Περιορίζουν τις απώλειες οι τιμές πετρελαίου

Ανοδικά κινείται σήμερα Τετάρτη τον πετρέλαιο μετά από σημάδια βραχυπρόθεσμης στενότητας της προσφοράς, ωστόσο οι τιμές παραμένουν παρέμειναν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων, μια ημέρα αφότου ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης το 2024 και το 2025.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent σημείωσαν άνοδο 17 σεντς, ή 0,24%, στα 72,06 δολάρια το βαρέλι , ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) κέρδισαν 14 σεντς, ή 0,21%, στα 68,26 δολάρια.

«Οι τιμές στο αργό πετρέλαιο ανέβηκαν υψηλότερα καθώς η στενότητα στη φυσική αγορά αντιστάθμισε το πτωτικό κλίμα στη ζήτηση. Οι αγοραστές στη φυσική αγορά ήταν ιδιαίτερα ενεργοί, με τα διαθέσιμα φορτία να εξαγοράζονται γρήγορα», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ.

Ωστόσο, οι μειωμένες προβλέψεις για τη ζήτηση και η αδυναμία στη μεγάλη καταναλωτική Κίνα συνέχισαν να επιβαρύνουν το κλίμα της αγοράς.

«Μπορεί να αναμένουμε ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο Reuters, ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη προσπάθεια ανάκαμψης πωλήθηκε γρήγορα.

«Η απουσία πιο άμεσου δημοσιονομικού κινήτρου από την Κίνα έχει σκιάσει τις προοπτικές της ζήτησης για πετρέλαιο, σε συνδυασμό με τις προοπτικές για υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ υπό την προεδρία Τραμπ και τα διαφαινόμενα σχέδια του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής», πρόσθεσε ο Yeap.

Μειώνεται η ζήτηση για πετρέλαιο

Στη μηνιαία έκθεσή του την Τρίτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,82 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, χαμηλότερα από την πρόβλεψη ανάπτυξης 1,93 εκατομμυρίων bpd τον περασμένο μήνα, κυρίως λόγω της αδυναμίας της Κίνας.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 0,1% την Τρίτη μετά την είδηση, μετά από πτώση περίπου 5% κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε επίσης την εκτίμηση για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης για το 2025 σε 1,54 εκατομμύρια bpd από 1,64 εκατομμύρια bpd.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος έχει πολύ χαμηλότερη άποψη, πρόκειται να δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη πρόβλεψή του την Πέμπτη.

«Η επανεκλογή του πρώην προέδρου Τραμπ είναι απίθανο να επηρεάσει ουσιαστικά τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, κατά την άποψή μας», γράφουν οι αναλυτές της Barclays.

Δειτε Επισης

Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ-Εντάσσονται οικογένειες με 5 ή περισσότερα εξαρτώμενα
Άλμα 3% στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από τις προοπτικές προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα
Άλμα για το αργό πετρέλαιο μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών
Κομισιόν: Το σχέδιο του REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Με τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η Κύπρος
Νετανιάχου: Εντός του 2025 υπογράφεται η συμφωνία για την ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου-Ισραήλ
Απώλειες 4% για το πετρέλαιο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής