powered by

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα-Απολύτως απαραίτητες και ορθά λήφθηκαν οι αποφάσεις το 2013

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε με πρόσφατη απόφασή του αγωγή εταιρείες κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση απομείωσης καταθέσεων (κούρεμα) δυνάμει του «περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο του 2013» και των μέτρων εξυγίανσης που υιοθετήθηκαν το 2013.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, η αγωγή στρεφόταν κατά της Τράπεζας Κύπρου, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ενέργειες Μαρτίου 2013 για εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, ήταν απολύτως απαραίτητες και ορθά λήφθηκαν.

Από την άλλη, το γεγονός και μόνο της αύξησης του δημόσιου χρέους δεν δικαιολογεί συμπέρασμα αμέλειας από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον δεν συναρτήθηκε με οτιδήποτε άλλο που να επεξηγεί τους λόγους αυτής της κατάληξης και δη ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η αύξηση του δημόσιου χρέους.

Περαιτέρω, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε, με βάση τις πρόνοιες του Συντάγματος, παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, δικαίωμα στο οποίο αναγνωρίζεται ότι είναι δυνατό να τεθούν περιορισμοί για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος.

Όπως αναφέρεται, τα μέτρα λήφθηκαν για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος έτσι ώστε να αποφευχθεί «άτακτη χρεοκοπία» των τραπεζών που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στους πιστωτές των τραπεζών και στην οικονομία του Κράτους.

Το Δικαστήριο κατέληξε ακόμη ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 26 του Συντάγματος, το οποίο διασφαλίζει το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι, καθότι ο περιορισμός που τέθηκε στο δικαίωμα αυτό, εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον αλλά και τα συμφέροντα της ίδιας της ενάγουσας.

Απορρίπτοντας όλες τις αξιώσεις της ενάγουσας εταιρείας, το Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή και επιδίκασε έξοδα προς όφελος της Δημοκρατίας.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας την υπόθεση χειρίστηκε η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’, κα Μαριάννα Τσαγκάρη.

Δειτε Επισης

Eurobank Holdings: Ενισχυμένα καθαρά κέρδη στην Κύπρο με Eurobank Cyprus και Ελληνική-Πάνω κατά 31,3% και στα €121 εκ.
Κάποιες ειδοποιήσεις είναι καλύτερο να τις αγνοείς...Καμπάνια ενημέρωσης Συνδέσμου Τραπεζών powered by Mastercard
Όλι Ρεν (EKT): Ναι σε νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο αν το δικαιολογούν οι προβλέψεις
Αναστέλλεται λόγω squeeze out η διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας στο ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Πόσες επιπλέον μετοχές απέκτησε μέσω του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών
Eurobank-Ελληνική: Φουλ ρυθμοί για την συγχώνευση και αποφάσεις για το όνομα της ενοποιημένης τράπεζας
Ελληνική Τράπεζα: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2025 με κέρδη ύψους €45 εκατ. το πρώτο τρίμηνο
Πράσινο Κεφαλαιαγοράς στο squeeze out και στην Eurobank το 100% της Ελληνικής
Προσοχή σε απατηλά επενδυτικά προγράμματα συνιστά ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών
Σε κέρδη 4,5 δις ευρώ στοχεύουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025