Powered by

Α. Αναστασιάδη: Οι διεθνείς τάσεις στις συντάξεις και η σημασία κατανόησης των διαφορών

Τη σημασία της κατανόησης της παγκόσμιας κατανομής κεφαλαίων και της σωστής προσαρμογής της επενδυτικής στρατηγικής κάθε χώρας στις δικές της ανάγκες και συνθήκες, ανέδειξε η Αναστασία Αναστασιάδη, FIA, Associate Partner, Aon Wealth Solutions, Cyprus

Παρουσιάζοντας τις τάσεις στις συντάξεις στο πλαίσιο του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ ανέπτυξε επίσης τις προκλήσεις στον τομέα της διαχείρισης συνταξιοδοτικών ταμείων, εστιάζοντας στον τρόπο που οι στρατηγικές επενδύσεων μπορούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα και τις αποδόσεις αυτών των ταμείων.

Η κ. Αναστασιάδη παρουσίασε το World Market Portfolio (WMP), ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο επενδυτικών κεφαλαίων, το οποίο αποτελείται από όλα τα διαθέσιμα επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία σε αναλογίες που αντικατοπτρίζουν την αξία τους στην αγορά. Από την οπτική ενός επενδυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, το συνολικό μέγεθος της αγοράς υπολογίζεται σε πάνω από $130 τρισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων σε hedge funds.

Το WMP αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο αναφοράς, καθώς προσφέρει πολύτιμη πληροφόρηση για τη σωστή κατανομή των πόρων σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Αναφορικά με τα συνταξιοδοτικά ταμεία στις ΗΠΑ (US PRS), επεσήμανε ότι διαθέτουν υψηλή κατανομή σε μετοχές (56%) και σημαντικές τοποθετήσεις σε ακίνητα και υποδομές, καθώς και σε Liquid Alternatives. Αντίθετα, τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου (UK PF), λόγω υψηλών επιπέδων χρηματοδότησης, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση του κινδύνου (κυρίως σε κρατικά ομόλογα και πιστώσεις), με 52% της κατανομής να κατευθύνεται σε τέτοιου είδους περιουσιακά στοιχεία. Οι τοποθετήσεις τους σε μετοχές είναι λιγότερο σημαντικές (29%).

Στην Κύπρο, τα Ταμεία Καθορισμένων Παροχών (Defined Benefit) εμφανίζουν διαφορετική επενδυτική στρατηγική, με σημαντική κατανομή σε μετρητά και ρευστά περιουσιακά στοιχεία, περιορίζοντας την έκθεσή τους σε μη ρευστοποιήσιμα ή σύνθετα επενδυτικά μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τον μακροχρόνιο επενδυτικό τους ορίζοντα, μόνο το 28% επενδύεται σε διεθνείς μετοχές, ενώ το 31% καταλαμβάνουν τα επενδυτικά στοιχεία με σκοπό τη μείωση κινδύνου.

Η Αναστασία Αναστασιάδη παρουσίασε επίσης στατιστικά στοιχεία για τις τάσεις κατανομής πόρων στα ατομικά ταμεία πρόνοιας, αναλύοντας την επίδραση της ηλικίας των μελών στις επενδυτικές επιλογές. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι στα ταμεία πρόνοιας χωρίς δυνατότητα επιλογής από τα μέλη, η κατανομή είναι πιο σταθερή, ενώ στα ατομικά ταμεία πρόνοιας, οι κατανομές διαφοροποιούνται με βάση την ηλικία, αντανακλώντας τις διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις των επενδυτών.

Δειτε Επισης

Ακραία γεγονότα, απρόβλεπτες εξελίξεις και κρίσεις-Οι asset managers σε αναζήτηση ανθεκτικών χαρτοφυλακίων
Μαρία Παναγιώτου: Καίριος ο ρόλος των γυναικών της υπαίθρου για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας (video)
Ετήσια αύξηση 3,1% στον κύκλο εργασιών λιανικού εμπορίου τον Σεπτέμβριο
Α. Αναστασιάδη: Οι διεθνείς τάσεις στις συντάξεις και η σημασία κατανόησης των διαφορών
Στέλιος Πέτρου: Απαραίτητη και ζωτικής σημασίας για ένα αξιοπρεπές μέλλον των εργαζομένων η σύνταξη
Η επάρκεια του κυπριακού συνταξιοδοτικού συστήματος-Οι ανάγκες και οι προοπτικές για μια πιο βιώσιμη πολιτική
Αντιμετώπιση cyberattack και προετοιμασία για το DORA-Zωτικής σημασία η αναγνώριση των κυβερνοκινδύνων που απειλούν τα συνταξιοδοτικά σχέδια
Παναγιώτης Αντωνόπουλος: Τα συστατικά επιτυχίας στη διαχείριση συντάξεων
Δημόσιο χρέος: Οι αποπληρωμές ομολόγων και δανείων ξεπέρασαν το €1 δις το δεύτερο τρίμηνο
Eυκαιρίες στις αγορές σταθερού εισοδήματος: Το πολιτικό και οικονομικό υπόβαθρο που επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις