και αρνητικά, επιτόκια
Πρώτη στην μείωση δανείων «σταδίου 2» στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος στα τέλη 2024
Καθοδήγηση ΣΥΚΑΛΑ για πληρωμή από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης-Ακυρώθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση
Τράπεζα Κύπρου: Αλλαγή στην σύνθεση της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού & Αμοιβών
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ellinas Finance η Εύη Ρωσσίδου Αντωνιάδου-Τι δηλώνει ο Νέαρχος Πετρίδης