Powered by

Στην πρίζα για τη νέα θητεία του Τραμπ στο Λευκό Οίκο οι ασιατικές αγορές-Ποιες επιπτώσεις περιμένουν

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προκαλέσει ανησυχία στις ασιατικές αγορές, καθώς οι χώρες της περιοχής προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις μιας πιθανής εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο κ. Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, υποσχέθηκε να επιβάλει δασμούς έως και 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν και οι αναλυτές αμφισβητούν την πιθανότητα εφαρμογής τόσο υψηλών δασμών, οι συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής θα μπορούσαν να είναι σημαντικές. Εκτιμάται ότι η κινεζική οικονομία θα μπορούσε να υποστεί μείωση του ΑΕΠ από 0,7% έως 1,6%.

Η μείωση της ζήτησης για κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου οι παραγωγικές αλυσίδες είναι στενά συνδεδεμένες με την Κίνα και υπάρχει σημαντική επενδυτική δραστηριότητα από το Πεκίνο.

Ο Άνταμ Άχμαντ Σάμντιν από την Oxford Economics επισημαίνει ότι η χαμηλότερη ζήτηση για κινεζικά αγαθά θα μεταφραστεί σε μειωμένη ζήτηση για εξαγωγές από τις χώρες της ASEAN, ακόμη και αν δεν επιβληθούν δασμοί απευθείας σε αυτές τις οικονομίες. Η Ινδονησία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη λόγω των εξαγωγών της σε νικέλιο και άλλα μέταλλα, ενώ η Κίνα αποτελεί τον κύριο εμπορικό εταίρο για την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.

Επιπλέον, ο κ. Τραμπ έχει προειδοποιήσει για αύξηση δασμών κατά 10% έως 20% σε όλες τις εισαγωγές, στο πλαίσιο των προστατευτικών του πολιτικών. Η έκταση των επιπτώσεων αυτών εξαρτάται από την άμεση έκθεση κάθε οικονομίας στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, το 39,1% των εξαγωγών της Καμπότζης, το 27,4% του Βιετνάμ, το 17% της Ταϊλάνδης και το 15,4% των Φιλιππίνων κατευθύνονται στην αμερικανική αγορά.

Χώρες που λειτουργούν ως «συνδετικοί κρίκοι», μέσω των οποίων κινεζικές εταιρείες διοχετεύουν τα προϊόντα τους για να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς, μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο. Το Βιετνάμ, για παράδειγμα, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόσθετους δασμούς στα ηλεκτρονικά του προϊόντα.

Η Ινδία επίσης κινδυνεύει να γίνει στόχος προστατευτικών μέτρων λόγω της μεγάλης χρήσης κινεζικών εξαρτημάτων στα προϊόντα της. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερους δασμούς σε τομείς όπως τα αυτοκίνητα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα φάρμακα, καθιστώντας τις ινδικές εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές στις ΗΠΑ.

Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα, υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες ασιατικές χώρες να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα από τη μετεγκατάσταση εργοστασίων εκτός Κίνας.

Η στρατηγική «Κίνα+1», που ξεκίνησε κατά την πρώτη θητεία του κ. Τραμπ, έχει οδηγήσει σε μεταφορά παραγωγής προς την Ινδία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Το Βιετνάμ έχει ήδη προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις από εταιρείες όπως οι Foxconn, Pegatron και Samsung, καθιστώντας το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα smartphones παγκοσμίως μετά την Κίνα.

Ωστόσο, η αναδιάρθρωση των παραγωγικών αλυσίδων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αποδοτικότητας και αύξηση του κόστους, με αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Παρά την πιθανή αύξηση του μεριδίου αγοράς, οι ασιατικές χώρες ενδέχεται τελικά να δουν την κατάστασή τους να επιδεινώνεται λόγω της μειούμενης παγκόσμιας ζήτησης.

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες
Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο-Αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες και μειώσεις επιτοκίων
Ιταλία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ
Γερμανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
Άλμα για την βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο πριν τους δασμούς Τραμπ
Νέα άνοδος για τον χρυσό με το βλέμμα στα εμπορικά deals και το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ
Καναδάς: Ακυρώνει φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς ενόψει συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο
Βρέθηκε αγοραστής για την TikTok στις ΗΠΑ-Αναμένεται έγκριση από Κίνα
Πώς οι αβεβαιότητες του εμπορικού πολέμου δυσκολεύουν την προσπάθεια της ΕΚΤ
Αδειάζει η κλεψύδρα για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με ΗΠΑ-Εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία Ντόναλντ Τραμπ