powered by

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα-Απολύτως απαραίτητες και ορθά λήφθηκαν οι αποφάσεις το 2013

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε με πρόσφατη απόφασή του αγωγή εταιρείες κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση απομείωσης καταθέσεων (κούρεμα) δυνάμει του «περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο του 2013» και των μέτρων εξυγίανσης που υιοθετήθηκαν το 2013.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, η αγωγή στρεφόταν κατά της Τράπεζας Κύπρου, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ενέργειες Μαρτίου 2013 για εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, ήταν απολύτως απαραίτητες και ορθά λήφθηκαν.

Από την άλλη, το γεγονός και μόνο της αύξησης του δημόσιου χρέους δεν δικαιολογεί συμπέρασμα αμέλειας από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον δεν συναρτήθηκε με οτιδήποτε άλλο που να επεξηγεί τους λόγους αυτής της κατάληξης και δη ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η αύξηση του δημόσιου χρέους.

Περαιτέρω, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε, με βάση τις πρόνοιες του Συντάγματος, παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, δικαίωμα στο οποίο αναγνωρίζεται ότι είναι δυνατό να τεθούν περιορισμοί για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος.

Όπως αναφέρεται, τα μέτρα λήφθηκαν για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος έτσι ώστε να αποφευχθεί «άτακτη χρεοκοπία» των τραπεζών που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στους πιστωτές των τραπεζών και στην οικονομία του Κράτους.

Το Δικαστήριο κατέληξε ακόμη ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 26 του Συντάγματος, το οποίο διασφαλίζει το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι, καθότι ο περιορισμός που τέθηκε στο δικαίωμα αυτό, εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον αλλά και τα συμφέροντα της ίδιας της ενάγουσας.

Απορρίπτοντας όλες τις αξιώσεις της ενάγουσας εταιρείας, το Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή και επιδίκασε έξοδα προς όφελος της Δημοκρατίας.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας την υπόθεση χειρίστηκε η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’, κα Μαριάννα Τσαγκάρη.

Δειτε Επισης

Μειώθηκαν για καταναλωτικά, αυξήθηκαν για δάνεια αγορά κατοικίας-Πώς κινήθηκαν τα επιτόκια τον Μάιο
Η Τράπεζα Κύπρου αναθεωρεί τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» της
Πέραν των €250.000 οι ακάλυπτες επιταγές το εξάμηνο
Ευρωζώνη: Σημάδια αποκλιμάκωσης για τα επιτόκια δανεισμού τον Μάιο-Τι δείχνει η έκθεση της ΕΚΤ
Έρχονται αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών-Τι συζήτησε ο SSM με τα πιστωτικά ιδρύματα
Λαγκάρντ: Σε σωστή τροχιά τα επιτόκια της ΕΚΤ-Απόλυτη προσήλωση στον στόχο για πληθωρισμό 2%
Τίμησε τον Κωνσταντίνο Ηροδότου η ΕΤΥΚ-«Κατά τη θητεία του ως Διοικητής επιλύθηκαν σημαντικά προβλήματα»
Joey Extras: Νέο σχέδιο επιβράβευσης για παιδιά και γονείς από την Τράπεζα Κύπρου
Νέο σχέδιο για πρόωρη εξόφληση ενήμερων δανείων από ΚΕΔΙΠΕΣ-Τέλος στην επιδότηση τόκων
Η UniCredit επιμένει για εξαγορά της Commerzbank-Σταθερά αντίθετο το Βερολίνο