powered by

Βάζουν στο τραπέζι ρηξικέλευθες επιλογές οι ΕΟΑ εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση με το «Ιππόδαμος»

Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση νέες ρηξικέλευθες επιλογές, αναφέρουν σε ανακοίνωση οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης σε σχέση με το μηχανογραφημένο σύστημα «Ιππόδαμος».

Αναφέρουν ότι συμμερίζονται πλήρως την ανησυχία του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου Γιάννη Καρούσου, «η οποία αποτελεί και προβληματισμό όλων των υπόλοιπων Προέδρων λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζονται καθημερινά σε όλους τους ΕΟΑ από την πρώτη μέρα έναρξης της λειτουργίας τους».

Σημειώνουν ότι το Κράτος είχε εξ΄αρχής την ευθύνη παράδοσης στους ΕΟΑ ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου λογισμικού συστήματος και ότι τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί από την αρχή λειτουργίας του μηχανογραφημένου συστήματος «Ιππόδαμος» αφορούν κυρίως δύο κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορά στην ταχύτητα. Όπως αναφέρουν για το θέμα «έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου με την άμεση εμπλοκή του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ωστόσο αναμένονται περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά την ταχύτητα του συστήματος, ώστε αυτό να μπορεί να ανταγωνιστεί και να ξεπεράσει τις συμβατικές μέχρι σήμερα διαδικασίες μελέτης των αιτήσεων με φυσικό φάκελο». Ιδιαίτερα, προσθέτουν, αναμένεται σοβαρή και άμεση βελτίωση της ταχύτητας στην επαρχία Αμμοχώστου όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά στην αρχιτεκτονική του συστήματος. Σημειώνουν ότι προκύπτουν καθημερινά σοβαρά προβλήματα, που αφορούν μεταξύ άλλων την δομή και τις ροές λειτουργίας του συστήματος, τα οποία έχουν εντοπιστεί από τους ΕΟΑ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και χρήζουν άμεσης τροποποίησης/βελτίωσης/αλλαγής. «Η προώθηση αυτών των αλλαγών δυστυχώς προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω εμπλοκής πολλών κυβερνητικών τμημάτων στην όλη διαδικασία.  Επιθυμία όλων είναι όπως το σύστημα να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο ευέλικτο», αναφέρουν.

«Νοείται ότι, όλα τα πιο πάνω θα αποφεύγονταν εάν το σύστημα τίθετο σε πιλοτική λειτουργία πριν από την δημιουργία των ΕΟΑ την 1η Ιουλίου 2024, ώστε να εντοπίζονταν έγκαιρα όλα τα λειτουργικά προβλήματα και περαιτέρω να γίνονταν οι απαιτούμενες εκπαιδεύσεις του συνόλου του προσωπικού», προσθέτουν.

Δεδομένων των πιο πάνω, αναφέρεται στην ανακοίνωση, καθώς και του γεγονότος ότι οι ΕΟΑ διανύουν πλέον τον 5ο μήνα λειτουργίας τους, εισηγούνται την άμεση απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας προώθησης όλων των τροποποιήσεών/βελτιώσεων/αλλαγών, με την απευθείας επαφή των ΕΟΑ με την ανάδοχο εταιρεία σχεδιασμού του συστήματος και να δοθεί διορία τριών μηνών ήτοι μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2025, ώστε να βελτιωθεί η ταχύτητα του συστήματος και να ενσωματωθούν σε αυτό όλες οι αλλαγές που ζητήθηκαν ή/και θα ζητηθούν.

«Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση νέες ρηξικέλευθες επιλογές όπως για παράδειγμα, οι Επαρχιακοί Οργανισμοί αναλάβουν τη διαχείριση του λογισμικού, με πλήρη χρηματοδότηση από το Κράτος. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, το αρμόδιο Υφυπουργείο να προχωρήσει με σχεδιασμό νέου μηχανογραφημένου συστήματος αδειοδότησης, το οποίο να βασίζεται σε σύγχρονη αρχιτεκτονική και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εσωτερικών και εξωτερικών χρηστών», καταλήγουν.

Δειτε Επισης

Οι μεγάλες επενδύσεις ξένων επενδυτών στην Πάφο... «Αποτελεί ένα ελκυστικό προορισμό για ξένες εταιρείες»
Ζητά ανάκληση και επανέκδοση του διατάγματος για το «ΕΡΓΑΝΗ» η ΟΕΒ-Προκαλεί σύγχυση στις επιχειρήσεις
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Πανεπιστήμιο Νεάπολις και Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών
Η Libertex ανεβάζει στροφές στη Formula 1 ως Official Online Trading Partner της KICK Sauber F1 Team
Ο Μιχαλάκης Λεπτός μέσα από τα μάτια του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη-«Ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας οραματιστής»
Κοινή επιθυμία για παράρτημα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο
Και σήκωσέ τα να δω, τα τροπαία ψηλά στον ουρανό... Έφερε στην Κύπρο τα κύπελλα Europa και Conference League η Stoiximan
Golden Leaves Cyprus Crematorium: Κάνει το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Κύπρο με κόστος κατασκευής τέσσερα εκατ. (pics)
EKK: Αυξάνονται οι περιπτώσεις υποβολής ενημερωτικού δελτίου στην αγγλική γλώσσα
H Κύπρος στο δρόμο της ενεργειακής μετάβασης-Ημερίδα από τις Sungrow και SP Green Energy