Powered by

Γερμανία: Ανάπτυξη 0,4% προβλέπουν για το 2025 οι σύμβουλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Περιορισμένη ανάπτυξη στη Γερμανία και συγκεκριμένα ύψους 0,4% αναμένει για το 2025 το Συμβούλιο των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ για το τρέχον έτος προβλέπει ύφεση 0,1%.

Στην δική της εκτίμηση, η κυβέρνηση είχε προβλέψει ότι το επόμενο έτος η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1%.

Οι πέντε «σοφοί» της γερμανικής οικονομίας ωστόσο διαφωνούν σε ό,τι αφορά τις προτάσεις τους για ανάκαμψη.

Τέσσερις από αυτούς θεωρούν ότι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν συχνά πολύ λίγους από τους πόρους του κράτους για επενδύσεις, κυρίως επειδή τα συγκεκριμένα έργα αποδίδουν αργότερα, μετά τις επόμενες εκλογές και επιλέγουν αντιθέτως επέκταση των καταναλωτικών δαπανών, όπως οι συντάξεις, προκειμένου να γίνουν δημοφιλείς στους ψηφοφόρους.

Οι «σοφοί» ζητούν λοιπόν νομοθετική κατοχύρωση κανόνων οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι το κράτος δεν θα παραμελεί τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και αναφέρονται συγκεκριμένα στους τομείς της άμυνας, της παιδείας, και των υποδομών για τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές.

Η οικονομολόγος Βερόνικα Γκριμ λαμβάνει αποστάσεις και χαρακτηρίζει τις σχετικές προτάσεις «ανεφάρμοστες», σημειώνοντας ότι δεν λαμβάνεται υπόψιν το εάν υπάρχουν τα χρήματα.

Διαφωνεί επίσης και με την άποψη των συναδέλφων της ότι οι επενδυτικές δαπάνες θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από το «φρένο χρέους» και αντιπροτείνει μεταξύ άλλων κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων για την ενέργεια στην βιομηχανία ή της διάσωσης προβληματικών εταιριών με κρατικά κεφάλαια.

Δειτε Επισης

Στη νεοφυή επιχείρηση του Έλον Μασκ «xAI» έναντι 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων το «X»
Υψηλότερος από τις αρχικές προβλέψεις ο ρυθμός αναπτυξης για την οικονομία της Βρετανίας το 2024
Moody’s: Κίνδυνος για το «ΑΑΑ» της αμερικανικής οικονομίας λόγω της πολιτικής Τραμπ
Fitch: Ο αντίκτυπος των αυξήσεων στους δασμούς από τις ΗΠΑ αρχίζει να εμφανίζεται στα μακροοικονομικά στοιχεία
Airbus: Εξελίσσει νέες τεχνολογίες για την επόμενη γενιά αεροσκαφών μονού διαδρόμου
Ifo: Αυξήθηκε η αισιοδοξία των γερμανικών επιχειρήσεων λόγω του πακέτου Μερτς για τις δαπάνες
Υποχώρηση πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο-Αναμένεται νέα άνοδος
ΗΠΑ: Άνοδος 1,8% στις πωλήσεις νέων κατοικιών τον Φεβρουάριο
Πώς θα επηρεαστούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ
Ανοδικά οι τιμές στα μέταλλα εν αναμονή των νέων δασμών Τραμπ